home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Szűnjön meg a központosítás!
Tóth Lívia
2012.04.25.
LXVII. évf. 17. szám
Szűnjön meg a központosítás!

A Magyar Polgári Szövetség minden szinten indul a választásokon, de nem mindig önállóan. Például Zentán, Adán és Óbecsén pártlistát állított, Csókán és Szabadkán pedig a Mindannyian együtt kisebbségi nagykoalícióban (Bosnyák Demokrata Közösség, Magyar Polgári Szövetség, Vajdasági Magyarok De...

A Magyar Polgári Szövetség minden szinten indul a választásokon, de nem mindig önállóan. Például Zentán, Adán és Óbecsén pártlistát állított, Csókán és Szabadkán pedig a Mindannyian együtt kisebbségi nagykoalícióban (Bosnyák Demokrata Közösség, Magyar Polgári Szövetség, Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, Horvát Demokrata Közösség, Szlovák Párt) méretteti meg magát - hallottuk Rácz Szabó László elnöktől, aki arról is beszámolt, hogy melyek a legfontosabb céljaik.
- Az MPSZ elsődleges és legfontosabb feladatának a decentralizáció végrehajtását tartja és ezt a kisebbségi nagykoalíció is elfogadta. Szerintünk minden társadalmi problémára a központosítás megszüntetése a megoldás. Mindenki tudja, hogy Vajdaság Szerbián belül igen sok pénzt ad a közös életbe, de nagyon keveset kap belőle vissza. Tartományunknak minél nagyobb önállóságra lenne szüksége. Én nem azt mondom, hogy legyen köztársaság, de még azt is el tudom képzelni, hiszen minden feltétel adva van hozzá. A centralizáció az oka az elszegényedésünknek, a munkahelyek hiányának, mert az önkormányzatok ebben a helyzetben nem tudnak gazdálkodni, de erre az állam is képtelen, ugyanis nem látja át a rendszert. Az adminisztráció mérhetetlenül sokba kerül, és olyan törvények születnek, amelyek a centrális erő kiteljesedését szolgálják. Semmilyen közösség sem jár jól azzal, ha kívülről mondják meg neki, mit kell gondolnia, hogyan tevékenykedjen. A Vajdaságban élő magyarságnak van saját öntudata, gondolkodásmódja, önérzete és kultúrája, amire biztosan építhetjük a jövőnket.
Mi eddig inkább lokális szinten végeztük a munkánkat. Szembeszálltunk a menekültek áradatával, rendszámtáblát harcoltunk ki Zentának és Adának, megmentettük a zentai kórházat, küzdünk a bíróság visszahelyezéséért, a vámszabad övezet létrehozásáért. Főelképzelésünk, hogy Zenta körül körzetet alakítsunk ki, mert azt látjuk a legjobb megoldásnak. Van egy erőteljes tendencia arra, hogy Zentát leépítsék, de ezzel az MPSZ szembeszáll. Mi megpróbáljuk Zentát fejleszteni és felemelni, de másoknak meg az az érdekük, hogy Szabadka legyen a központ.
" Mi késztette az MPSZ-t arra, hogy csatlakozzon a Mindannyian együtt koalícióhoz?
- Az MPSZ mindig összefogásban gondolkodott, ami nem működhet, ha az egyik fél uralkodni akar, mint ahogyan ez a magyar-magyar politizálásban történik. Sajnos az anyaország kormánya nagyon rossz üzenetet küldött a vajdasági magyarságnak, amikor bejelentette: nem a négypárti megállapodást támogatja, hanem csak egy pártot. Ennek az eredményeként széthullott a kialakulófélben lévő egység, a Magyar Fordulat. Mivel nem jöhetett létre a magyar-magyar összefogás, más megoldást kellett keresni. A kisebbségi nagykoalíció szinte minden pártja más nemzethez és valláshoz tartozik, vagyis mindnyájunkat ugyanaz a cipő szorítja, a kisebbségi lét. Ilyen eddig még nem volt! Nagyon könnyen megegyeztünk a közös programelemekben, mint például a nemzeti tanácsokról szóló törvény megváltoztatása és a vagyon-visszaszármaztatási törvényben azoknak a kitételeknek a törlése, amelyekben a kollektív bűnösség elve érvényesül. Ettől stabil a koalíció, és ez a garancia arra, hogy senki sem árulja el a kisebbségi elveket. Amikor egy társulásban több nemzet van, nem tudnak olyan közös pontot találni, amellyel megvásárolhatnának minket. Némelyek annyit beszélnek a toleranciáról, és hatalmas összegeket költenek erre a célra, de ezen a koalíción belül a tolerancia magától értetődik. Az sem utolsó szempont, hogy a kisebbségi szavazatok száma milliós tételt tesz ki, és a vegyes házasságban élők is voksolhatnak ránk. Persze, tudom, nem szavaz egymillió ember ránk, mert még nem értették meg, mennyire fontos, hogy közösen álljunk ki a kisebbségi érdekek mellett és megvédjük magunkat, de hamarosan másként gondolkodnak majd, mert a köztársasági parlamentben akár hat képviselőnk is lehet. A koalíciót öt párt alkotja, de támogatnak minket olyan pártok is, amelyek még nincsenek benne a szerződésben. Ennek addig kell bővülnie, amíg nem képviselünk egy nagyon jelentős erőt Szerbiában.
" Nem tartanak attól, hogy ezzel a társulással elvesztik a magyar szavazók bizalmát, mert esetleg úgy érzik, feladták a magyar ügyet?
- Nem. Bizonyára van, aki így gondolja, de a többség nem. Az MPSZ továbbra is a magyarságban gondolkodik, de most bővül az eszköztárunk. A parlamentben ráhatással lehetünk a magyarokat érintő törvények alakulására, amelyek tulajdonképpen nemcsak a magyarokról, hanem a kisebbségekről szólnak. Az eddigi négy magyar köztársasági képviselő különben sem tudott hatékonyan tevékenykedni, mert állandóan az egyéni érdekek kerültek előtérbe. Több értelme van, ha a magyarok erre a többnemzetiségű koalícióra szavaznak, amely garantáltan nem tudja elárulni ezeket az értékeket, mert nem egy kézből irányítják. A magyarok azon is gondolkodjanak el, milyen törvények születtek az utóbbi években, miért maradtak ki a privatizációból, miért nem jut nekik munkahely.
" Ön bejuthat a köztársasági parlamentbe?
- Abban egyeztünk meg, hogy az ötödik helyet a két magyar párt, a VMDK és az MPSZ kapja, és ha bejutunk, akkor fele-fele időben használjuk a mandátumot. Én személyesen a 15. helyen vagyok, de őszintén megmondom, nem nagyon szeretnék ott lenni. De az is igaz, hogy ez kötelezettség. Ha ott tudok leginkább segíteni, akkor vállalom, viszont a tartományi listának én vagyok a vezetője.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..