home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szüreti napok negyvenedszer
Tóth Tibor
2008.10.01.
LXIII. évf. 40. szám
Szüreti napok negyvenedszer

A hajdújárási és a püspökladányi műkedvelőkPéntektől vasárnapig ünnepi díszben pompázott Hajdújárás a Vajdaság leggazdagabb hagyományú szüreti rendezvényén, a 40. hajdújárási Szüreti napokon. 1968 őszén Noszián Sándor tanító bácsi indította útjára ezt a rendezvényt, mely hősiesen átvészelte...

A hajdújárási és a püspökladányi műkedvelők

Péntektől vasárnapig ünnepi díszben pompázott Hajdújárás a Vajdaság leggazdagabb hagyományú szüreti rendezvényén, a 40. hajdújárási Szüreti napokon. 1968 őszén Noszián Sándor tanító bácsi indította útjára ezt a rendezvényt, mely hősiesen átvészelte az elmúlt 40 év politikai és gazdasági viszontagságait, és Hajdújárás jelképévé vált.
A háromnapos rendezvénysorozat Lurkóház-avatóval kezdődött. Ebben az intézményben kap helyet október elsejétől huszonöt szegény sorú, szűkös anyagi körülmények között élő család iskolás gyermeke. A Poverello Alapítvány által vásárolt, négyszobás, konyhával, fürdőszobával ellátott házat Harmath Károly OFM, az alapítvány kuratóriumának az elnöke szentelte fel. Innen a jelenlévők a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskolába vonultak, melynek épületén a Tartományi Oktatási Titkárság jóvoltából a nyár folyamán felújítási munkálatokat végeztek. Dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási titkár az új köntösbe öltözött intézmény megtekintésekor elmondta: a titkárság nemcsak a nagyvárosi iskolákra és közösségekre, hanem a kisebbekre is gondot visel. Az iskola tanulóinak rövid, alkalmi műsora után az Ifjúsági brigádok és a Boris Kidrič utca kereszteződésénél felavatták a falut átszelő kerékpárutat, és elhelyezték a gyalogjárda alapkövét is. A szalagot Maglai Jenő, a városi képviselő-testület elnöke vágta át, s elmondta, hamarosan megvalósítják mindazokat a közművesítési projektumokat is, amelyek az itt élők mindennapjait hivatottak megkönnyíteni. Reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező egy évben a kerékpárút tovább épül, egészen Királyhalom és Palics központjáig. A 40. hajdújárási Szüreti napok megnyitóünnepségét több mint félezer falubeli, valamint a helyi és a környező települések vezetői mellett megtisztelte jelenlétével Pásztor István, a VMSZ elnöke, Maglai Jenő, a vkt elnöke, Kucsera Géza, Szabadka korábbi polgármestere és dr. Félegyházi Péter konzul is. Elsőként Haskó István, a hajdújárási helyi közösség elnöke üdvözölte a vendégeket, s köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik hozzájárultak a Szüreti napok létrejöttéhez. A jubileumi rendezvényt Pásztor István, a VMSZ elnöke nyitotta meg.
- A hajdújárási Szüreti napok 40 éve azt bizonyítja, hogy Hajdújárás életerős település, az itt élő emberek hagyományt teremtenek saját maguknak, és nem roppannak össze a mindennapi terhek súlya alatt. Elkötelezett hívei vagyunk ennek a közösségnek, s már a jövő évi terveken gondolkodunk, melyeket majd a falu tettre kész vezetőségével és a lelkes helybeliekkel közösen valósítunk meg - mondta többek között Pásztor.
A köszöntőbeszédek után Füleki József helybeli plébános gyümölcsszenteléssel egybekötött hálaadó szentmisét tartott, majd Pásztor ünnepélyes szalagátvágással megnyitotta a mintegy száz környékbeli termelő idei termését bemutató gazdag terménykiállítást.
Szombaton a sporteseményeknek jutott a főszerep: az iskolások szüreti vetélkedőkben mérették meg magukat, de nem maradt el a hagyományos futóverseny, a kispályás labdarúgótorna, a kerékpárabroncs-dobálás, a zsákban futás, a kézműves-foglalkozás és a motoros találkozó sem. A nap szüreti bállal zárult, melyen a temerini Szimpla Trió húzta a talpalávalót.
A nagy sikerű rendezvény utolsó napja pálinkakóstolással és almapréseléssel kezdődött, majd a helybeli Keresztelő Szent János-templomban szentmisével folytatódott. Ez alatt az idő alatt elkészült a tizenhárom bográcsnyi birka-, marha- és kakaspörkölt, és ínycsiklandozó illatával csalogatta a vendégeket. Ebéd után megkezdődött a Művelődési Egyesületek gálaműsora, melyen dr. Tóth Tivadar, a VMSZ tartományi képviselőcsoportjának elnöke és Haskó István, Hajdújárás első embere mondott ünnepi köszöntőt. A másfél órás tartalmas műsorban a hajdújárási Lifka Sándor ME szakosztályain kívül felléptek még a kecskeméti Hírös Néptánctanoda, a püspökladányi Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör, a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ és a felsőhegyi Hagyományápoló Kör tagjai. A gazdag műsor keretében Haskó István (a képviselő-testület egyhangú határozata alapján) a tisztelet és a hála jeléül díszpolgárrá avatta Patyi Miklóst a Szüreti napok 37. éve tartó megrendezésében szerzett érdemeiért.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..