home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szabadka négy nyertes pályázata
Fehér Márta
2017.08.04.
LXXII. évf. 30. szám
Szabadka négy nyertes pályázata

Az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program négy nyertes pályázatáról Újhelyi Ákos, a szabadkai Városi Tanács gazdasági kérdésekkel megbízott tagja mondta el a részleteket.

Palicson magyar kultúrotthon, a kelebiai és a királyhalmi határ felé pedig kerékpárút épül a nyertes IPA-pályázatokból, magyarországi partnerekkel. Horvátországgal együttműködve elkészül a szabadkai városháza felújításához szükséges dokumentáció, Art Nouveau címmel pedig a romániai Nagyvárad vezetésével népszerűsítik a szecessziót.

— Az egyik legnagyobb XX. századi politikus (Gandhi) azt mondta, ha a világban változást szeretnénk látni, azt előbb magunkon kell kezdeni. Ebben a szemléletben, egy évvel ezelőtt, amikor hivatalba léptünk, változásokat eszközöltünk a fejlesztéspolitikában. Elsősorban azt szerettük volna, hogy projektumalapú fejlesztéspolitika valósuljon meg Szabadkán, és beemeljük az alulról jövő kezdeményezéseket. Az eredmények minket igazoltak, hiszen négy fontos pályázatunk nyert az Interreg-IPA-program keretében.

* Kezdjük a legjelentősebbel!

— A stratégiai pályázat egy magyar kultúrotthon építését látja elő Palicson, a Miroslav Antić Általános Iskola mellett. Az építkezés jövőre kezdődik, és 2019-ben fejeződik be. 800 négyzetmétert meghaladó területű, kétszintes kultúrotthonról van szó, amelyben sokrétű kulturális tartalmat szeretnénk megvalósítani. Ez azért is fontos, mert ráépítenénk Palics idegenforgalmi vonzására. A projektumvezető a Duna—Körös—Maros—Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség. A projektum futamideje 36 hónap, az összköltsége valamivel több mint 3 millió 700 ezer euró. Ami a szabadkai részt illeti, az 1 millió 131 ezer euró, ebből az önrész 15 százalék, de ezt is le tudjuk fedni különböző tartományi pályázatok keretében, úgyhogy a szabadkai lakosok és adófizetők számára nem lesz kiadás. Partnerünk a mórahalmi Egy-Másért lfjúsági és Közösségfejlesztő Közhasznú Egyesület, tehát nem az önkormányzat. Mórahalmon szerb kultúrközpont épül kápolnával. Ezenkívül Újvidék is jelen van partnerként, Európa 2021. évi kulturális fővárosaként ugyanis fejlesztéseket kap. A Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság is részese a projektnek.

* Egy másik nyertes pályázatnak köszönhetően kerékpárutak épülnek. Hol és mikor?

— Két irányba fog épülni kerékpárút, Kelebián a már meglevő bicikliutat hosszabbítjuk meg a határig, Tompa felé, a másik pedig Királyhalmán, a Buki híd és a határátkelő között, amit a jövőben összekötünk Hajdújárással. Összesen 7,9 kilométer hosszú bicikliutat kapunk így, illetve 22 kilométerre készül el a tervdokumentáció. A megvalósítás időtartama 2017 októberétől 2019 szeptemberének végéig tart. Két partnerünk van: Tompa, valamint Ásotthalom önkormányzata. A projektum összértéke 2 millió 568 ezer euró, ebből a szabadkai rész 810 ezer euró. Itt 121 ezer eurós önrészt kell nyújtanunk. Ezzel a kerékpárúttal a forgalmat észszerűsítjük, biztonságossá tesszük a közlekedést a határátkelők irányába, hiszen a nyári időszakban a megnövekedett határforgalom miatt veszélyes biciklivel közlekedni.

* Horvátországgal is van nyertes IPA-pályázat?

— A harmadik IPA-projektumunk Horvátországgal valósul meg, és Szabadka—Eszék szecessziós idegenforgalmi útvonal a neve. A pályázatot turizmusfejlesztés és kulturális örökségvédelem címén adtunk be. Egy olyan projektum- és tervdokumentáció készül, amely a teljes szabadkai városháza felújítását tartalmazza, illetve különféle belső terek hasznosítását öleli fel, ahol például vásárokat lehetne tartani, hogy a szökőkút, illetve a Szentháromság-szobor melletti tereket tehermentesíthessük. Az elmúlt időszakban a városháza állaga bizonyos helyeken, főleg a tetőszerkezet miatt, megromlott, több részen beázik. Először a dokumentáció kidolgozására van szükség, a felújítási munkálatokat pedig utána, fázisokban lehetne elvégezni. A projektum összköltsége 1 millió 115 ezer euró, Szabadka városé ebből majdnem 400 ezer euró, a támogatás 85 százalék, az önrész pedig megközelítőleg 60 ezer euró, melyet szintén tartományi pályázati forrásból kívánunk lefedni. Öt partner van ebben a projektumban, a vezető partner az eszéki turisztikai szervezet, Szabadka turisztikai szervezete, ezenkívül Eszék, Szabadka város, illetve Baranya és Szlavónia Regionális Fejlesztési Ügynöksége. Különböző határon átnyúló turisztikai útvonalakat hozunk létre, így téve attraktívvá az Eszék és Szabadka közötti régiót.

* A negyedik pályázat a szecessziós épületeinkhez kötődik.

— Egy közös stratégiát dolgozunk ki a partnerekkel annak érdekében, hogy megvédjük, felújítsuk a szecessziós épületeinket. Egy adatbázis készül, amely tartalmazza mindazon mesterek és szakemberek névsorát, akik a szecessziós épületek felújításában jártasak. Kilenc partnerszervezet, város van ebben a pályázatban: vezető partnerünk a romániai Nagyvárad, magyarországi, szlovéniai, osztrák, horvátországi, bulgáriai intézmények pedig a további partnerek. Az összköltségvetés 1 millió 650 ezer euró. Szabadka városé 175 ezer euró. Mobilapplikáció készül a jelentős szecessziós épületeinkről, lesz egy webplatformunk, több szemináriumot rendezünk, és megtartjuk az Art Nouevau napját a Duna régióban.

* A pályázatokon túl melyek a fontos projektumok?

— Számos más fejlesztési program is megvalósul. Megemlíteném a kommunális infrastruktúra fejlesztését, minden helyi közösségben szeretnénk ugyanis ivóvizet szolgáltatni. A Zorka és a Makkhetes helyi közösség területén ez részben már megvalósult, ezt kívánjuk folytatni. Szeretnénk a helyi közösségeinkben levő kultúrotthonokat befejezni, továbbépíteni a Népszínházat, és a zsinagóga épületén folyó munkálatokat elvégezni.


Szabó Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..