home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Szigorú büntetőtörvények
Talpai Lóránt
2012.07.04.
LXVII. évf. 27. szám

Elkezdődhet a tárgyalás az IMF-felAmint a budapesti törvényhozók elfogadják a jegybanktörvény módosítását, azonnal megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a készenléti hitelkeretről a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval -- erről tájékoztatta az IMF vezetője, Christine Lagarde a magy...

Elkezdődhet a tárgyalás az IMF-fel

Amint a budapesti törvényhozók elfogadják a jegybanktörvény módosítását, azonnal megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a készenléti hitelkeretről a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval -- erről tájékoztatta az IMF vezetője, Christine Lagarde a magyar kormány képviselőjét, Varga Mihályt, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét, Simor Andrást. Erre reagálva Varga Mihály, tárca nélküli miniszter kijelentette, hogy a Magyar Országgyűlés várhatóan július 12-én fogja elfogadni a jegybanktörvény módosítását, ezáltal pedig indulhatnak a tárgyalások Magyarország, a Nemzetközi Valutaalap és Brüsszel között.

Új büntetőtörvénykönyv - 12 éves kortól büntethetőek az elkövetők

Júliusban lép hatályba a jelentősen megszigorított, új büntetőtörvénykönyv Magyarországon. A kormány tájékoztató kampányt indít annak érdekében, hogy az emberek minél jobban megismerjék az új, rendkívül szigorú szabályozást. Papcsák Ferenc, a Fidesz jogi kabinetjének vezetője elmondta: ,,Az emberek a 2010 előtti időszakban rendetlenséget, szegénységet, káoszt, jogbizonytalanságot és a közbiztonság hiányát láthatták az országban, védtelen, idős, fogyatékkal élő emberek ezreit támadták meg, a fiatalok pedig nagy veszélynek voltak kitéve, ezért mindenképpen szükség volt az új Btk.-ra.' A politikus kitért a büntethetőségi korhatár 12 éves korra való leszállítására is bizonyos bűncselekmények esetében, s emlékeztetett, hogy az elmúlt öt évben a 12 és 14 év közöttiek hét esetben öltek embert, több százszor raboltak, csaknem negyven esetben követtek el erőszakos közösülést, majdnem ezer alkalommal pedig szándékos testi sértést.

Létrejött a kormánytisztviselők érdekképviseleti köztestülete

A Magyar Országgyűlés döntése értelmében létrejött a kormánytisztviselők érdekképviseleti köztestülete, a Magyar Kormánytisztviselői Kar, valamint a kormánytisztviselők panasztestülete, a Kormánytisztviselői Döntőbizottság. A Magyar Kormánytisztviselői Kar hatásköre a kormánytisztviselői hivatás gyakorlásával összefüggő ügyekben az érdekképviselet, a kormánytisztviselői kar tekintélyének védelme, konzultáció a kormánytisztviselők foglalkoztatását és hivatásgyakorlásának feltételeit befolyásoló jogszabályok megalkotásában, etikai eljárás lefolytatása, díj alapítása, szakmai konferenciák szervezése, valamint tagjai számára jóléti, szociális és egyéb kedvezményes szolgáltatások nyújtása. A kar állami ellenőrzését az ügyészség látja el.

Dobson Tibort választották a Magyar Rendvédelmi Kar elnökének

Dobson Tibor dandártábornok lett a katasztrófavédelem, a rendőrség, a szakszolgálatok, a vámőrség és a büntetés-végrehajtás személyi állományából álló, Magyar Rendvédelmi Kar 50 fős közgyűlésének elnöke. Az MRK feladatai közé tartozik a foglalkozással kapcsolatos ügyekben az érdekképviselet, a hivatásetikai részletszabályok megalkotása, az etikai eljárások lefolytatása, véleményalkotás a szolgálati viszonnyal, valamint közalkalmazotti jogviszonnyal összefüggő kérdésekben és a tagnyilvántartás vezetése. Dobson Tibor megválasztását követően elmondta, hogy a most megalakult szervezet legfontosabb feladatának a szakirányú érdekképviselet egységes alapon nyugvó kialakítását tartja. Ezért a mintegy 80 ezer fős állományt érintő kérdésekben, mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló érdekeit figyelembe kell venni.

Új rektora van a Budapesti Műszaki és a Semmelweis Egyetemnek

Két felsőoktatási intézmény új rektora lépett hivatalba július 1-jén. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) régi-új vezetője Péceli Gábor, a Semmelweis Egyetem (SE) első embere pedig három éven át Szél Ágoston lesz. Áder János köztársasági elnök, az emberi erőforrások miniszterének javaslatára, a 2015. június 30-áig terjedő időtartamra szóló megbízásokat a héten adta át a két intézményvezetőnek.

Legújabb közvélemény-kutatások - továbbra is a Fidesz a legnépszerűbb

A Tárki Társadalomkutatási Intézet legújabb felmérése szerint közel áll egymáshoz a Fidesz és az MSZP támogatottsága, bár kismértékben nőtt közöttük a különbség. A felmérés eredménye szerint a Fidesz--KDNP támogatottsága a teljes népességen belül a májusi 16-ról 18 százalékra nőtt, a szocialista párté pedig 15-ről 14 százalékra csökkent. A biztos pártválasztók körében a kormánypártok támogatottsága a májusi 32 százalékról 36 százalékra emelkedett, az MSZP-é 31-ről 27 százalékra csökkent. A pártszimpátia kérdésében bizonytalanok vagy titkolózók aránya nem változott, az elmúlt hónapban 49 százalék volt, jelenleg pedig 48 százalék.

Áder János kertészkedett

A köztársasági elnök a Tolna megyei Belecskán járt, ahol a zöldség- és gyümölcstermesztésen alapuló foglalkoztatási program szinte teljesen megszüntette a munkanélküliséget. Áder János méltatta a program eredményeit mondván, mindenki számára példamutató, hogy egy ilyen kis település is lehet sikeres. Ezzel mindenki nyert: nyertek a helybeliek, hiszen munkához jutottak, nyertek a fogyasztók, mert olcsón, jó minőségű hazai terméket tudnak vásárolni, és nyert vele az ország is, hiszen van egy olyan példa, amely utat mutathat azoknak, akik keresik, de még nem találták meg a boldogulás útját -- összegezte az államfő. A Belecskai Közfoglalkoztatási Program sikeresen reintegrálta a munka világába az alacsony képzettségű, tartósan munka nélküli helyi lakosokat. Ez olyan teljesítmény, amely példát adhat más településeknek is arra, miként lehet önerőből és pályázati támogatásból csökkenteni a munkanélküliséget, ezzel megoldani azt a problémát, hogy ne szociális segélyből éljenek az emberek, hanem értelmes, eredményt felmutatni képes munkát végezzenek -- hangsúlyozta Áder János.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..