home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szappanfőzés a boszorkánykonyhában
Szerda Zsófi
2017.03.05.
LXXII. évf. 9. szám
Szappanfőzés a boszorkánykonyhában

— avagy olajok, zsírok, lúg, és megtörténik a varázslat

A szappanfőzés nem új keletű tevékenység. Nagyanyáink rendszeresen készítettek szappant. Igaz, nem arra figyeltek, hogy mivel illatosítsák, milyen színűre fessék, milyen formába öntsék ki. A lényeg az volt, hogy mosni lehessen vele. Manapság azonban már a fenti szempontok is fontosak. Fazekas Kinga barátnőm pedig csoda szép és csoda illatos szappanokat készít, így hát elhívtam hozzám, hogy mutassa meg, hogyan készül a szappan.

— Anyukámmal, Fazekas Edittel több átkávézott délután után jutottunk arra az elhatározásra, hogy szappant fogunk készíteni. Elegünk volt a sok mű-, boltban kapható szappanból, mely tele van káros anyagokkal. Itt vannak a szemünk előtt a hozzávalók, melyeket a természet ad, a gyógynövények, az illatok, csak le kell értünk hajolni. Vissza a gyökerekhez. Szóval utánanéztünk, hogyan lehet otthon szappant főzni, és belevágtunk. Azóta ez a közös hobbink, és közelebb is hozott bennünket egymáshoz. És most neked is megmutatom. Válaszd ki a színeket és az illatot!

Miközben Kinga előveszi a különféle mérőeszközeit, kanalait, kesztyűit, elmeséli, régen hogyan készült a szappan.

— Az elszappanosodás egy kémiai folyamat. A kőkorszakban a szappan hamu, víz és zsír keveréke volt. Amíg sült a hús, az állat zsiradéka a hamuba csöpögött, aztán jött egy kiadós eső, és létrejött egy szappanszerű anyag. Ezért sokáig nem is tisztálkodásra, hanem állati bőrök kikészítésére használták. Az ókori görögök a szappan mindkét alapanyagát használták, csak külön-külön. Előbb hamut dörzsöltek a testükre, majd bekenték magukat olajokkal, és végül egy kaparóval lekaparták a fölösleget.

* Nagyanyáink pedig disznóvágás után készítették el a fehér háziszappant, mely aztán ott állt a kamrában, mint egy nagy márványdarab. Néha lekanyarítottak belőle egy szeletet, aztán irány a kád.

— Igen. Ők összefőzték az állati zsiradékot a hamulúggal (a fahamu egy napig állt vízben, és lúgos oldatot képezett), utána sót tettek bele, ami azt eredményezte, hogy a szappanmassza feljött a lúgoldat tetejére. Leszedték és dunsztolták. Mi, anyukámmal növényi olajokból, zsírokból készítünk szappant, és nem hamut, hanem nátronlúgot használunk.

Akkor csapjunk bele!

Hozzávalók a masszához:

* Kendermagolaj (Fontos aminosavak és magas tápértékű fehérjék vannak benne, illetve kalcium, kálium, vas, magnézium. A zöld csoda, egyik kedvenc olajam, mert finom, és rengeteg jótékony hatása van.)
* Pálmaolaj
* Kókuszzsír (Gomba-, baktériumölő, fehérít, nagyon mélyen ápolja a bőrt, és kiváló a hajra.)
* Hidegen sajtolt olívaolaj
* Desztillált víz
* NaOH (nátrium-hidroxid)
 

A színezéshez:

* Pigmentek (Mi zöldet, lilát és kéket használtunk.)
* Fehér szín: titán-dioxid
* Sárga szín: sáfrány
 

Illat:

* Használhatunk bármilyen illatot, melyet szeretünk. Levendulát, citrusos illatokat, fahéjat, gyömbért... Mi kubeba illóolajat tettünk a szappanunkhoz. A kubeba citrusos, fűszeres aromájú, antidepresszáns, bőrtonizáló, fertőtlenít, jó a zsíros, pattanásos bőrre.

Folyamat:

1. Összekeverjük a megfelelő mennyiségű olajokat és zsírokat, és gőz felett lassan 40 fokra melegítjük. Ezeknek az arányát Kinga is az internet segítségével számítja ki, majd grammra pontosan leméri.

2. Amíg melegszik, elkészítjük a lúgoldatot: desztillált vízben kikeverjük a NaOH-ot, és közben hideg vízben folyamatosan hűtjük szintén 40 fokra. (Amikor a NaOH vízzel érintkezik, 70-80 fokosra melegszik fel.) Na itt már egészen úgy érzem magam, mint a gimiben, kémiaórán.

3. Összekeverjük az olajokat és a lúgoldatot, majd összeturmixoljuk. A legfontosabb lépés a szappankészítésben, hogy az olaj- és a lúgoldat is ugyanolyan hőmérsékletű legyen, amikor összekeverjük, azaz 40-45 fokos. — Különben nem áll össze a szappanunk, elpudingosodik, törik. Ez az egésznek a kulcsa, erre nagyon oda kell figyelni — mondja a boszorkánymester.

4. A színezéshez előre kikeverjük a pigmenteket néhány kanál olívaolajban.

5. Amikor a szappanmassza összeállt, hozzáadjuk az illóolajat, majd két részre osztjuk.

6. Az egyik felét fehérre, a másikat sárgás árnyalatúra turmixoljuk titán-dioxiddal és sáfránnyal. A már elkészített pigmentkeverékekhez is hozzáadunk valamennyit az alapmasszából, így fog a szappanunk a végén több színben pompázni.

7. A szappankészítés záróakkordja az a lépés, amikor a szappan elnyeri végső formáját. Önthetjük muffinformákba is, ám a legegyszerűbb kuglófsütőt használni. Ahogy öntjük a szappant, úgy színezzük is. Ez a munkafázis mindenkinek a fantáziájára van bízva, a határ a csillagos ég. — Itt én magam is egy másik dimenzióba repülök el, itt van a robbanás, a művészet, szóval ez a kedvenc részem. Lehet kreatívkodni, színezni, csíkozni. És a legszebb, hogy sosem tudod előre kiszámítani a végeredményt, így téged is érnek majd meglepetések.

8. A formába öntött masszát becsomagoljuk, és egy napig meleg helyen szárítjuk. Másnap már fel is vágható a szappan, és mindenki a csodájára fog járni a színeknek, illatoknak, formáknak.

NÉHÁNY JÓTANÁCS
* A legfontosabb, hogy szappankészítés közben ne felejtsünk el leülni, és meginni egy kávét a segédünkkel. 
* Az egész folyamatot kesztyűben és — ha lehet — védőszemüvegben végezzük, a lúg ugyanis pirosodást okozhat a bőrön.
* Figyeljünk rá, hogy minden tiszta és steril legyen körülöttünk.
* Minden keverékhez külön kanalat használjunk.
* Ha felszeleteltük a szappant, még négy-hat hétig kell szárítanunk, hogy a fölösleges víz elpárologjon, és a pH-értéke csökkenjen, hiszen frissen még túl maró a lúg miatt. Az olaj és a lúg ekkor még nem szeretett eléggé egymásba, adnunk kell nekik négy hetet, hogy egy kicsit jobban megismerkedjenek, és egymásba habarodjanak. (Tiszta romantika ez a szappankészítés, nem?) A hatodik hét után mérjük meg lakmuszpapírral a szappanok pH-értékét, és személyesen is próbáljuk ki a kezünkön.


Vidám szappanozást kívánunk mindenkinek!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..