home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Szerződés a társalapításról
Tóth Lívia
2016.01.15.
LXXI. évf. 2. szám
Szerződés a társalapításról

A Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ és a Zentai Magyar Kamaraszínház után a Zentai Történelmi Levéltárnak is a Magyar Nemzeti Tanács lett a társalapítója. Az erről szóló szerződést Ceglédi Rudolf polgármester és Hajnal Jenő, az MNT elnöke hitelesítette a városházán.


Hajnal Jenő és Ceglédi Rudolf

A községi képviselő-testület december 30-ai ülésén hozta meg a döntést, hogy a Zentai Történelmi Levéltár esetében 50 százalékban átruházza az alapítói jogokat az MNT-re. Hajnal Jenő ezt a lehetőséget magától értetődőnek tartja, és — mint mondta — kár volt ennyit várni a folyamat befejezésére. A történelmi levéltárat a vajdasági magyarság egyik legfontosabb intézményének nevezte a Tisza mentén, hiszen tevékenységével nemcsak a zentaiakat, hanem a környező községeket is kiszolgálja.

— A Magyar Nemzeti Tanács felvállalta, hogy az önkormányzatokkal együtt erősítse és segítse a vajdasági magyarság kiemelt jelentőségű nemzeti programjait megvalósító intézményeket. Közösen magasabb szinten, a tartományban és a köztársaságban is eredményesebben tudjuk képviselni az ügyeinket.  

2013 októberében szintén a képviselő-testület határozott arról, hogy a község tulajdonába visszakerült egykori zentai laktanya épületeit használatra a Zentai Történelmi Levéltárnak és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek adja. Ezek az intézmények, de főleg a levéltár, melynek állománya csak Zentán három helyszínen van elraktározva, már huzamosabb ideje helyhiánnyal küszködnek.

— Ezzel egy helyre kerül a vajdasági magyarság szellemi örökségét őrző két rendkívül fontos intézményünk, amivel olyan közgyűjteményi központ jöhet létre, amilyenre nincs példa az egész Kárpát-medencében — emelte ki Hajnal Jenő.


Bábi Attila, az MNT hivatalvezetője és ifj. Fodor István

Ceglédi Rudolf polgármester hangsúlyozta, a laktanya egyik épületének a felújítására vonatkozó tervdokumentáció kidolgozása az MNT támogatásával készült el 2014 végére, majd tavaly megkezdődtek a munkálatok. Az első fázisban megvalósított beruházás értéke 18 millió dinár, ebből 15-öt a tartományi művelődési titkárság folyósított, a maradékot az önkormányzat teremtette elő. 

— Az idén azon dolgozunk, hogy hasonló nagyságrendben folytatódjon a második szakasz realizálása, majd 2017-ben a harmadik fázis megvalósításával fejeződne be a renoválás és az átalakítás — magyarázta a község elnöke.

Ifj. Fodor István igazgató arról számolt be, hogy 2016-ban, Zenta város első írásos említésének 800. évfordulójára a levéltár a meglévő dokumentumokból, illetve azok másolataiból egy nagyszabású kiállítás megrendezését tervezi.

— Az anyaországi Magyar Nemzeti Levéltárból kívánjuk beszerezni a XIII. és a XVI. század közötti, Zentára vonatkozó okmányok digitális, nyomdai minőségű másolatait. Ezeket a gyermekeknek és a fiataloknak is szeretnénk bemutatni, illetve segítségükkel megismertetni őket városunk 800 éves történelmével, valamint a levéltárral és a városházával is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..