home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szilvás, meggyes, lekváros
Lőrinc Natália
2013.10.02.
LXVIII. évf. 40. szám
Szilvás, meggyes, lekváros

Kisoroszon a Torontál civilszervezet harmadik alkalommal szervezte meg a Gombócfesztivált. A Tájház udvarában tíz csapat gyűlt össze, hogy főzzön, szórakozzon, barátkozzon.

A részvevők Magyarcsernyéről, Tóbáról, Tamásfalváról, Tordáról, Töröktopolyáról érkeztek, s a helyi Nőszervezet és a Torontál két csapata is képviseltette magát. Amíg a burgonya főtt, addig a hölgyek az asztalokat díszítették, s alágyújtottak a bográcsnak. A szervezők a burgonyán és a tűzifán kívül lisztről és cukorról, sőt a jó hangulatról is gondoskodtak: a versenyzők a helybeli Csúszó József muzsikájára sürögtek-forogtak.
Délután négy óra körül már a bírálóbizottság is megkezdhette munkáját: sorra kóstolta a különféle ízesítésű finomságokat. Hogy a szakácsok addig se unatkozzanak, ügyességi játékokban vehettek részt. Volt célba dobás, vízhordás, tekézés, „söprögetés” akadálypályán és összekötözött lábbal való haladás. A játékosok jól érezték magukat, vígan versengve gyűjtögették a jutalomként kapott papírgombócokat.
Mire az ügyességi vetélkedőnek vége lett, megszületett az eredmény is. A legfinomabb gombócot a tamásfalvaiak készítették: Bálint Anna, Barna Hajnalka, Tasi Gyöngyi és Somorai Anna. Nevükben Bálint Anna nyilatkozott:
— Másodszor veszünk részt a kisoroszi Gombócfesztiválon. Otthonról tojást, pirított kenyérmorzsát hoztunk, a gombócokba szilvát, meggyet, szilvalekvárt tettünk. A kisunokámnak viszont tíz ürest viszek haza, mert ilyet kért. Otthon jómagam nemigen főzök gombócot, mert amíg élt az édesanyám, addig ő, most pedig a lányom készíti.
A második helyet a magyarcsernyei kézimunkacsoport szerezte meg. A szomszéd faluból Mészáros Erzsébet, Tóth Irén, Gyermán Etel, Kószó Veronika, Kónya Anna, Dabeszkovics Mária érkezett, és mindhárom alkalommal szerepeltek a fesztiválon. Ők a hagyományos szilvás gombócon kívül túrós gombócot is csináltak. Kiderült, hogy többségüknél otthon is gyakran az asztalra kerül — főleg az unokáknak kedveskednek vele. Harmadik a kisoroszi nőszervezet lett. Viola Matild kérdésünkre elárulta: összesen 118 gombócot gyúrtak és főztek meg a délután folyamán.
Az eredménnyel minden csoport elégedett volt, hiszen a gombóc rekordidő alatt elfogyott. Látogató is akadt bőven, és az alsós diákok egy csoportja is jelen volt. Az utóbbiak persze nemcsak fogyasztották a finomságokat, hanem ügyeskedtek is — tanítónőik: Berta Piroska, Talpai Ildikó és Talpai Valéria irányításával napraforgókat alkottak dísztökből, szívószálból és színes papírokból.
A szervezők azzal az ígérettel búcsúztak a vendégektől, hogy jövőre is lesz gombócfesztivál. Addig mindenki gyakorolhat!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..