home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szól a rádió
Talpai Lóránt
2009.11.11.
LXIV. évf. 45. szám

Egyesek azt próbálják az utóbbi napok eseményeit követően sugallni, hogy Magyarország legégetőbb gondja két kereskedelmi rádiócsatorna (Danubius és Sláger Rádió) lecserélése lenne. Mintha a mindennapi kenyeret vették volna el a társadalomtól. Egyes bohózatba illő politikai megnyilvánulásokból minden...

Egyesek azt próbálják az utóbbi napok eseményeit követően sugallni, hogy Magyarország legégetőbb gondja két kereskedelmi rádiócsatorna (Danubius és Sláger Rádió) lecserélése lenne. Mintha a mindennapi kenyeret vették volna el a társadalomtól. Egyes bohózatba illő politikai megnyilvánulásokból mindenesetre ez hallatszik ki.
Kit érdekel, hogy az országot a történelme során soha nem tapasztalt államadósság miatt katasztrófa fenyegeti, hogy a jogállam intézményei egyre nehezebben működnek, önkormányzatok, kórházak, iskolák, vasútvonalak, falvak a tönk szélén vegetálnak. Senkit, hiszen a fővárosi médiaelit új problematikát talált az emberek számára. Mégpedig azokért a rádiókért aggódik, amelyek évek óta több tízmilliós adósságot halmoztak fel, az állami kasszából és az adófizetők pénzéből pedig különös utakon mindig megkapták a segítséget. Ezenkívül nem egy esetben pályázat nélkül hosszabbították meg a sugárzási jogukat. Továbbá soha sem működtek pártsemleges módon, olyannyira, hogy például a Sláger egykori vezérigazgatója az MSZP listájának 13. helyén szerepelt a 2004-es EP-választáson. Ezért különösen érdekes egyes baloldali megmondó emberek szájából most az a felvetés, hogy pártrádiók alakulnak. Szerintük mindkét oldal kap most egy rádiót, azaz az MSZP és a Fidesz is.
Ha ez így van, akkor csak annyi változott, hogy most már a Fidesznek is lesz egy kereskedelmi rádiója, mert az MSZP-nek és az SZDSZ-nek eddig kettő volt.

Bajnai Gordon aggódik

Bajnai Gordon aggasztónak tartja a két országos kereskedelmi rádiófrekvenciára kiírt pályázat elbírálásának folyamatát. A miniszterelnök sajtótájékoztatóján egy kérdésre válaszolva ezt mondta: nagyon fontos lenne, hogy az ,,Országos Rádió- és Televíziótestület mint testület és minden egyes tagja is a maga felelősségének tudatában döntsön arról, hogy mi a közérdek' a két országos kereskedelmi rádiófrekvencia pályázata kapcsán.
Hozzátette: a közérdek nemcsak az, hogy a lehető legnagyobb pénzügyi bevétel legyen, hanem -- a sajtóban megjelent híradások és az ORTT elnökének véleménye alapján -- biztosítani kell, hogy ezt a díjat a teljes időtartam alatt teljes összegében be is tudják fizetni. Hiszen semmit nem ér egy nagy megajánlott díj, ha azt később nem kell befizetni, mondta, hangsúlyozva az erre vonatkozó garanciák fontosságát.

Majtényi László lemond, és nem írja alá az új szerződéseket

Majtényi László, az ORTT elnöke azt nyilatkozta, hogy nem írja alá a két országos kereskedelmi rádiós frekvencia pályázatának győzteseivel kötendő műsorszolgáltatási szerződést.
Azt mondta, a szerződéskötést éppúgy nem obstruálja, mint a döntéshozatalt, mert azt gondolja, ,,mindenki egye meg, amit főzött'; ,,más kérdés, hogy én nem fogom azt a szerződést aláírni, de a testület bármelyik tagja aláírhatja' az ORTT nevében, a megállapodás érvényességéhez egy szignó elegendő.
Az ORTT szerdán a Fidesz, a KDNP és az MSZP által delegált tagok voksával határozott a két országos kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási jogosultságának odaítéléséről; a döntést egyhangúlag hozták meg. A kisebbik vételkörzetű, a lakosság 67 százalékát elérő -- november 18-áig a Danubius Rádió által használt -- jogosultságot az Advenio Zrt., a nagyobbik, 81 százalékos lefedettséget biztosító, most a Sláger Rádió adását továbbító hullámsávot pedig az FM1 konzorcium nyerte el hét évre.

Szalay Annamária szerint időszerű volt Majtényi László távozása

Időszerű Majtényi László távozása, mivel ahelyett, hogy vezette volna az ORTT-t, kívülálló értelmiségiként kritizálta a munkát. ''Gyakran saját döntéseitől is elhatárolódott külső nyomásra. Majtényi nehezen viselte, ha egy demokratikus testületben kisebbségben maradt” -- fogalmazott Szalay Annamária, a Fidesz ORTT kuratóriumi tagja.

Valószínűsíthetően a Neo Fm és a Klassz Rádió fog ezentúl szólni

Az Országos Rádió- és Televíziótestület (ORTT) tagjai egyhangúlag ítélték oda a két műsorszolgáltatási jogosultságot, miután az SZDSZ által delegált Tímár János jelezte: nem vesz részt a döntéshozatalban. Az információk szerint Neo FM és Klassz Rádió néven indul a két új országos adó.
Az ORTT-ülés kezdetén Tímár volt az egyetlen, aki támogatta, hogy további pályázókat zárjanak ki a versenyből. (Az eljárás során korábban irracionálisnak ítélték, ezért visszautasították a Rádió1 korábbi ügyvezetőjének tulajdonában lévő, mindkét frekvenciára jelentkező Zene Rádió Országos Kereskedőház Zrt. ajánlatát.) Az újabb kizárási indítványok éppen a két, később nyertesnek nyilvánított társaságra vonatkoztak.
Tímár János közlése szerint voltak olyan lényegi pontok, amelyeket illetően ,,zagyva táblázat'-ot kapott a testület, és volt olyan eset, amikor álláspontja szerint ,,egyértelműen törvénysértő' volt maga az ajánlat.
Az MSZP által delegált két és a Fidesz jelölte egy ORTT-tag is azt hangsúlyozta az MTI-nek, hogy a megkötendő műsorszolgáltatási szerződésben kikötnek garanciákat arra, hogy valóban befolyjon a médiahatósághoz a műsorszolgáltatási díj. ,,Nem hinném, hogy ezzel zárul, valószínűbb, hogy ezzel kezdődik a botrány' -- minősítette a döntést az MTI-nek kevéssel a végszavazás után az ORTT elnöke. Majtényi László a médiatörvény rendelkezései miatt nem voksolhatott ebben a körben, és az üléstermet is elhagyta, miután elbuktak a kizárási indítványok.
Alig két órával az eredmény kiszivárgása után a Sláger Rádió bejelentette, hogy perre viszi az ügyet. Heal Edina vezérigazgató elmondta, hogy a bírósághoz fordulnak és ,,több fronton' támadnak. A nagyobbik vételkörzetű -- a lakosság 81 százalékát elérő -- hullámsávra november 18-áig koncesszióval rendelkező társaság honlapján ez olvasható: ,,az eddig megszokott zenei műsor helyett Önök egy politikai beszélgetős műsort hallhatnak majd'.
A kisebbik, 67 százalékos vételkörzetű Danubius Rádió képviselője pedig azt közölte, hogy az ORTT hivatalos értesítése után alakítják ki álláspontjukat.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..