home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Szentelekytől a Symposionig
Gyurkovics Virág
2012.10.24.
LXVII. évf. 43. szám
Szentelekytől a Symposionig

Megtartották a Szenteleky-napok rendezvénysorozatát Szivácon

Képzőművészeti kiállítással és portréfilmmel vette kezdetét a Szenteleky Kornél Irodalmi Napok szombati rendezvénysorozata Szivácon, írónk halálnak 79. évfordulóján, október 20-án, majd a díjak átadásával és szakmai tanácskozással folytatódott.
A Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj idei díjazottjának, Sagmeister Péity Laurának a kiállítását Ninkov Kovacsev Olga, a szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze nyitotta meg. A kiállítást Fejős Csilla Ecsetvonások c. portréfilmje követte, melyben a művésznő többek között festészetének ars poétikájáról, az őszinteség és a szeretet jelenlétének fontosságáról beszélt.
Szenteleky Kornél munkásságának állít emléket a nevét viselő, az év legkiemelkedőbb irodalmi munkásságát méltató elismerés, a Szenteleky Kornél Irodalmi Díj, valamint a Bazsalikom Műfordítói Díj. Ezeket a Bányai János, Faragó Kornélia, Pastyik László, Toldi Éva és id. Virág Gábor alkotta zsűri ítélte oda. A Szenteleky Kornél Irodalmi Díjat Szabó József törökkanizsai helytörténész kapta, aki, mint mondta, a feledés ellen dolgozik, erkölcsi kötelességének érzi, hogy a múlt és a jelen értékeit megmentse az utókor számára. A Bazsalikom Műfordítói Díjat, amely Szenteleky szerb költőket tartalmazó antológiájáról kapta a nevét, Predrag Čudić kapta, aki Fehér Ferenc verseit ülteti át szerb nyelvre.
A díjak kiosztását követően ünnepi műsor következett, melyen a kúlai Népkör, a veprődi Kossuth Lajos Művelődési Egyesület, valamint a sziváci Szenteleky Kornél Művelődési Egyesület tagjai léptek fel.
Az ünnepi műsor után Hagyományaink (Szentelekytől a Symposionig) címmel két rövid előadást hallhatott a közönség a jugoszláviai magyar irodalom kiindulásáról és alakulásáról. Bányai János Kontrapunkt, azaz a kezdetekről címmel, Losoncz Alpár pedig A keretfeszítő beszéd nehézségeiről címmel tartott értekezést.
Az előadásokat az író emléktáblájának és sírjának megkoszorúzása követte.
A nap folytatásában a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) által szervezett, estébe nyúló beszélgetéssorozatra került sor Mi a Sympó ma? — Symposion-szimptómák a regionális szellemi térben címmel. A konferencia három szekcióban zajlott. Az elsőben Az Új Symposion-kultusz — Legenda vagy valóság? témamegjelöléssel Ladányi István, Csorba Béla, Dánel Móna, Losoncz Alpár és Várady Tibor ült egy asztalhoz. A második szekció Örökösök és bitorlók — Egy folyóirat hagyatéka elnevezést kapta, s Szerbhorváth György, Mikola Gyöngyi, Pressburger Csaba, Orcsik Roland és Sirbik Attila beszélgetett a témára. A harmadik szekcióban Dominó helyett — Nemzedékeken átívelő symposionista-találkozó címmel Bencsik Orsolya, Bozsik Péter, Böndör Pál és Mirnics Gyula adott ízelítőt szépirodalmi munkásságából. 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..