home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szeretettel és családdal a függőség ellen
Bíró Tímea
2018.06.06.
LXXIII. évf. 22. szám
Szeretettel és családdal a függőség ellen

Mindenkinek van valamilyen szenvedélye, viszont sokan észre sem veszik, hogy mikor lépik át a határt, amikor a szenvedélyből már szenvedés és teher lesz, mert függőség alakul ki, és így az ember a saját börtönébe kerül.

Dr. Grezsa Ferenc pszichiáter, a budapesti székhelyű Károli Gáspár Református Egyetem tanára május 24-én Szenvedély-Szenvedés-Függőség címmel tartott egy rendkívül hasznos és mély előadást a VM4Köz. Klubban.

Az előadó egy összetett és aktuális kérdésről, a függőségek kialakulásáról beszélt a közönségnek. Bármilyen szenvedélybetegségről legyen szó, a függőség kialakulását illetően mindig a fiatalok vannak a legnagyobb veszélyben. A biztonságérzet, az önbizalom hiánya, a nem megfelelő családi környezet, az engedékeny nevelés, a kötődési problémák és a rossz szülői minta könnyen letérítheti a helyes útról a gyermeket. Már a csecsemő is megérzi, ha az anyja nem szereti, vagy nem örül neki eléggé, és ez a későbbiekben súlyos önértékelési gondokhoz vezethet. Erőteljesen jelen van az úgynevezett kapunyitási pánik is, amikor kitolódik a kamaszkor, és vagy túl hosszúra nyúlik a tanulmányi időszak, vagy pedig későn kezd el dolgozni és családot alapítani az illető.


Dr. Grezsa Ferenc (Roncsák Alexander felvételei)

Kialakulhatnak rossz szokások, melyeknek megszállottja lehet ez egyén, és függni kezd a szertől vagy a magatartásformától. Ennek az is a kulcsa, hogy valaki az életre igent, a halálra pedig nemet mond-e, vagy pedig igent mond a halálnak, és elindul az önpusztítás, a leépülés útján. Valójában minden függőség egyfajta halál, öngyilkosság. A szenvedélybetegség tárgyaként szereplő jelenségek száma olyan nagy, hogy két kategóriába sorolja őket a tudomány. Megkülönböztetünk kémiai szerektől való függőséget, ilyen az alkohol-, a kábítószer- és a gyógyszerfüggősség, a második csoport pedig a viselkedési függőség, melybe a következő viselkedési zavarok tartoznak: kleptománia, pirománia, táplálkozási zavarok, testedzésfüggőség, munkamánia, játékfüggőség, kényszeres vásárlás, szexuális függőség, kapcsolatfüggőség, valamint a digitális technikától való függés. Nem is gondolnánk, mekkora veszélyzóna tud lenni a család, hiszen az onnan hozott minták, hangulatok jelentős hatással vannak az életutunkra, a világképünkre és a társadalomban elfoglalt helyünkre. A szülők közötti konfliktus mindig lecsapódik a gyermekben, benne fog zavart kelteni.

Általánosságban elmondható, hogy a magyar társadalomban az alkoholfogyasztás a legsúlyosabb gond, emellett a digitális függőség is feltörekvőben van. A kémiai szerek használatát illetően a kíváncsiságon, a szorongásoldáson és a kísérletezésen kívül az úgynevezett szociális rekreációs, vagyis a társas tevékenységekhez kapcsolódó szerhasználat a legnagyobb probléma a kultúránkban, hiszen mindig találunk okot az ünneplésre, arra, hogy alkoholt fogyaszthassunk — legyen az keresztelő, esküvő, halotti tor, születésnap stb.

Sok esetben nehéz észrevenni, hogy valakiből függő lett, ha azonban azt látjuk, hogy az egyén a megszokottnál, a normálisnál is több időt tölt el a szenvedélyével, ha már nem tudja a korábbi módon ellátni a munkaköri kötelességeit, ha beszűkülnek a társas kapcsolatai, és befelé fordul, akkor az már gyanúra adhat okot.

A kutatások azt bizonyítják, hogy ha a családon és az iskolán belül negatívan beszélünk bizonyos szerekről, tehát ha a társadalom viszonyulása a szerekhez elítélő, akkor a fiatal is könnyebben elutasítja a használatukat. Fontos mély kapcsolatokat kialakítani a környezetünkkel, és nyitottnak lenni, mert ez védőernyőként működik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..