home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szenvedélyük a színház
Gyurkovics Virág
2014.07.23.
LXIX. évf. 30. szám
Szenvedélyük a színház

A különféle színházi diszciplínákba való betekintés, a rendezők, dramaturgok és színészek szakmai titkainak megismerése után a MAdT-ban csaknem egy komplett színház felállt az elmúlt hét során. A táborban folyó munka eredményéről a vasárnapi gálán a közönség is meggyőződhetett. Hetedik alkalommal rendezték meg július 13-a és 20-a között Zentán a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Táborát.

MAdTolok, tehát vagyok — ezzel a mottóval hirdették meg a szervezők a tábort régi és új lakói számára, illetve mindazoknak, akiknek a színház a szenvedélyük. A felhívás sikeres is volt, hiszen a Tisza-parti kisvárosban ismét szép számban gyűltek össze az amatőr és a diákszínjátszók.

A tábor hírnevét öregbíti, hogy a visszajárók közül az idén többen is felvételt nyertek az akadémiára, vagy bekerültek a Tanyaszínház társulatába. Ezt az eredményt a lelkes szervezőcsapat is méltán érezheti saját sikerének — egy kicsit. Sokan voltak azonban olyanok is, akik először vettek részt a műhelymunkákon, olyanok, akik azért jelentkeztek, mert szeretnék fejleszteni önmagukat, csiszolni technikájukat, bővíteni színészi, rendezői eszköztárukat.

A jelentkezőkből öt — egy rendezői, három színjátszó és egy mozgásszínházi — csoport alakult. Az ismerkedés, barátkozás után mindenki bele is kezdett a munkába, hiszen kevés volt az idő a gáláig, a néző pedig, mint tudjuk, könyörtelen: nem veszi figyelembe a körülményeket, a rendelkezésre álló időt, csak abból ítél, amit lát. Márpedig itt éppen a körülményeken, a folyamaton van a hangsúly. De lássuk, mi is történt a kulisszák mögött, azaz miként teltek a MAdTolók hétköznapjai.

A tábor helyszíne a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium volt. A részvevők képzésével ezúttal is neves szakemberekből álló gárda foglalkozott. A csoportokat Hernyák György rendező, egyetemi tanár (Szabadka), Kiss Anikó rendező-koreográfus (Magyarkanizsa–Budapest), Perényi Balázs drámapedagógus, kritikus, szakíró (Budapest), Szorcsik Kriszta színművész (Zenta–Budapest), valamint Urbán András rendező (Szabadka) vezette. Segítségükre volt továbbá Jelacsik Sutus Ágota logopédus, beszédtanár (Szabadka), Mezei Kinga színész, rendező (Zenta–Szabadka) és Solténszky Tibor dramaturg, rendező (Budapest).

A színészcsoportok különféle színházi nyelveket, beszédtechnikát, színpadi mozgást tanultak. Az oktatók nem kész eszköztárat kínáltak, hanem megmutatták, mely irányokhoz, lehetőségekhez lehet nyúlni egy-egy karakter felépítésekor vagy jelenet megkomponálásakor.

Hernyák György például olyan diákokkal dolgozott, akiknek már volt színpadi tapasztalatuk, a munkát mégis lazító, koncentrációs gyakorlatokkal kezdte, és csak lassan haladtak a színészet felé. Hernyák igyekezett nyolc napba sűríteni mindazt, amit az akadémián egy vagy két év alatt tanít, hogy a részvevők a szakma mélyebb rétegeit is megismerjék. A csoport nem készített konkrét előadást, az összeállítás inkább etűd jellegűre sikeredett, hiszen ez alkalommal nem a végeredményen, hanem az odáig vezető úton volt a hangsúly.

Hernyák szerint a színjátszást mindenki amatőrként kezdi, aztán kétféleképpen űzheti tovább: profizmusból vagy hivatásból. Az amatőrök ez utóbbihoz tartoznak, a szabad idejüket szánják ugyanis arra, hogy színházat csináljanak, ami becsülendő, ezért is fontos őket támogatni, segíteni a munkájukban.

Szorcsik Kriszta — jóllehet nem rendezett még — sokszor dolgozott már olyan rendezővel, aki egy-egy szerep felépítésekor nagy hangsúlyt helyezett a kutatásra. Ilyenformán a munka nagy önállóságot kívánt meg a színésztől, akinek így kreativitására, fantáziájára is szüksége volt. Ezekből a tapasztalatokból kiindulva érezte úgy, hogy eredményesen vezethet műhelyt. Elsősorban számára könnyítette meg a munkát, hogy egy olyan konkrét dráma alapján dolgoztak, amely meghatározott keretet, azon belül viszont szabad mozgásra való lehetőséget adott. Ingmar Bergman Dúl-fúl, és elnémul című színpadi műve megdolgoztatta ugyan a csoportot, de a szövevényes történet és az izgalmas karakterek között mindenki találhatott magának olyan szösszenetet, amely segítségére volt abban, hogy a színpadon különféle helyzeteket, állapotokat tapasztaljon meg.

Szorcsik szerint a színészet összetett munka, mely során az ember a saját személyiségéből indul ki, ám arra ilyen-olyan bőröket — szerepeket — aggat. A nehézség benne, hogy a személyiségnek láthatatlannak, egyszersmind átütőnek kell lennie ahhoz, hogy a színész jelenléte érezhető legyen a színpadon. Mint mondta, itt mindenki saját magáért dolgozik, mert fejlődni akar, de nagyon fontos, hogy mindeközben a személyiség is megmaradjon.

Kiss Anikó harmadszor tanított mozgásszínházi ismereteket. Csoportjában régi és új MAdTolók is voltak, akiknek jó testtudatuk volt. Olyan versekkel dolgoztak, amelyeket a részvevők választottak maguknak. A költői képek segítségével, improvizációk útján továbbhaladva azt vizsgálták, hogyan lehet a szövegek által mozgásba inspirálódni, a versmondást összekapcsolni a tánccal, a kettő ugyanis hasonló szférában működteti egymást. A csapat sokszínűsége izgalmasabbá tette a munkát, hiszen azok mellett, akiknek van mozgásszínházi múltjuk, kitűnt, hogy miként használja valaki autentikusan a testét, s mindebből milyen kompozíció születik. Technikákat sajátítottak el, noha itt nem ez volt a legfontosabb cél, hanem hogy a táncosokat megerősítsék abban, hogy amit csinálnak, az jó irányba halad, a testükkel is ki tudják fejezni magukat. A foglalkozásokon próbáltak összehangolódni, de közben néha megfeledkeztek róla, hogy némelyeknek nincs előképzettségük. Érdekes módon ilyenkor születtek a legeredetibb mozdulatok, hiszen így a táncosok egyénisége is előtérbe került.

Vajdaságban az ilyen műhelymunkákon kívül nincs mozgásszínházi képzés. Az oktatónak is nehezebb így a dolga, véli Kiss, hiszen vannak már ugyan bevált módszerek, mégis mindent neki kell felépítenie, kitalálnia, hogyan működjön jól a tanítás úgy, hogy hatásos, egyszersmind felszabadító legyen a tanuló számára. Mindenesetre nagyon jó, hogy van ilyen lehetőség Zentán.

Ahogyan arra Varga Tamás, a tábor egyik fő szervezője rávilágított, a közösség megtartásáért mindenki a saját eszközeivel küzd. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) egymást segítve, kiegészítve létezik a vajdasági kulturális szférában, a közösség megmaradását is ezáltal próbálja segíteni. Ezért is vállalta az amatőrök fejlesztését, ami két éve — a MAdT-on kívül — a Deszkára fel! képzéssorozattal is kiegészült. A MAdT-ot azért hozták létre, hogy erősítse az amatőr, illetve a diákszínjátszó szférát. Évről évre olyan emberek jönnek el ide, akik a táborban szerzett élményekkel gazdagodva hazamennek, és otthon folytatják az itt elkezdett munkát, hogy a közösségük ugyancsak részesüljön ezekből az impressziókból.

A táborban a csoportfoglalkozásokon kívül voltak közös programok is: lazítás, strandolás, filmezés, és az egyik este még Kavillóra, a Tanyaszínház próbájára is ellátogattak. A közös torna, a ritmusgyakorlatok, az egymásra hangolódás, az együtt lélegzés, a mozgás és a gondolkodás erősen összekovácsolta a fiatalokat. A táborlakók reggeltől estig dolgoztak, ráadásul olyan mélységekben élték meg a munkafolyamatokat, hogy ez alatt az egy hét alatt több lépcsőfokot is maguk mögött hagytak.

A gálaműsorra lelkiismeretesen készültek, a fiatalok a szünetben is szövegkönyvvel jártak-keltek, ismételgették a jeleneteket. Ez is csak azt mutatta, hogy a színház fontos számukra, szeretik, amit csinálnak, és a munka jó érzéssel tölti el őket.

Arról tehát, hogy milyen eredménye lett a táborban eltöltött egy hétnek, nem is annyira a vasárnapi — egyébként nagy sikerű — gálaműsor, sokkal inkább a MAdTolók következő évi munkája, a közösségükben kifejtett tevékenységük fog tanúskodni. Sok sikert kívánunk hozzá!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..