home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Száz esztendő
Tomek Viktor
2008.11.05.
LXIII. évf. 45. szám

Beszélgetés mgr. Tóth Szilviával, a Majsai Úti Általános Iskola igazgatónőjévelA Majsai Úti Általános Iskola az idén ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. A jubileum alkalmából több rendezvényt is tartottak. Mivel az intézmény egyben gyakorló iskola is, vezetősége nap mint nap azon fáradozik, h...

Beszélgetés mgr. Tóth Szilviával, a Majsai Úti Általános Iskola igazgatónőjével
A Majsai Úti Általános Iskola az idén ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. A jubileum alkalmából több rendezvényt is tartottak. Mivel az intézmény egyben gyakorló iskola is, vezetősége nap mint nap azon fáradozik, hogy az oktatás színvonalát egyre magasabb szintre emelje. A diákok egymás közötti toleranciáját is különféle programok segítségével erősítik. Mgr. Tóth Szilviával, az intézmény igazgatójával a 100 éves fönnállása alatt már háromszor nevet változtatott iskola történetéről s munkájáról beszélgettünk.
- 1908. szeptember 1-jén adták át rendeltetésének iskolánkat. Akkor mindössze 200 diákja volt, szemben a pillanatnyi mintegy 1000-rel. Az első iskolaépület még ma is eredeti formájában áll az udvarban, két évvel ezelőtt újítottuk fel részben az önkormányzat segítségével, részben önerőből. Ma is használjuk a régi-új épületet, de a szabadkai Műemlékvédelmi Intézet oltalma alatt áll. Az új szárnyak 1980-ben épültek fel.
*Korábban az intézményt a VIII. Vajdasági Rohambrigád nevet viselte. Hogyan történtek a névváltoztatások?
- 1908-ban iskolánk a későbbi Jovan Mikić Általános Iskola kihelyezett tagozata volt, akárcsak a Makkhetesen ma is meglevő épület, a bukvaći óvoda is. Abban az időben Majsai Úti Iskolának nevezték. A 60-as években Novi grad névre keresztelték, ekkor önállósultunk, majd a 70-es években az iskola vezetősége úgy döntött, hogy ezt a jellegtelen nevet megváltoztatja, akkor kapta a VIII. Vajdasági Rohambrigád Általános Iskola elnevezést. 2003-ban az intézmény vezetősége, a helyi közösséggel karöltve úgy döntött, hogy a gyökerekhez visszanyúlva újra felvesszük a Majsai Úti nevet. Azt gondolom, hogy ez az a név, amit többet már nem kell módosítgatni, függetlenül a politikai helyzettől.
* Hogyan emlékeztek, emlékeznek erre a fontos jubileumra?
- Az egész 2008-as esztendőt a megemlékezésnek szántuk. Januárban indítottuk a Szent Száva Kupát, ez egy nemzetközi sporttalálkozó, amelyre Magyarországról és Szerbia több helységéből érkeztek sportolók. Március 21-én, az iskola napján tartottuk a központi ünnepséget. Kiadtuk iskolánk monográfiáját, a fontosabb eseményeket foglaltuk össze benne. Minden diákunknak jutott ebből a könyvből, büszkén mondhatom, hogy nagy sikert arattunk vele, hiszen a szülők zöme is ebbe az iskolába járt, de még a nagyszülők közül is sokan. Ebben az évben sikerült a Tartományi Oktatási Titkárságtól támogatást kapnunk a fűtésrendszer felújítására. Az idei telet a diákok új radiátorok mellett, kellemes melegben tölthetik. Az Azohem cég támogatásával 5 darab interaktív táblát szereztünk be, illetve önerőből még 3-at. Ezek az eszközök pillanatnyilag a XXI. század legkorszerűbb vívmányai közé tartoznak, legalábbis ami az oktatást illeti. A táblák a korszerű technikának megfelelően mozgósítják a diákokat az órákon, hiszen tudvalevő, hogy a mai fiatalokat a hagyományos tanítási módszer - amikor a pedagógus a csalhatatlanság látszatát keltve ad elő - nem köti le. Információs társadalomban élünk, a fiatalok megszokták, hogy pillanatok alatt rengeteg hír zúdul rájuk. Az interaktív táblák révén a diák nem unatkozik, mivel általuk aktív részesévé válik az órának. A táblák használatához továbbképzésre kellett küldenünk tanárainkat. Iskolánkban mintegy 60 pedagógus dolgozik, és nagyon nehezen döntöttük el, hogy ki legyen az a 30, aki befejezi a képzést, ugyanis mindenki meg szerette volna tanulni a program használatát.
Emellett a tartományi ifjúsági és sporttitkárság jóvoltából az idén egy új sportpályát is kaptunk. A sportra nagy hangsúlyt helyezünk, fontosnak tartjuk azt, hogy minden gyereket bekapcsoljunk a sportszakosztályok munkájába, hiszen az a fiatal, aki kifárad, aki a fölösleges energiáját a sporton keresztül vezeti le, az kevésbé agresszív.
* Mit tapasztalnak a pedagógusok: mekkora mértékben van jelen az agresszivitás az iskolában?
- Azt szokták mondani, hogy az, aki tagadja, hogy a fiatalok között létezik agresszivitás, az tulajdonképpen támogatja ezt a jelenséget. Vannak agresszív megnyilvánulások az iskolában, ahhoz viszonyítva azonban, hogy mekkora intézmény vagyunk, elenyésző az ilyen cselekedetek száma. Öt évvel ezelőtt elkészítettük az iskola fejlesztési tervét, s ebben többek között a gyerekek közötti tolerancia fejlesztését jelöltük meg célnak. Ezt részben a sporton, részben az iskolarádión keresztül érjük el. Létezik egy zárt rendszerű iskolarádiónk, amit az oktatási minisztérium támogatásával indítottunk el. Újságírókat foglalkoztatunk, akik riportokat készítenek, valamint havi rendszerességgel beszámolnak az iskolánkban történtekről, rendezvényekről, sporteseményekről. Nagyon pozitív hatása van annak, amikor a gyerek hallja a rádióban a nevét. Emellett havi rendszerességgel nevelési tanácsokkal látjuk el a gyerekeket a rádión keresztül. Ilyenkor két diák beszélget, improvizálnak, tanácsokat adnak egymásnak. Ezt a műsort gyerekek készítik.
Ezt a gyakorlatot szeretnénk továbbfejleszteni. A szerb, illetve a magyar tagozaton tanuló gyerekek közötti kapcsolatot szeretnénk még magasabb szintre emelni a többi között pl. azzal is, hogy a diákok egy-egy órára vagy akár egy napra is beülnének a más tannyelvű osztály tantermeibe.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..