home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Székelykevei téli közelkép
Összeállította: Martinek Imre
2016.02.01.
LXXI. évf. 4. szám
Székelykevei téli közelkép

A közelmúltban hagyta el a nyomdát a székelykevei Igaz Szó legújabb száma. Az írások elsősorban a leköszönt esztendő kiemelt helyi eseményeit méltatják, de az olvasók az új évre vonatkozó témákat is találhatnak.

A falu helyi közösségéből érkező híreket Év végi munkálatok címmel ezúttal is a lap szerkesztője, Szatmári Mihály foglalta össze. Írásából kiderül, a kevevárai (kovini) községi önkormányzat szinte az utolsó minutában felülírta azt a korábbi döntését, amelynek értelmében a székelykeveiek is meg tudták volna valósítani településük központjának ünnepi díszkivilágítását. A takarékossági címen visszatartott, egyébként a falu közösségét megillető pénzösszegből végül december derekán két új helységnévtáblát helyeztek ki. Ezek már összhangban vannak a legújabb rendelettel, hogy minden település nevét annyi nyelven és írásmóddal kell feltüntetni, ahány érvényben van a község területén. Éppen ezért immár románul is olvashatja a vándor, hová érkezett meg. Tekintettel, hogy a két tábla kihelyezése után maradt némi pénzösszeg a kasszában, az óév utolsó napjaiban a Testvériség-Egység, illetve a Jugoszláv Néphadsereg utcákban is háromnyelvűekre cserélték le az eddigi kétnyelvű utcanévtáblákat. A lapszerkesztő a továbbiakban a tervezett faültetési akcióról is beszámol. Ehhez a megmozduláshoz Kevevára községi önkormányzata mintegy 130 000 dinárt ígért. Összefoglalónk idejéig egyelőre csak a gödrök lettek kiásva, melyekbe vélhetőleg hamarosan a facsemeték is belekerülnek. 


Szatmári Mihály felvételei

A lapszámból azt is megtudhatjuk, miképpen istápolgatja (szülő)falujának közösségét a messzi idegenből egy Kanadában élő, Székelykevéről elszármazott lakos. Bréti Gergely legutóbb 2015 decemberének elején járt odahaza. „Szomorúan látta, hogy az adományából létrehozott gyurgyovai pihenő és az alatta lévő asztalok, padok milyen állapotban vannak. Úgyszintén nem hagyta hidegen a gémeskút letört karjának látványa sem. Ezért, mielőtt távozott falunkból, kétszáz kanadai dollárt adományozott e javítások elvégzésére. Emellett azt is szerette volna, ha az említett helyszínen illemhelyet (is) építene a falu...” — vázolta a helyzetet a cikk írója.

A szerkesztői sorokat olvasva — végül, de nem utolsósorban — betekintést nyerhetünk egy másik, kisebb horderejű renoválás mozzanataiba is. A helyi óvoda új ajtajának beszerzési, illetve beépítési költségeihez szükséges pénzösszeg előteremtése közvetetten az MNT által valósult meg.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..