home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Szentendrei Napok Újvidéken
Tomek Viktor
2007.09.26.
LXII. évf. 39. szám
Szentendrei Napok Újvidéken

Fotókiállítás a Szerb Nemzeti SzínházbanSzeptember 21-én, a Szentendrei Napok keretében több művelődési programot rendeztek. Délelőtt 11 órától a Tartományi Képviselőházban képzőművészeti kiállítás nyílt a szentendrei szerb művésztelep alkotásaiból. A retrospektív tárlat megnyitóján részt ve...

Fotókiállítás a Szerb Nemzeti Színházban

Szeptember 21-én, a Szentendrei Napok keretében több művelődési programot rendeztek. Délelőtt 11 órától a Tartományi Képviselőházban képzőművészeti kiállítás nyílt a szentendrei szerb művésztelep alkotásaiból. A retrospektív tárlat megnyitóján részt vett Milan Đurić, a magyarországi szerb önkormányzat alelnöke, Petar Lastić, a művésztelep vezetője, Kosta Vuković művészettörténész, a szentendrei Szerb Egyházművészeti Múzeum munkatársa, Lazar Pajtić protoierej, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye budai kerületi esperese és mgr. Bojan Pajtić, a Tartományi Végrehajtó Tanács elnöke. Petar Lastić bevezetőként elmondta, hogy a szentendrei szerb festőkolónia 1993-ban alakult meg, a magyarországi szerb kisebbségi szervezetek, illetve a belgrádi Pero Galéria támogatásával.
- Minden évben 10-15 művész érkezik Szentendrére Szerbiából és Magyarországról, hogy két hétig együtt dolgozzanak. Eddig 121 művész vett rész a munkában, 84-en Szerbiából érkeztek - mondta Lastić. A különböző kultúrák találkozása, kölcsönhatása, a kapcsolatok fejlesztése a fő célja ennek az egyedülálló kezdeményezésnek, amely egyfajta művészeti és kulturális hidat képvisel Magyarország, Szerbia és az Európai Unió között. Az idén jubilált a művésztelep, immár 15 éve rendezik meg az alkotótábort. Az évforduló alkalmából lehetőség adódott - a hagyományos záró kiállításon kívül - arra, hogy rendhagyó módon, a 15 év munkáiból retrospektív tárlatot rendezzenek. Mintegy 80 műalkotást tekinthetett meg a közönség. Tijana Palkovljević művészettörténész, a Matica srpska Galériájának igazgatóhelyettese méltatta a művésztelepet, majd mgr. Bojan Pajtić, a Tartományi Végrehajtó Tanács elnöke ezt mondta megnyitó beszédében:
- Az elmúlt hónapokban, napokban rengeteg alkalommal hallottuk, hogy Kosovo a szerb szellemiség és kultúra bölcsője, ez a felismerés azonban nem szabad, hogy elfedtesse velünk azt a hozzájárulást, amit a XVIII., XIX. században köszönhet a szerb nemzet a szentendrei, a budai, a szegedi művészeknek. Magyarország tele van a szerb kultúra nyomaival, ezek az alkotók a magyar művészekkel szinte karöltve fejlődtek és tevékenykedtek.
A program az esti órákban folytatódott az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban, ahol Kosta Vuković művészettörténész, a szentendrei Szerb Egyházművészeti Múzeum munkatársa megnyitotta a szentendrei pravoszláv templommúzeum kiállítási anyagának fényképmásolatából rendezett tárlatot. A Budai Szerb Ortodox Püspökség kincstárából és a hazai szerb templomokban fellelhető kegytárgyakból jött létre a múzeum 1964-ben. Ebben a múzeumban őrzik a magyarországi szerb ortodox egyházi művészet legszebb relikviáit. A közelmúltban felújított épületbe került a Budai Szerb Püspökség könyvtára és levéltára is, amely szerb ősnyomtatványokat és egy török nyelvű kiváltságlevelet is tartalmaz. Az állandó kiállításon bemutatott ikonok, ötvösmunkák és más iparművészeti tárgyak jól reprezentálják azt az utat, amelyet a késő bizánci hatástól a nyugat-európai irányzatok, a barokk és a klasszicizmus követéséig megtett a szerb egyházi művészet. A megnyitó után egész estét betöltő koncertet adtak a világszerte ismert szentendrei Vujicsics és a Sündörgő együttesek. A koncertnek sztárvendége is volt Sebestyén Márta népdalénekes személyében, aki a magyar népdalokon kívül ezúttal szerb nyelven is énekelt, nagy örömet szerezve ezzel a közönségnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..