home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Szenvedélyünk Tusványos
Tóth Tibor
2018.07.26.
LXXIII. évf. 29. szám
Szenvedélyünk Tusványos

Szerda délelőtt Tusnádfürdőn megnyílt a XXIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

Igazság szerint a szombatig tartó esemény már egy nappal korábban megkezdődött, amikor Rúzsa Magdi adott fergeteges koncertet mintegy 13 000 ember előtt. Az ötnapos rendezvényen 25 szabadtéri sátor alatt egyidejűleg folynak az előadások és a kerekasztal-megbeszélések, a zökkenőmentes lebonyolításért 230 főt számláló szervezőcsapat felel.

A szerda délelőtti ünnepélyes megnyitón az egybegyűlteket és a tábort Bakcsy Gábor lelkész és Bilibók Géza plébános áldotta meg. Elsőként Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere köszöntötte a jelenlevőket. A székelyföldi település első embere megköszönte a magyar állam támogatását, és gratulált a jelenlegi magyar kormánynak, valamint a magyar népnek a legutóbbi választásokon elért kétharmados többséghez, majd az elmúlt egy év székelyföldi sikereiről számolt be.

– Elsőként gratulálok a csíkszeredai jégkorongcsapatnak, mely az Erste Ligában bronzérmet szerzett, a román bajnokságot és a kupát viszont megnyerte. Ugyancsak köszönet illeti a sepsiszentgyörgyi női kosárlabdacsapatot, mely harmadik éve nyerte meg a román bajnokságot, akárcsak a sepsiszentgyörgyi labdarúgókat, akik a román pontvadászatot a 9. helyen zárták. Tusványos a szenvedélyünk, hiszen ez a negyedik szent ünnepünk az esztendőben, mivel egész évben készülünk arra, hogy vendégeinket megfelelőképp tudjuk fogadni. Jó újra együtt lenni, jó újra ismerős arcokat látni, hiszen egy vérből valók vagyunk — mondta a polgármester.


A szerző felvételei

Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke kiemelte, hogy az évfordulók ideje következik, és egy jelentős dátumra hívta fel a hallgatóság figyelmét.

– Elsőként a falurombolás évfordulója jutott eszembe: harminc évvel ezelőtt, 1988 júniusában 120 000 ember vonult ki a budapesti Kossuth térre, hogy tiltakozzon a romániai falurombolás ördögi terve ellen. Ez volt az az időszak, amikor Tőkés László püspök úr nevével fémjelzett nemzeti és hitbéli ellenállás is meglehetősen előrehaladott állapotban volt. Ennek az eseménynek a hírére, amikor 1956 után első alkalommal vonult ki ennyi ember Budapestre, egy közterületre. Ez volt az a pillanat, az a történelmi küzdelem a rombolás és az építkezés erői között, amikor elindult a fordulat. Egyik nagy magyarországi vállalatnak a jelmondatával, mely szerint: szeretünk építeni, azonosulhatunk. Ebbe a hagyományba, ebbe a jelmondatba csatlakozunk bele mi is Tusványoson a falurombolás elleni tüntetéssel, a temesvári forradalommal és mindazzal, amit az elmúlt harminc esztendőben az építkezés területén elvégeztünk. Köszönöm, hogy sikerült a parlamenti választásokon látványosan megmutatnunk a nemzet egységét. Az idei táborunk jelmondata, mely szerint Szenvedélyünk Tusványos azt jelzi, hogy génjeinkbe ivódott Tusványos, a szókimondása, a nemzeti összetartozás iránti elkötelezettségünk és az európai elkötelezettségünk is — mondta Németh.

A magyar—román kapcsolatokról szólva kiemelte, hogy a két ország között nem szabad vitás és megvitathatatlan kérdésnek és kihasználatlan közös lehetőségnek maradnia, és a sok közös célnak ösztönző erővé kell válnia a vitás kérdések közös megoldására is.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős magyar államtitkár leszögezte, hogy a nemzetpolitika bizonyított az elmúlt években, hiszen a nemzet közjogi egyesítése valójában befejeződött, a mai országgyűlés már nemzetgyűlésként működik. Elmondta, hogy óriási, közös munkán vannak túl, melynek köszönhetően a FIDESZ-KDNP pártszövetséget a határon túliak több mint 96%-a támogatta a parlamenti választásokon.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke „Tusványos Köztársaság” szabad polgárait üdvözölte köszöntőjében.

— „Tusványos Köztársaság” polgárai azon személyek közössége, akiknek szenvedélyük Tusványos. Ezek az emberek Tusványosban mérik az időt, az idők járását is így állapítják meg. Évek óta ellátogat hozzánk a nemzet miniszterelnöke, kinek beszédére egész Európa figyel. Tusványos olyan fórummá vált, amely hosszabb időre meghatározza a politikai közbeszédet. A nemzetpolitika állandóan jelen van a szabadegyetemen szellemiségével, a téma választással kapcsolatban. Itt megfogalmazhatók olyan gondolatok, amelyek az elhangzásuk pillanatában talán eretneknek tűnnek, de ha néhány éves távlatból tekintünk vissza rájuk, akkor valójában már nem eretnekek, hanem a valóság részévé válnak. A külhoni magyarok állampolgárságának gondolata is itt, Tusványoson fogalmazódott meg — emelte ki Toró.

Az esti órákban a Honeybeast és a Tankcsapda lépett fel hatalmas tömeg előtt. A szabadegyetem szombatig tart, a zárónapon Orbán Viktor magyar miniszterelnök — a hagyományoknak megfelelően — a nemzetpolitikáról tart előadást.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..