home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szerényebben, de jó hangulatban
Tóth Lívia
2008.07.16.
LXIII. évf. 29. szám
Szerényebben, de jó hangulatban

Szekértolók - Szabó Attila fotójaA megszokott helyett új terepen, nem Felsőhegyen, hanem Tornyoson tartották meg a VII. Kárpát-medencei Aratóünnepséget. A szervezéssel járó feladatokat ezúttal Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület, egy új civil sze...

Szekértolók - Szabó Attila fotója

A megszokott helyett új terepen, nem Felsőhegyen, hanem Tornyoson tartották meg a VII. Kárpát-medencei Aratóünnepséget. A szervezéssel járó feladatokat ezúttal Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület, egy új civil szervezet, a zentai Hagyományos Idegenforgalmi Vállalkozók Egyesülete, valamint a tornyosi helyi közösség és a zentai önkormányzat vállalta magára.
A megnyitón Matykó Árpád, a tornyosi helyi közösség tanácsának elnöke, Sirkova Anikó, a községi képviselő-testület új elnöke és Kajári István alpolgármester szólt az egybegyűltekhez. A kulturális program, a kézművesek kiállítása és a főzőverseny a falu központjában kapott helyet, míg az aratócsapatok a település melletti parcellára vonultak.
A gyorsasági vagy virtus kaszálásban első lett Farkas Imre, az adai Mezei csokor tagja. Hagyományos aratásban tizenkilenc csoport vetélkedett. Aranykalászos kitüntetést kapott a keceli (Magyarország) Együtt, egymásért, az oromparti Família Kft., a zentai Mezei virág és Búzavirág, valamint a felsőhegyi Bánkúti.
Mezítlábas tarlófutásban a gyerekek közül Horti Miklós, az asszonyok körében Kopasz Etelka (Felsőhegy), a férfiakéban Molnár Nándor (Tornyos), a veteránok kategóriájában (70 éven felüliek) pedig Gyenge Lajos (Szaján) volt a leggyorsabb. A betonból készült mezsgyekövet Serfőző Róbertnek sikerült a legmesszebbre dobnia. A vállalkozó kedvűek szekértolásban is vetélkedhettek. Ebben a kategóriában két győztes csapatot avattak, a tornyosi Piros pipacsot (férfiak) és a Tömör gyönyört (nők). Kötélhúzásban az orompartiak diadalmaskodtak.
A kisbográcsban főzők közül a felsőhegyi Slavoljub Novak került az élre, őt követte a tornyosi Burány Angéla és a csorvási Maglódcki András. Árok Mária viszont nagybográcsban készítette el a legízletesebb étket. A kalácskiállítás helyezettjei: 1. Krizsán Teréz, 2. Újházi Zsuzsanna, 3. Kopasz Ilona.
Mindenki észrevette, hogy az idei aratóünnepséget jóval szerényebb körülmények között és kisebb érdeklődés kíséretében tartották meg, mint a korábbi években. A szervezők viszont azt tartották fontosnak kiemelni, hogy a rendezvény ezúttal sem maradt el és nem került ki Zenta községből. Az elképzelés szerint a jövőben (az egykori aratóversenyek mintájára) a község falvaiban felváltva bonyolítják le ezt a megmozdulást.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..