home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Sziget Olimpia és irodalmi verseny
Tóth Lívia
2016.06.20.
LXXI. évf. 24. szám
Sziget Olimpia és irodalmi verseny

A zentai Emlékiskola diákjai a közelmúltban több jelentős megmérettetésen vettek részt, melyekről nemcsak kiváló eredményekkel, hanem sok élménnyel gazdagabban tértek haza. Fekete Krisztián és Rade Radulaški testnevelő tanárok kíséretében húsz tanuló utazott el a magyarországi Szigetszentmiklósra, a Sziget Olimpia elnevezésű diáksportversenyre.


A Sziget Olimpián részt vevő teljes zentai csapat

Fekete Krisztián és Rade Radulaški testnevelő tanárok kíséretében húsz tanuló utazott el a magyarországi Szigetszentmiklósra, a Sziget Olimpia elnevezésű diáksportversenyre. Az eseménynek, melyet negyedik alkalommal szerveztek meg, a zentai diákok másodszor voltak részesei.

A tanárok elmondták, a rendezvényen hat ország fiataljai mutatkoztak be, Szerbia és Magyarország mellett Lengyelország, Bulgária, Románia és Németország. A Tisza-parti város általános iskolásai úszásban, labdarúgásban, röplabdában, floorballban, asztaliteniszben és atlétikában versenyeztek. Vannak egyéni eredményeik is, de amire a legbüszkébbek, hogy ezüstéremmel tértek haza, összesítettben ugyanis a második helyet szerezték meg. A részvevők kiválasztásakor ügyeltek rá, hogy sportolók legyenek, de nem ez volt az elsődleges szempont. Az iskola inkább jutalomként ajánlotta fel a tehetséges, szorgalmas diákjainak a lehetőséget, hogy kellemes környezetben öt napot töltsenek el, és barátkozzanak a más országokból származó kortársaikkal. 

A beszélgetés során az is elhangzott, hogy a szervezés kiváló volt, a szállás pedig minden várakozást felülmúlt, olyan hotelban helyezték el ugyanis a vendégeket, amelynek wellnessrészlege is volt.

A tanulók, Szöllősi Kristóf (teniszben harmadik lett), Uroš Božović, Romandić Ádám (mell- és gyorsúszásban harmadik helyezés), Tasić Tamara, Tešić Mária, Katarina Sorčin szintén a szállást dicsérték, de hozzátették azt is, hogy számos új barátot szereztek, akikkel azóta is tartják a kapcsolatot a közösségi oldalakon. Az év végi hajrában jólesett nekik ez a kis kikapcsolódás, és az idegennyelv-tudásukat is tökéletesíthették, hiszen a külföldi diákokkal jobbára angolul kommunikáltak. 




Ők beszélgettek az újságírókkal a sajtótájékoztatón

Koldusdiák és rettentő görög vitéz

Kormányos Katona Gyöngyi, az iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanára arról számolt be, hogy Terhes Virág jól teljesített a köztársasági anyanyelvi és nyelvhelyességi versenyen, Csízik Boglárka pedig becsületesen helytállt, és a középmezőnyben végzett Budapesten, a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási versenyen. Az utóbbi rendezvény többfordulós, előbb a Tisza menti körzeti megmérettetésen, majd a tartományi válogatón kell kiválóan szerepelni, hiszen Budapestre csak a nyolc legjobb vajdasági tanuló juthat el. A döntőben valóban nehéz feladatokat kell megoldaniuk, némelyik még a tanároknak is hosszas fejtörést okoz. 


A zentai lányok tanárnőjükkel


Kormányos Katona Gyöngyi és Csízik Boglárka

Az Emlékiskola irodalmi csoportja hat éve vesz részt a budapesti „Kinyílik a világ” Alapítvány meghívására a Petőfi irodalmi versenyen. Ez az esemény két részből áll. Az elődöntőben a jelentkezőknek két könyvet kellett elolvasniuk — az idén Mikszáth Kálmán A két koldusdiák és Zalán Tibor A rettentő görög vitéz című művével birkóztak meg —, majd feladatlapokat töltöttek ki, melyeket elküldtek Budapestre. Ezúttal négy hatodikos tanulót hívtak meg a döntőbe, ahol az írásbeli mellett szóbeli feladataik is voltak.    

Csízik Boglárka, Lukinić Nikoletta, Nagy Anikó és Tóth Orsolya az 5—6. osztályosok korcsoportjában egy második és egy harmadik helyezést szerzett, és a legszebb művészi versmondásért járó díj is őket illette meg.

A vetélkedőn a zentaiakon kívül Vajdaságból ott voltak még a horgosi általános iskolások és egy tanuló Kispiacról, ezenkívül Felvidékről és Erdélyből is érkeztek versenyzők. A „Kinyílik a világ” Alapítvány célja, hogy június 4-e, a nemzeti összetartozás napja alkalmából meghívja a határon túli fiatalokat, erősítse a kapcsolatot közöttük, és azt a tudatot, hogy ők is a magyar nemzet részei. Valójában az irodalom és az anyanyelv kapcsán próbálják összefűzni az általános iskolásokat ötödiktől nyolcadik osztályig — hangsúlyozta Kormányos Katona Gyöngyi.


Vajdasági „irodalmi” különítmény

Természetesen a három nap alatt a versenyzés mellett arra is volt idő, hogy megtekintsék a magyar főváros látnivalóit: jártak az Ady-emlékszobában, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, az Operaházban, a várban, a Parlamentben, a Citadellán. Emellett találkoztak a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium diákjaival és tanáraival is. 

A lányok elmondták, sokat készültek, a könyvek nehéz olvasmánynak bizonyultak, a feldolgozáskor elkelt a tanárnő segítsége, de megérte a befektetett energia, mert szép élményekkel tértek haza. Minden nagyon tetszett nekik, de különösen emlékezetes marad az esti panoráma a budai várból, a kivilágított Parlament és a hidak a Dunán, az Operaház, valamint a Gellért-hegyről eléjük táruló kilátás.  

Azok sem csüggedtek el, akik ezúttal nem értek el helyezést, mert úgy gondolják — és ebben a szervezők, illetve a tanárnőjük is megerősítette őket —, hogy mindenki nyertesnek számít, aki eljut egy-egy ilyen Kárpát-medencei versenyre. 


Az alábbi képre kattintva olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..