home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szól a rádió
Tóth Tibor
2015.11.15.
LXX. évf. 45. szám
Szól a rádió

Október 31-én, szombat este megszűnt a Szabadkai Rádió magyar nyelvű adása a 89,6 MHz-en. November 1-jén, reggel hat órakor ugyanezen a frekvencián útjára indult a Szabadkai Magyar Rádió. Felkerestük mindkét szerkesztőséget, és megnéztük, hogyan dolgoznak a kollégák a megváltozott, illetve az új körülmények között.

A Szabadkai Rádió jelenleg a szerb, a horvát és a bunyevác szerkesztőséggel osztozik a 104,4 MHz-en. Magyar nyelven 8.50 és 9.20, valamint 12 és 18 óra között hallható a rádió. A kis létszám — mindössze öten maradtak a szerkesztőségben — ellenére a már megszokott délutáni műsorokat igyekeznek megtartani. Így 15 órakor kezdődik a délutáni híradó, hallható a Kívánságvonal, a Lemezparádé, A Zene Szárnyán, az Antikvárium, a Toplista, a Vasárnapi Vigadó és a zenés üdvözletek is. Piuković Norbert adásvezető technikus, műsorvezető, zenei szerkesztő 17 éve dolgozik a Szabadkai Rádióban.


Piuković Norbert a Szabadkai Rádióban való maradás mellett döntött

— Elméletileg október 31-én megszűnt a munkaviszonyunk, és ingyen dolgozunk. Ha a pénz miatt járnék be, már nem volnék itt. A műsoraim megmaradtak, a hallgatók számítanak rám, így ameddig lesz Szabadkai Rádió, addig én is itt leszek. Nem tudni, hogy két-három hétig vagy esetleg egy-két hónapig szólhatunk még az emberekhez. Sírással búcsúztunk tőlük, majd ők is sírással köszöntöttek bennünket a másik hullámhosszon. Megörültek, hogy hallanak bennünket, és kitartásra biztattak. Elkeseredettségüknek adtak hangot amiatt, hogy egy negyvenhét éves múltú médiaházat a politika ilyen könnyen átformálhat. Tartok tőle, hogy egy idő múlva a Szabadkai Magyar Rádió beolvad a Pannonba, hiszen egy politikai párt miért működtetne két rádiót — mondta Piuković.

Őt is megkereste a Pannon RTV, de a maradás mellett döntött.

— Annak idején, amikor a leendő magyar nyelvű televízió és rádió ötlete felvetődött, szó volt róla, hogy én is átmegyek abba az intézménybe. A Pannon Rádió indulásakor én is besegítettem a munkába, de akkor sem hagytam el a Szabadkai Rádiót, mivel nem éreztem, hogy ezt kellene tennem. Itt kezdtem a pályafutásom, és amíg lehet, itt is leszek. Egyrészt a politika miatt nem mentem át, másrészt a hallgatók miatt. Ők számítanak ránk, családtagként kezelnek bennünket. Hogy menjünk mi át a Pannonba, ha az emberek a Szabadkai Rádiót akarják? Ezért is döntöttem úgy, ha pénz nélkül is, de kitartok. Az aláírásokat Tóth Imrével nem azért gyűjtöttük, hogy megmaradjon a munkahelyünk, hanem azért, hogy hallgatóinknak továbbra is szóljon a Szabadkai Rádió — nyilatkozta Piuković.

„A Szabadkai Rádió számomra egyenlő az elmúlt 19 évvel”

Tóth Imre újságíró-riporter számára a Szabadkai Rádió egyenlő az elmúlt 19 évvel. Annak idején hobbiból, a médiában való munka öröméért kezdett el dolgozni a rádióban, teljesen ingyen.

— Ezeket az utolsó heteket is, hacsak valami csoda folytán nem hosszabbítják meg működésünket, önként, szeretetből csinálom végig. Tartozom annyival ennek az intézménynek, hogy amíg szól a Szabadkai Rádió, addig én is szólok a hallgatókhoz. Nem a rendszert vagy valamelyik politikai pártot szolgáltuk ki, hanem a hallgatókat. Még a nevünket is el akarják venni tőlünk, hiszen a Szabadkai Magyar Rádió nevet Németh Ernő kollégám találta ki arra az eshetőségre, ha a vajdasági magyar politikum megmentené a rádiót. Ez sajnos nem történt meg — állapította meg Tóth csalódottan, majd hozzáfűzte, hogy ezt a politikai döntést nem tudja elfogadni, a politikára dühös, a Pannon RTV munkatársaival és az „átigazolt” kollégákkal azonban semmi gondja sincs.

A hallgatókért

A Szabadkai Magyar Rádió november 1-jén, reggel hat órakor szólt először hallgatóihoz. A kis szerkesztőségben serényen folyik a munka, a számítógép billentyűi szaporán kattognak, a telefon gyakran csörög, a stúdióban pedig éppen a délelőtti nyugdíjasműsor szól élőben.

— Az első héten főleg a Szabadkai Rádióból átjött kollégák készítették a műsorokat, nagy lendülettel láttak munkához, tele vannak ötletekkel. Természetesen ők is bekapcsolódnak a Pannon Rádió és Televízió műsorainak készítésébe, illetve onnan is érkeznek ide kollégák, tehát ez egy közös munka lesz — mondta Maráci Barabás Mónika, a Szabadkai Magyar Rádió koordinátora, vezetője.

A rádió közszolgálati jellegű, a saját műsorok mellett igyekszik átmenteni a Szabadkai Rádió már megszokott, bevált tematikus adásait is. Reggel hat órától a többi közt közérdekű információkkal, aktuális témákkal, telefonbeszélgetésekkel, településekről szóló hírekkel kezdik a napot. Ebben a műsorsávban olyan témákat is alaposan feldolgoznak, amelyek az előző esti híradóban rövidebben hangzottak el. Tíz órától lazább, szórakoztatóbb rész kezdődik, melyben a tematikus műsorok kapnak helyet, például a sporttal, az egészségüggyel, a szociális gondokkal, a környezetvédelemmel, a művelődéssel, a mezőgazdasággal, a gazdasággal vagy a nyugdíjasokkal foglalkozó adás.

— Már az első napon kaptunk visszajelzéseket a hallgatóktól. Valaki telefonált, hogy végre ismét van egy olyan rádió, amely nagyon sok magyar zenét sugároz. Ez is az egyik profilunk — magyar zenét hallgassunk, hiszen magyarok vagyunk. Az emberek nagyon örültek, hogy hallhatták Bencsik István hangját, a tematikus műsorainkról is kedvezően vélekedtek. Hiányolták a korábban megszokott rovatokat, például a gyászjelentést. Az elképzelések között ifjúsági műsor, irodalmi műsor elindítása is szerepel, szeretnénk drámákat, rádiójátékokat sugározni. Hamarosan gyermekműsor indul (hétfőnként hat órától lesz hallgatható), a többi napon különféle stílusú zenés műsorokat sugározunk, vasárnap pedig a Nótaszó kerül adásba. Egyelőre ez a kínálatunk, de a jövőben szeretnénk bővíteni. Remélem, mihamarabb ki fogjuk tölteni az este nyolc óráig tartó műsoridőt tematikus és szórakoztató adásokkal — mondta Maráci.

„Azt csinálom, amit eddig is”

Bencsik István egyike annak a négy újságírónak, aki a Szabadkai Rádióból ment át a Szabadkai Magyar Rádióba. Amikor kiderült, hogy a Szabadkai Rádió a második körben sem talál vevőre, ami valójában a megszűnését okozza, akkor döntötte el, hogy a Radić fivérek utcában lévő rádióban folytatja a munkát.


Bencsik István a Szabadkai Magyar Rádióból szól a hallgatókhoz (Szabó Attila felvételei)

— Megkérdezték, hogy ha a Szabadkai Rádió megszűnne, átmennék-e az új közszolgálati rádióba. Negyven évet közszolgálati rádióban dolgoztam, így elfogadtam a felkérést. A munkám nem változott, azt csinálom, amit eddig is. A reggeli blokkban műsort vezetek, szerkesztek, közérdekű információkat gyűjtök be, és a mikrofon mögött ülve osztom meg őket a hallgatókkal. A pannonos kollégákkal kiváló az együttműködés, összehangoltan végezzük a dolgunkat. A fejlesztéseket illetően vannak elképzelések, de a műsorok bővítése, az újabb tartalmak feldolgozása akkor lesz lehetséges, ha a munkatársak száma is bővül. Egyetlen férfiként aranyéletem van a hölgyek, lányok között, valóban jól érzem magam — mondta mosolyogva Bencsik István, a Szabadkai Magyar Rádió szerkesztő-újságírója.

A hallgatók egyelőre három szabadkai, magyarul szóló rádió közül választhatnak. Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy melyiket részesíti előnyben, azaz honnan tájékozódik az őt érdeklő hírekről, eseményekről.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..