home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Szakma vagy diploma?
KESZEG Szabolcs
2014.08.30.
LXIX. évf. 35. szám

A szülők számára az a legfontosabb, hogy a gyermek olyan szakmát válasszon, amellyel el tud helyezkedni. A továbbtanuló gyermekek is bizonyára figyelembe veszik ezt az elvet, de inkább a tehetségüknek, vagy az érdeklődésüknek megfelelő szakközépiskola vagy gimnázium mellett döntenek. A zombori CHM Irodának köszönhetően nyilvánosak és áttekinthetőek a végzett és továbbtanuló diákok számáról szóló adatok. Ez az adatbázis nem tartalmaz neveket, csupán azt, hogy melyik szakra hányan jelentkeztek, illetve nyertek felvételt.

Jó hír a zombori körzetben, hogy két év után újra van magyar tagozat a Műszaki Iskolában, méghozzá informatika szakon. A másik örömteli esemény, hogy hosszú évek után a zombori gimnáziumban is lesz magyar tagozat, ami elsősorban a falujárásoknak köszönhető. Az sem elhanyagolható eredmény, hogy a középiskolákban magyar nyelven is lehet hallgatni a pszichológia órákat.

Annak ellenére, hogy az anyaország is támogatja az itthon tanulókat, többen mégis a magyarországi továbbtanulást választják. A szakmát tanulók közül pedig sokan úgy vélekednek, hogy például szakácsnak lenni jó dolog, mert keresett foglalkozás, és magyar útlevéllel Ausztriában is tudnak munkát vállalni.

Nyugat-Bácskában nyolc települése folyik még magyar oktatás. Hódság községben, Gomboson a József Attila Általános Iskolában hat nyolcadikos volt. Apatin községben, Bácskertesen a József Attila Általános Iskolában tíz diák végzett a nyolcadik osztályban. Szilágyin a Kis Ferenc Általános Iskolában négyen ballagtak. Zomborban a Testvériség-Egység Általános Iskolában és Doroszlón, a Petőfi Sándor Általános Iskolában 12-12 végzős volt. Bácsgyulafalván a Kis Ferenc Általános Iskolában és Bezdánban a Testvériség-Egység Általános Iskolában egyaránt tizenhatan, Nemesmiliticsen a Testvériség-Egység Általános Iskolában kilencen búcsúztak el az általános iskolától. Ez összesen nyolcvanöt kisérettségizőt jelentett.

Zomborban négy középiskolában van magyar oktatás. A Veljko Petrović Gimnázium, általános szakára nyolc, a Közgazdasági Középiskolába, ahol a szakácsok tanulnak, tizenegy, a dr. Ripp Rózsa Egészségügyi Középiskola gyógyszerész tagozatára huszonnégy, a Műszaki Középiskola számítógép elektrotechnikus szakára öt magyar elsős iratkozott. A bezdániak körében népszerűek a bajai középiskolák, míg a nemesmiliticsiek és mások is a szabadkai középiskolák közül választanak.

A döntés nem könnyű sem szülőnek, sem diáknak, hiszen a lényeg az, hogy végül valamilyen munkához jussanak a fiatalok.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..