home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Szólt az ének, zengett a citera
Zséli Ágnes
2018.07.03.
LXXIII. évf. 26. szám
Szólt az ének, zengett a citera

A Hagyományok Háza Hálózat — Vajdaság, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében citera- és népiének-kurzust tartottak Törökbecsén.


Flaman István oktató

Az eseménynek a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székháza adott otthont. Az épület a rendezvény idején népi énekektől és a citera húrjainak szépen szóló hangjától volt hangos.

A bánáti településen első alkalommal tartottak ilyen képzést, és a törökbecseieken kívül Szenttamásról, Temerinből, Magyarkanizsáról, Szabadkáról, Óbecséről, valamint Adáról is érkeztek fiatalok, kezdők és haladók egyaránt.

— Egy és fél éve citerázom. Először az iskolámban láttam meg ezt a hangszert, és azért jöttem el ebbe a táborba, hogy jobban pengethessek, illetve sokat tanuljak — nyilatkozta Pele Deniel, aki Szenttamásról csatlakozott a népzenét kedvelő barátaihoz.

Kovács Franciska amellett, hogy már tizenhat éve az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben énekel és táncol, tovább szeretné fejleszteni énektudását, melyhez ezek az alkalmak kiváló lehetőséget teremtenek.

A szervezők már korábban is tartottak hasonló foglalkozásokat.

— A Tokkal, vonóval elnevezésű népzenei képzés már tavaly elindult, énekes és vonós, illetve hegedűs részvevők számára. Az idén ezt kibővítettük citerás és tamburás tanulóknak is — mondta Cseszák Balázs, a Hagyományok Háza Hálózat — Vajdaság kulturális szervezője. — A népi hagyományápoló táborok alkalmat nyújtanak a fiataloknak és a felnőtteknek arra, hogy betekinthessenek a népzene világába, megszólaltathassák a régi hangszereket, valamint neves oktatóktól tanulhassanak.


Cseszák Balázs

— A nyár folyamán több táborban szervezünk hangszeres képzéseket — jegyezte meg Virág Kiss Anita, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa. — Hamarosan a Juhász-táborban lesz vonós oktatás. A felhívás egyébként már olvasható a Hagyományok Háza Hálózat — Vajdaság Facebook-oldalán. A tanulni vágyóknak nem kell sokat csüggedniük, hiszen a nyár folyamán több helyszínen kínálunk a törökbecseihez hasonló lehetőséget.

A kétnapos citera- és népiének-kurzus táncházzal ért véget, mely után mindenki, a részvevők meg az oktatók is, tudásban és élményekben gazdagon tértek haza.


Micsik Béla a tanítványokkal

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..