home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Szenzoros-esély a gyógyulásraA sérült gyermekek...
Rencsényi Elvira
2011.09.28.
LXVI. évf. 39. szám

Szenzoros-esély a gyógyulásraA sérült gyermekek gyógykezelését segítené egy szenzoros szoba kialakítása SzabadkánA fejlődési rendellenességgel, a központi idegrendszer károsodásával küszködő gyermekek kezelésében igen sikeresnek mondható az egyre szélesebb körben elterjedő és alkalmazott gyógykezelé...

Szenzoros-esély a gyógyulásra
A sérült gyermekek gyógykezelését segítené egy szenzoros szoba kialakítása Szabadkán
A fejlődési rendellenességgel, a központi idegrendszer károsodásával küszködő gyermekek kezelésében igen sikeresnek mondható az egyre szélesebb körben elterjedő és alkalmazott gyógykezelés, a szenzoros integrációs terápia. Ehhez szükség van egy ún. szenzoros szobára, amelyben a sérült gyermekek - szakember felügyelete mellett - a legkülönfélébb hang- és fényhatásoknak vannak kitéve, amelyek kedvezően befolyásolják a központi idegrendszer érintett területeit, csökkentik a hiperaktivitást, elősegítik a társadalmi beilleszkedést. Jó hatással vannak ezek a körülmények az autista gyermekekre is.
Mi az a szenzoros integrációs terápia?
A terápiát Ayres-terápiaként is emlegetik, mivel azt A. J. Ayres neves amerikai neuropszichiáter dolgozta ki elsősorban a tanulási zavarok kezelésére, de jól használható a különféle gyermekkori fejlődési problémák kezelésében is. Ilyen például a figyelemzavar, a hiperaktivitás, a motorikus fejlődési zavar, az érzelmi zavarok, a kötődési zavarok, valamint a mutizmus és az autizmus. A terápia során azt figyelik meg, hogy a gyermekek hogyan reagálnak bizonyos ingerekre, illetve hogy milyen válaszreakciókat adnak rájuk.
A szenzoros szoba
Az ingereket a szenzoros szobában mesterségesen keltik, és az állandó megfigyelésen kívül a gyermekkel célirányos foglalkozás folyik. A szoba egy speciálisan berendezett helyiség, ahol kellemes hangulatban történik a játék, miközben a kis pácienst folyamatosan különféle ingerek érik. Világszerte elismert és bevált terápiás módszer ez, nagyon sok sérült gyermeknek segített már abban, hogy felnőtt korára teljes értékű, megbecsült tagjává váljon a társadalomnak.
A kezelést végző szakemberek kétféle megközelítést alkalmaznak. Egyes esetekben a kezelések lehetnek jól strukturáltak, a gyermekek számára egyértelmű helyzeteket megjelenítők, döntően pedagógiai-fejlesztő rendszerbe illesztettek. Más esetekben a pszichoterápiás megközelítés hatékony, a gyerek teljes személyiségét, pszichés problémáit egyszerre látó, arra reagálni képes közegben. Arra nincs recept, hogy mely problematika milyen megközelítést igényel, ezt gyakorlott szakemberekre, a diagnóziskészítés időszakában lehetőség szerint gyógypedagógusra és pszichológusra kell bíznunk. A terápia lényege röviden összefoglalva tehát annyi, hogy a változatos érzékszervi és egyensúlyi ingerek adásával normalizálódik az egyensúlyi rendszer, leépülnek a primitív reflexek, normalizálódik a szemmozgás, harmonikusabban működik az idegrendszer. A szenzoros integrációs terápia olyan módszer, amely olyan izgalmas játéklehetőségeket nyújt a benne részt vevő gyermeknek, amelyek segítségével éretlen vagy egyes területeken nem kellően differenciált működésű idegrendszerét saját aktív részvételével, önszántából, egyéni utakon járva fejlesztheti. Tehát nem egy meghatározott, szabályozott tréning, hanem változatos, sokféle tevékenységet felkínáló, a gyerek számára örömet szerző játékfolyamat. Eszközei emlékeztetnek a játszóterek, cirkuszok világára: óriáslabdák, guruló hengerek, kötéllétrák, függőhálók, forgó és egyensúlyozó tányérok, deszkák, hinták, valamint rongyok, papírdobozok, kefék és szivacsok - csupa olyan játékszer, amely az egyensúlyi és a tapintásos érzékelés számára nyújt ingereket. Nem véletlen, hogy a gondos, szerető szülők a világon mindenhol és mindig számos ringatót, zötyögtetőt, rázogatót, hintáztatót, emelgetőt, simogatót játszanak, hol mondókával, hol dallal kísérve, hogy csecsemőjüket, kisgyermeküket megnyugtassák, felvidítsák, vagy csak szórakoztassák. Mert minden kisgyermekkel foglalkozó számára napi tapasztalat, hogy ezek a ténykedések azonnal hatnak, szinte a szülők első lehetőségei arra, hogy gyermekeik viselkedését befolyásolni tudják.
Támogatók kerestetnek
Jótékonysági akció keretében szeretnének létrehozni egy szenzoros szobát Szabadkán.
A városban jelenleg kétezer sérült gyermek és fiatal él, közülük sokan már felnőttek, de függnek a családjuktól, kénytelenek a környezetüktől izoláltan élni, mert nem kapták meg azt a fajta segítséget, amire szükségük lett volna. Azt már soha nem tudjuk meg, hogy milyen ember vált volna belőlük, ha a társadalom lehetővé teszi számukra a folyamatos, személyre szabott pszichofizikai fejlődést.
A 21. században, amikor a technika és az orvostudományos szédületes iramban fejlődik, ezeknek a gyermekeknek a számára kötelességünk biztosítani a lehetőséget, hogy kifejleszthessék a képességeiket, hogy bekapcsolódjanak az egészséges környezet vérkörébe és hasznos tagjává váljanak a társadalomnak. Erre azonban csak akkor van esélyük, ha lehetővé tesszük számukra a megfelelő terápiát.
- Egy szenzoros szoba kialakítása legalább 8000 euróba kerül - tudtuk meg Balažević Erikától, a szabadkai ZaJedno - Együtt Pszichofizikai Rendellenességgel Élő Személyeket Támogató Egyesület elnökétől. - A speciális gyógykezelést biztosító helyiségnek a Kolevka Gyermekotthon adna helyet, és ott a szülők és sérült gyermekeik - természetesen szakemberek felügyeletével - részt vehetnének a programban. Ehhez azonban pénzre van szükség, és ezért kérjük a polgárok, vállalkozók segítségét. Hiszen a sérült gyermekek e szenzoros integrációs terápiának köszönhetően egy napon teljes értékű tagjává válhatnának a társadalomnak, annak hiányában azonban kirekesztettek, hátrányos helyzetűek maradnak egészséges társaikkal szemben. Ezért azt szeretnénk, ha az emberek felismernék a gyógykezelés fontosságát, megértenék annak jelentőségét, és esélyt adnának a pszichofizikai rendellenességgel élőknek a gyógyulásra.
Az anyagi támogatás az egyesület 355-1032854-37-es számlaszámára fizethető be a Vajdasági Bankban.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..