home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szenttamáson csak a sírásók magyarok?
Tomek Viktor
2006.07.12.
LXI. évf. 28. szám
Szenttamáson csak a sírásók magyarok?

A lefestett helységnévtábla Szabó Attila felvételeAmikor néhány évvel ezelőtt nyilvánosságot kaptak a Vajdaságban a magyarok ellen elkövetett jogsértések, sokan kétkedve fogadták a fejleményeket. Többen úgy gondolták, hogy a magyarok ellen irányuló atrocitásoknak a gyökerei régebbi időkbe n...

A lefestett helységnévtábla Szabó Attila felvétele

Amikor néhány évvel ezelőtt nyilvánosságot kaptak a Vajdaságban a magyarok ellen elkövetett jogsértések, sokan kétkedve fogadták a fejleményeket. Többen úgy gondolták, hogy a magyarok ellen irányuló atrocitásoknak a gyökerei régebbi időkbe nyúlnak vissza, és csak a média nagyobb érdeklődésének köszönhető az, hogy az utóbbi években többet foglalkoznak velük. A politikusok gyakran felemlegetik az atrocitásokat, és mára már a nemzetközi közvéleményhez, fórumokhoz is eljutottak a hírek.
Magyarok ellen elkövetett atrocitások márpedig valóban vannak. Ennek egyik ékes bizonyítéka az is, hogy nemrég megnyílt Szenttamáson Szerbiában az egyetlen Emberi Jogi Központ, amelynek elsődleges feladata dokumentálni a magyarok ellen elkövetett különböző támadásokat.
Amikor atrocitásokról beszélnek, hajlamosak az emberek csak a testi fenyítésre gondolni, holott ez az atrocitások egyik legszélsőségesebb formája. Az Emberi Jogi Központban minden olyan esetet dokumentálnak, melynek során valamilyen sérelem éri az egyik felet, bizonyíthatóan a nemzetiségi hovatartozása miatt.
- A negatív diszkrimináció és a kettős mérce alkalmazása nemcsak az atrocitások által történik meg, hanem az élet számos más területén is megnyilvánul. Például az oktatásban és a privatizációs folyamatokban. Nagyon sok esetben manifesztálódik a negatív diszkrimináció. Ezekkel a problémákkal foglalkozunk leginkább - halottam Süge Zsolttól, az iroda egyik munkatársától, emberi jogi aktivistától. Zsolt elmondta, hogy az iroda megalakulása előtt más módon is próbálták felhívni a közvélemény figyelmét a Vajdaságban előforduló atrocitásokra. 2005. október 15-én tiltakozó megmozdulást szerveztek Szabadkán, a régi városháza előtti téren. Ezzel azt szerették volna kifejezni, hogy nincsenek megelégedve a hatóságoknak, az állami szerveknek a nemzeti kisebbségekhez való viszonyulásával.
- 2003 végén kezdtük el gyűjteni a médiában az incidensekről megjelent beszámolókat, és feltettük őket egy internetes honlapra. A www.hhrf.org/osszefogas/atrocitas a honlap címe, ez egy adatbázis, ami a médiában megjelent nemzeti incidensek dokumentumait tartalmazza - fejtegette Süge Zsolt.
A szabadkai tiltakozó megmozdulást még civil mozgalomként szervezték meg, idővel azonban önállósultak. Az Emberi Jogi Központ eredetileg a Civil Mozgalom szervezésében alakult meg, ma már azonban önálló szervezetként működik, s ez mindenképpen előrelépésnek tekinthető. A Szülőföld Alaptól nyert pályázat segítségével nyílhatott meg az iroda. A központ irodahelyisége Szenttamáson található a Zeleni Venac 7/3 alatt. Fő tevékenységeik a következők: a délvidéki magyarságot ért jogsértések felkutatása és dokumentálása, az aktív médiajelenlét, a nemzetközi jogvédő szervezetekkel való együttműködés stb. Mindezek mellett, ügyvéd alkalmazásával, ingyenes jogi tanácsadást és jogi képviseletet biztosítanak a nemzeti hovatartozásuk miatt diszkriminált magyar polgárok számára.
- Fontosnak tartjuk, hogy a dokumentumok eljussanak különböző nemzetközi emberi jogi szervezetekhez, ezenkívül elküldjük őket az Európai Parlament képviselőinek és a szerb kormánynak is.
Az incidensekhez visszatérve el kell mondani, hogy az egy dolog, hogy valakit fizikailag bántalmaznak, megvernek, de emellett a negatív diszkrimináció és a kettős mérce másféleképpen is kifejeződik. Például sírgyalázások, falfirkák, formájában. Gondoljunk csak arra, hogy Szenttamáson a helységnévtábla körüli huzavona mekkora bonyodalmakat okozott, de említhetném a különböző közvállalatokban tapasztalt negatív diszkriminációt is. Kimutatást készítettünk a szenttamási közvállalatokban dolgozó alkalmazottaknak a nemzeti megoszlásáról. Azt tapasztaltuk, hogy a postán nyolc alkalmazott dolgozik az adminisztrációban és egyetlen magyar sincs köztük, két magyar postásunk van, de ők nem tartoznak az adminisztrációba. A kommunális közválladban 67 ember dolgozik, ebből 10 a magyar, de őket sírásóként alkalmazzák. Vagyis Szenttamáson a magyarok a sírásók. Talán a bíróságon a legtűrhetőbb a helyzet: a nyolc alkalmazottból többen is magyar, illetve horvát nemzetiségűek - mondta Süge Zsolt.
Kiss Rudolf emberi jogi aktivista, az iroda munkatársa hozzátette: folyamatosan próbálnak fiatalokat meggyőzni, hogy segítsék a központ munkáját, de sokszor falakba ütköznek, a fiatalok félnek, nehezen oldódnak.
Az iroda létjogosultságát az is bizonyítja, hogy 2005-re vonatkozólag a belügyminisztérium mindössze egyetlen olyan incidenst ismert el, ami nemzeti alapon történt. De ebben az esetben is azt a végkövetkeztetést vonja le a jelentés, hogy ittas állapotban történt az eset, és csak szabálysértési eljárás indult. Az állam nem hajlandó elismerni, hogy ez a probléma valóban létezik. Az iroda bizonyos esetekben ügyvédet is tud biztosítani a sértetteknek. Csévári Róbert ügyvéd segíti az Emberi Jogi Központ munkáját.
Fontosnak tartották, hogy egy ilyen jellegű intézmény közvetlenül ne tartozzon semmilyen más szervezethez, sokkal hitelesebb ugyanis egy ilyen jellegű szervezet tevékenysége, ha önállóan végzi munkáját.
Várják azoknak a polgároknak a jelentkezését, akiket nemzeti alapon ért negatív diszkrimináció, illetve be tudnak számolni valamilyen megtörtént esetről. Továbbá szívesen fogadják olyan szakemberek segítségét és tanácsait, akik valamilyen módon hozzájárulhatnak a központ munkájának eredményességéhez. Az office@humanrightscenter.net e-mail címen, illetve a 063/8662442 vagy a 063/8662449 és a 063/504962-es telefonszámon jelentkezhetnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..