home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Székelyföld a téli sportok vonzásában
Tóth Lívia
2019.01.25.
LXXIV. évf. 3. szám
Székelyföld a téli sportok vonzásában

Erdélyben Székelyföld nem csak nyáron, télen is várja a turistákat.

A vidék a téli sportok kedvelőinek számos szórakozási lehetőséget kínál, a sízésen kívül korcsolyázást, szánkázást, motorosszán-túrákat, illetve azok is kellemesen eltölthetik az időt, akik a gyönyörű, havas tájat inkább a meleg szobából szeretik csodálni. A legtöbb településen ugyanis a sípályák mellett fürdő is található.

Románia-szerte több mint 180 sípálya működik, az utóbbi években viszont Székelyföldön is jelentős erőfeszítéseket tettek a síturizmus fejlesztésére. Talán kis túlzás azt mondani, hogy lépten-nyomon, de ötven-hatvan kilométerenként bizonyosan sízésre kifejlesztett lejtőkre bukkanhatunk. Ezeket nem nagy komplexumokként kell elképzelni, viszont a legfontosabb infrastruktúra — felvonó, kölcsönző, vendéglő stb. — megvan. A közelben élők egynapos kiruccanásokat szervezhetnek maguknak, de akár egy-két órára is felcsatolhatják a síléceket, hiszen a néhány lecsúszásra érvényes jegytől a napiig többféle lehetőség közül válogathatnak. A távolabbról érkezőket számos hangulatos panzió várja, vagyis minden megvan néhány kellemes nap eltöltésére a téli Székelyföldön.


A szerző felvételei

Mi egy nagyobb társasággal, közöttük csíkszeredai barátainkkal, akik rábeszéltek bennünket erre az utazásra, a Sepsiszentgyörgy közelében levő Sugásfürdőn vártuk az új esztendőt — a fotók is ott készültek —, de néhány forrás, például a www.sielők.hu weboldal felhasználásával teljesebb helyzetképet szeretnék adni az érdeklődőknek.  

A Madarasi-Hargitát székely síparadicsomként is emlegetik, öt sípályája és öt felvonója van, a látogatók összesen 4,8 kilométernyi lejtőn ereszkedhetnek 1480-1680 méter tengerszint feletti magasságban. A terep december közepétől április elejéig hóbiztos, de a síközpontnak hóágyúi is vannak. A pályákat hótaposógép segítségével folyamatosan karbantartják, a területen éjjel-nappal hegyimentő szolgálat üzemel. A felnőttjegy két órára 47 lej (kb. 10 euró), négy órára 66, egy napra 73 lej. Barátaink szerint ez a hely a drágábbak közé tartozik.

A Csíkszeredától 22 km-re fekvő Hargitafürdő nyáron a fürdőzők, télen pedig a síelők közkedvelt célpontja. Az 1300-1400 méter magasságban levő, 200 és 400 méter hosszú sípályákhoz húzólifttel lehet feljutni, emellett a hófánk (snowtubing vagy hópánkó) pálya is népszerű. 

A tusnádfürdői sípálya kezdők számára ajánlott, mivel alacsony a nehézségi fokozata. Hosszúsága 500 m, éjszakai sízéshez alkalmas világítással, mágneskártyás sífelvonóval, síkölcsönzővel, síbárral és hóágyúval van felszerelve. A település érdekes látványossága még a kutyafogathajtó verseny, melyet az idén február 2-án és 3-án tartanak majd meg. Az sem mellékes, hogy harmincnál több étterem, panzió, szálloda szerepel a kínálatban, közöttük olyanok, amelyek wellness-szolgáltatást is nyújtanak.

Sugásfürdő 750 méter tengerszint feletti magasságban terül el, híresek a szénsavas-kénes ásványvízforrásai. Két közepes nehézségű — 250 és 500 méter hosszúságú — hóágyúzott, géppel kezelt sípályája. A jegyek pontrendszerben válthatóak, a hosszabbra 3, a rövidebbre 2 pont a felvonó egyszeri használata, a 12 pontos bérlet 9 lejbe, a 60 pontos 36, a 120 pontos 60 lejbe kerül. 

Homoródfürdőn a Lobogó Panzió működtetésében egy csákányos felvonóval felszerelt, hóágyúzott, hótaposóval karbantartott, 400 méter hosszú, minőségi sípálya üzemel, melyet kezdőknek és családoknak ajánlanak. A sípálya mellett szánkózásra, sífutásra alkalmas terep van, valamint csengős lovas szánok várják a kirándulókat.

Borszékhez három pálya tartozik (750, 680 és 630 méteresek), Maroshévízen az 1000 méter hosszú, enyhe, valamint az 500 méteres, közepesen meredek pályákat szükség szerint hóágyúzni is tudják, Szováta 1200 méter tengerszint feletti magasságban, 350 méteres szintkülönbséggel, két 1100 méter hosszú sípályával várja a vendégeket, Gyimesben, az Erdélyt Moldvával összekötő út mentén, a Tatros folyó völgyében fekszik a síközpont, ahol a felnőttek két pálya közül választhatnak, a gyermekek pedig a 160 méteres lejtőn gyakorolhatnak.

Szemlézésem a teljesség igénye nélkül készült. Aki több információra, adatra kíváncsi, keresse fel a már említett honlapot, valamint a www.szekelyszallas.hu/informacios-irodak/siterkep-siterep oldalon is tallózhat. A feltüntetett áraknak nem árt utánanézni, mert a frissítéssel helyenként gondok vannak.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..