home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szeretet és megértés
Tóth Lívia
2011.12.07.
LXVI. évf. 49. szám
Szeretet és megértés

- A szerző fotójaDecember 3-án, a fogyatékkal élők nemzetközi napján ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját a zentai Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete. Ebből az alkalomból nagyszabású jubileumi műsort szerveztek a Művelődési Házban. Az eddigi tevékenységrő...

- A szerző fotója

December 3-án, a fogyatékkal élők nemzetközi napján ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját a zentai Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete. Ebből az alkalomból nagyszabású jubileumi műsort szerveztek a Művelődési Házban. Az eddigi tevékenységről Rác Magdolna, az egyesület elnöke beszélt. Elöljáróban elmondta, egy évtizeddel ezelőtt öt értelmi fogyatékos gyermeket karoltak fel, közöttük volt a fia, Boldizsár is. Jelenleg közel húsz különleges bánásmódot igénylő gyermek és felnőtt vesz részt a napközis foglalkoztató műhelyük munkájában. Hosszú és rögös út vezetett addig, hogy megtalálják a jelenlegi helyüket a volt diákotthon, vagy ahogyan a helybeliek nevezik, az internátus felújított épületében.
- A kezdetek kezdetén hetente egy alkalommal jöttünk össze a Szent Ferenc-plébánia Hit és fény házában, de hamarosan rájöttünk, a mássággal élők igénylik a többszöri találkozást, így az összejöveteleink számát heti kettőre, majd háromra növeltük. Közben költözködtünk is, a Szociális Védelmi Központba, majd az akkori Magyar Házba, aztán a Kiss Szent Teréz-kápolna hittantermébe. Aztán megszületett az elhatározás, minden munkanapon foglalkozni szeretnénk a védenceinkkel. 2004 áprilisának elején kerültünk a volt internátus épületébe, és megkezdtük a reggel nyolctól délután kettőig tartó munkát. Ekkor már hatóságilag is bejegyeztettük a civilszervezetünket. Abban az időben az internátus épülete még romos volt, de mi lelkesen jöttünk és dolgoztunk. A csoport létszáma időközben gyarapodott, 12-14 értelmi és testi fogyatékos tartozott hozzánk. 2006 januárjában a volt Pionírotthonba költöztünk, mert elkezdődött az addigi tartózkodási helyünk felújítása az önkormányzat és a Vajdasági Nagyberuházási Alap jóvoltából. A tervek szerint a munkálatoknak őszig be kellett volna fejeződniük, de mivel ez nem valósult meg, szeptembertől a Kertek helyi közösség nagytermében találtunk otthonra. Nagy örömünkre, 2007-ben visszamehettünk a felújított épületbe. Folyamatosan pályázunk, s ennek köszönhetően 2009 augusztusa óta állandó munkatársaink vannak, tiszteletdíjért vagy rendszeres fizetésért - vázolta a helyzetet Rác Magdolna.
Beszámolójából megtudtuk azt is, hogy szerveztek már Hit és fény tábort a zentai Népkertben 90-100 értelmi fogyatékos részvételével, műsorokat készítettek a különböző ünnepi alkalmakra, mint amilyen a karácsony vagy az anyák napja, több évben részt vettek és díjakkal tértek haza a bácsfeketehegyi Záporka szavalóversenyről, azonkívül kézműveskedésre is jut idejük.
- Öröm ezekkel a gyermekekkel és fiatalokkal lenni, foglalkozni velük és elfogadni a szeretetüket. Sokszor elgondolkodom azon, hogy a mindennapi rohanásban nekünk is meg kellene állnunk, figyelni az embertársainkra, s elfogadni őket olyannak, amilyenek - hangsúlyozta Rác Magdolna, és a segítőin kívül az egyesület támogatóinak is köszönetet mondott, többek között a zentai önkormányzatnak, Nagy János főesperes plébánosnak, a Vöröskeresztnek, a Caritasnak, a motoros klubnak.
A jelenlévőket Širková Anikó, Zenta község polgármestere köszöntötte, és a városvezetőség további támogatásáról biztosította a szervezetet.
A programban a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetének védencei mutatkoztak be. A Bóbita énekkar és a szavalók, a kalapos és a karikás tánc nagy tapsot kapott, de a közönség tetszéssel fogadta a színjátszók jelenetét is, melyet Móra Ferenc A király kenyere című meséje alapján készítettek.
Az egybegyűltek önkéntes adományokkal és kézművestermékek vásárlásával járulhattak hozzá az egyesület további sikeres működéséhez. Hazafelé menet pedig elgondolkodhattak azokon a mondatokon, amelyeket búcsúzóul kaptak: ''Mindig jusson idő nevetni, mert ez a lélek legszebb zenéje. Olvasni, mert ez a bölcsesség alapköve. Dolgozni, mert ez a siker ára. Játszani, mert ez az örök ifjúság titka. Szeretetet adni, mert ez gyógyítja az embert, azt is, aki adja és azt is, aki kapja. Egy pillanatnyi mosolyra, mert ez az arc legszebb ékszere. Néhány kedves szóra, mert ezzel egymás számára könnyebbé tehetjük az életet.” (Chaplin)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..