home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szaktanácsadás, kutatás a fejlődés szolgálatában
Tóth Lívia
2015.07.06.
LXX. évf. 26. szám
Szaktanácsadás, kutatás a fejlődés szolgálatában

Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásából épült fel Zentán a Pro Scientia Naturae Alapítvány Agrárinnovációs Irodájának épülete, melyet dr. Berényi Jánosról, térségünk híres kutatóprofesszoráról neveztek el. Az objektum ünnepélyes átadására június 26-án került sor.

Az új intézmény tanácsadói, kutatói és projektmenedzsment-tevékenységgel kíván hozzájárulni a vajdasági régió, azon belül a mezőgazdasági ágazat felzárkózásához és fejlődéséhez.

Dr. Lengyel László, az alapítvány elnöke, a zentai kertészmérnökképzés tagozatvezetője beszélgetésünk során elmondta, az ötletet már régóta dédelgetik.

— Az évek során a kihelyezett kertészmérnökképzésen az oktatás szervezése mellett mind többször bíztunk meg kollégákat bizonyos projektumok, tevékenységek lebonyolításával. Most viszont elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy ehhez a fejlesztői, innovációs munkához külön menedzsmentet, épületet, cégjelzést rendeljünk hozzá. Erre azért is mutatkozott szükség, mert az intézményünk konzulensi, gyakorlatvezetői státuszban tudja szerepeltetni azokat a kollégákat, akik az oktatásban, a kutatásban, illetve a projektumok realizálásában vesznek részt. Ez viszont nem járt állandó megbízatással, de mindenki lelkiismereti kérdésnek fogta fel, és a csapatszellem, valamint az elhivatottság miatt csinálta. Ezt megőrizve intézményes hátteret, munkahelyet adó formát szeretnénk nyújtani a nagy szaktudású fiatal kutatóknak, agrárszakembereknek.

* Mivel foglalkozik majd az új intézmény?

— Például szaktanácsadással, helyzetfelméréssel, az új előírások és elvárások alkalmazására való felkészítéssel, kapcsolatépítéssel a szerb—magyar vagy az EU-s szakmai szervezetek, kutatóintézetek, egyetemek között. Emellett vállaljuk rendezvények, találkozók megszervezését, szakmai könyvek szerkesztését, jogi anyagok összehangolását, jó hazai és külföldi példák elemzését, ismertetését, védett területeink bemutatását, egyedi tájértékeink feldolgozását, rögzítését.

Jogilag ez úgy valósul meg, hogy a Pro Scientia Naturae Alapítvány üzemelteti a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának kihelyezett képzését, pályázik a különféle forrásokra, elvégzi a szervezést, bejelenti azokat a foglalkoztatottakat, akik részt vesznek ebben a munkában. Ez az alapítvány a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásából megvásárolt egy 1500 négyzetméteres telket, erre az első fázisban egy egyemeletes, 300 négyzetméteres objektumot építettünk, melyben konzultációs és konferenciaterem, irodahelyiségek találhatóak. Jelenleg az induló mesterképzésünknek ad helyet, illetve a már felvázolt szervezői, irodai kapacitásnak. Valójában azonnal rajtra készen állunk, hiszen az elmúlt egy évben — ugyancsak az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásából — egy kutatócsapat azon munkálkodott, hogy kidolgozza ennek az intézménynek a tevékenységi és partnerrendszerét. A különféle szolgáltatásokból egyébként jövedelemre is megpróbálunk majd szert tenni. Az átadás után minden céget, gazdálkodót, hivatalt, mezőgazdasági állomást stb. szívesen várunk. Folyamatos és állandó kapcsolatban szeretnénk állni a gazdálkodókkal, vállalkozókkal, mivel nagyon sok területen tudjuk nekik felkínálni a segítségünket. 

Sokat köszönhetünk annak, hogy a támogatóink hittek és bíztak bennünk, valamint annak is, hogy találtunk egy olyan vállalkozót, aki tartotta a szavát, és a megbeszélt időben, illetve áron elvégezte azokat az építkezési feladatokat, amelyekben megállapodtunk.

* Úgy tudom, nem ez az egyetlen dolog, melyet az elmúlt években létrehoztak, megépítettek.

— Valóban, ez már a harmadik és egyúttal talán a legnagyobb vállalásunk. Az első lépés az ökokert, majd a szalmaház létrehozása volt a tangazdaságunkban, az utóbbi hat évvel ezelőtt készült el. A szalmaház bemutatóközpont is, melyben a környezettudatos szemléletre hívjuk fel az emberek figyelmét, és szimbólum is, mely azt tükrözi, hogy az itt megtalálható anyagokból teljesen környezetbarát módon fel lehet építeni egy kedves, lakható épületet. Ezenkívül szakmai konzulensei voltunk az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amikor Óbecsén két évvel ezelőtt létrehozták a Than Emlékházat. Ez nemcsak múzeum, hanem tudománynépszerűsítő intézmény is, mely az interaktív, nonformális oktatásnak és a tehetséggondozó műhelyeknek is helyet ad.

* Miért dr. Berényi János nevét kapta a zentai agrárinnovációs iroda?

— Dr. Berényi János nemzetközileg elismert kutató és nemesítő, valamint fejlesztőmérnök volt, aki a legmagasabb szakmai színvonalon dolgozott, viszont mindenki számára érthetően és érdekesen tudott beszélni a szakmájáról. Mi is ezt a stílust és értékrendet szeretnénk képviselni. Ő volt az, aki megalapította a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanácsot, mely sok fiatalt vonzott be a tudományba, pályakezdőknek adta meg az első megnyilvánulási lehetőséget, tudóstalálkozókat szervezett, állandó kapcsolatot létesített az itteni magyar tudományosság és az MTA között. És nem utolsósorban dr. Berényi János nagyon kedves kollégánk és jó barátunk volt, a kezdetektől fogva és a legnehezebb időkben is a kihelyezett tagozat mellett állt, segítette a munkánkat. Nagyon szeretnénk, ha még mindig velünk lehetne, ezért is gondoltuk úgy, hogy azt adjuk neki, amire most a legbüszkébbek vagyunk.

A megnyitóünnepségen több köszöntő hangzott el, majd Gyetvai Árpád, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának politikai főtanácsadója és dr. Lengyel László szalagátvágással, illetve az iroda névadója emléktáblájának leleplezésével átadta rendeltetésének az új épületet.


Most pedig tekintse meg a cikkhez kapcsolódó képgalériát is, melyet kicsit lejjebb megtalálhat!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..