home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Szent Anna tiszteletére
Tóth Lívia
2014.07.30.
LXIX. évf. 31. szám
Szent Anna tiszteletére

Lásd, és fogadd magadba sokszínűségünk szépségét, és megérted, mi az igazi gazdagság — hallottuk abban a lírai ihletésű kisfilmben, amely Csóka történelmébe engedett bepillantást a község napja alkalmából összegyűlt vendégeknek.

A rendezvény kezdetén a Pannónia férfikar énekelte el a szerb és a magyar himnuszt.

Az esemény hagyományosan a fogadalmi okmány szövegének felolvasásával kezdődött, ami által a település mai lakossága megújítja ősei esküjét. Csóka napját ugyanis azért tartják július 26-án, Szent Anna névünnepén, mert 1831-ben ezen a napon ért véget a számos áldozatot követelő kolerajárvány. A dokumentum akkori aláírói kijelentették, erről a dátumról sohasem feledkeznek meg, és erre kötelezik az utódaikat is.

A községi képviselő-testület díszülését Mirjana Marjanov elnök nyitotta meg, majd elkezdődött az alkalmi művelődési műsor. A tartalmas összeállításban Bogdan Popov középiskolás tanuló ismert dallamokat játszott gitáron, Szabó Regina, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Kék cinkék irodalmi csoportjának tagja és Luka Šević tiszaszentmiklósi diák verset mondott. A program sztárfellépője Pamela Kiš törökkanizsai származású újvidéki, és Kovács Éva csókai származású, jelenleg Szegeden élő operaénekesnő volt.

A rövidfilm után, mely Csóka község elmúlt egy évét mutatta be, Balázs Ferenc polgármester lépett a mikrofonhoz.

Beszédében elmondta, arra törekedtek, hogy minden helyi közösségben jusson pénz néhány beruházásra, majd kitért a tervekre és az előttük álló feladatokra is.

Az ünnepség végén színpadra szólították, és megjutalmazták a község általános iskoláinak legjobb tanulóit.

A község napja alkalmából a csókai katolikus temetőben megemlékezést és koszorúzást, a Szent Gábriel arkangyal pravoszláv és a Szentháromság katolikus templomban pedig liturgiát, vecsernyét, illetve szentmisét tartottak. A Művelődési Ház előcsarnokában Horváth Ervin fiatal helybeli alkotó és a Paletta Képzőművészeti Egyesület kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.

A többnapos rendezvénysorozat része volt Kónya Sándor Nézzünk égre! című könyvének a bemutatója, a tamburazenekarok találkozója, az operett- és nótaest, valamint a Bográcsfeszt elnevezésű főzőverseny. 

Tekintse meg kapcsolódó képgalériáinkat is:
1. Könyvbemutató Csókán: Kónya Sándor – Nézzünk égre!
2. Csóka község napján

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..