home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Sokszor mi magunk vagyunk a gát
Gyurkovics Virág
2016.03.07.
LXXI. évf. 9. szám
Sokszor mi magunk vagyunk a gát

A nemzetközi nőnap kapcsán a női jogi kérdésekről Papp Erika tolmáccsal beszélgettünk — Esélyegyenlőség, többszörös kisebbségi lét, kiszolgáltatottság, mélyszegénység, erőszak — csak néhány azok közül a témakörök közül, amelyek felmerülnek egy kiadós beszélgetés során, ha annak központi motívuma a nők társadalmi helyzete.

Hogy miként is állunk a női jogi kérdésekkel mi, vajdasági magyar nők, hogyan kezeljük a felborult társadalmi szerepköreinket, és egyáltalán hogyan tartsuk meg magunk alatt a talajt a XXI. század kihívásai közepette, arról a közelgő nemzetközi nőnap kapcsán Papp Erika tolmácsot kérdeztük. A ’80-as évek óta az esélyegyenlőséggel, azon belül is a női tanulmányokkal foglalkozó fordító néhány éve még aktív segítője volt a támogatásra szoruló nőknek, és tapasztalataiból ma is sokat tanulhatunk.

* Miért kezdtél női jogi kérdésekkel foglalkozni?

— Amikor elkezdtünk a női tanulmányokkal foglalkozni, akkor az volt a célunk, hogy a nőket mint a közélet aktív szereplőit „láthatóvá” tegyük a társadalomban. Ha ugyanis azt mondjuk: „ő egy mérnök”, automatikusan egy férfira gondolunk, talán eszünkbe sem jut, hogy egy nő is lehet mérnök. A Nagy Istvánné név például teljes mértékben elrejti a nőt, mert nem a nő nevét tudom meg belőle, hanem a férjét, és csak találgathatom, hogy egy Ilonát, Annát vagy esetleg Máriát rejt-e a név. Tehát a női azonosságtudatot jártuk körül több oldalról is, mivel nevelésünk és az erősen patriarchális társadalmi környezet folytán igencsak alárendelt szerep a női. 

* Hogyan próbáltátok megjeleníteni a nőket a társadalomban?

— A női tanulmányokon belül a feminista elméleteket és gondolkodókat tanulmányoztuk, de gyorsan kiderült, hogy engem az elmélet annyira nem érdekel, mert — talán a szakmám folytán is — láttam, hol lehetne valamit érdemben tenni. A szabadkai női tanulmányokban volt egy elméleti résszel foglalkozó csoport, és voltunk mi, akik a gyakorlatban akartunk valamit tenni. Ebből a szervezetből vált ki a Femina Creativa, mellyel a bántalmazott nők gazdasági és önbizalmi megerősítését tűztük ki célul, segíteni akartunk felemelni a nőket abból a kiszolgáltatott helyzetből, amelyben nagyon sokuk van, a mélyszegénységből, mely sok esetben a nők elleni erőszakkal is párosul. Ez mindaddig működött, amíg valóban a segítségnyújtásról szólt, amíg valaki úgy nem érezte, hogy ez akár politikai pontszerzésre is jó lehet.

* Mit gondolsz, miért van ilyen negatív felhangja a feminizmusnak?

— Azért, mert a feminizmus egyfajta harc, hogy a nők láthatóak legyenek a közösségben. Ezt a harci jelleget párosítják azokkal a képekkel, amelyek a feminizmus hőskorában megjelentek a mozgalomról, a markánsabb, férfiasabb nőkről. A feministák a nőket egész másképpen szerették volna látni, mint amilyen a nőkkel szembeni addigi, megszokott elvárás volt. A második világháború után — főleg Amerikában — a férfi dolgozott, ő volt a családfenntartó, a nő otthon volt, gyerekeket szült, vezette a háztartást. A társadalmi-gazdasági változások azonban szükségessé tették, hogy a nők is munkába álljanak, ami felborította az addigi társadalmi szerepleosztást. 

* A vajdasági magyar nők helyzete mennyire specifikus ebben a kérdésben?

— A kisebbségi lét egy nő esetében kettős kisebbséget jelent egy patriarchális társadalomban. Vajdaságban mégis valamivel jobb a helyzet, mint az ország, mondjuk, déli régióiban. Itt nyitottabb a közösség, női jogokkal, esélyegyenlőséggel foglalkozó intézmények, civil szervezetek is vannak szép számban. Több példa van a 30%-os női jelenlétre a döntéshozatali pozíciókban. De még mindig sok a tennivaló, mivel az úgynevezett üvegplafon-effektus, a látszólag elérhető döntéshozatali pozíció sokszor kemény kompromisszumokat követel meg. Amivel eddig nem sokat foglalkoztunk itt, Vajdaságban, az az állami és az alacsonyabb szintű költségvetés hatása a nők életére. Nem mindegy ugyanis, hogy egy országos vagy egy községi költségvetésben mennyi pénz jut például az oktatásra, a szociális munkára vagy az egészségügyre, mely területeken a legnagyobb a foglalkoztatott nők száma. 

* Szerinted mi a legnagyobb „ellenfele” a nőknek? Mi az, ami a legnagyobb gátat szabja nekik abban, hogy önálló nőkként tudjanak létezni, érvényesülni?

— A gát nagyon sokszor mi magunk vagyunk. Mert erősek a modellek, melyeket még gyerekkorunkból hozunk, és ez sajnos általában a klasszikus női-férfi szerepeken alapul. Néhány évvel ezelőtt a tankönyvekben még azt láttuk, hogy apuka olvassa az újságot, anyuka főzi az ebédet, a kislány pöttyös szoknyában játszik, a kisfiú pedig futballozik. Tehát megvannak az idilli képek, melyeken jó, ha nem keverednek a dolgok: a kisfiúk ne sírjanak, a kislányok viszont nyugodtan, ők úgyis kis picsogósak — ezeket hozzuk magunkkal. Utána a szocializáció során is azt kapjuk, hogy ne próbáljunk kilukadt autógumit cserélni, mert nem tudunk. És akkor felnövünk, és rájövünk, hogy a legszebb szerelmes verset egy Jeszenyin nevű férfi írta, és a világ menő szakácsai is mind férfiak, viszont vannak nők, akik megmásszák a hegyeket, és akik simán le tudják cserélni a kilukadt autógumit. Sőt, még a motorházat is felnyitják, és egy-két hibát is ki tudnak javítani. Akkor most vagy elkezdünk gondolkodni, és felülbírálni azt, amit otthon vagy az iskolában tanítottak, vagy pedig elkönyveljük, hogy ez így van, és így is marad.

* A megváltozott szerepeknél a férfi szemszögéből kevés szó esik ugyanerről...

— A férfi szerepe úgyszintén nagyon megváltozott, mert a nehéz gazdasági helyzetben mind kevésbé tudja eltartani a családot, és ez frusztráló lehet. Sokszor az az érzésem, hogy emiatt most már a férfiak lelkét kellene pátyolgatni, ha a társadalom egyáltalán felismeri ezt a problémát. Felmerül bennem a kérdés, miért nem a férfiakat bátorítjuk családalapításra? Mert véleményem szerint egy apának ugyanakkora a felelőssége egy gyerek felnevelésében, mint egy nőnek. Hogy a gyerek megszületik, az egy dolog, de utána egy nagyon hosszú folyamat következik, és a nő joggal várhatja el, hogy a családapa ebben segítse, de a társadalom is, mert azt hiszem, elérkeztünk már egy olyan szintre, hogy nem csak az egyszerű szaporodás a cél.

* Egy anyának hatalmas felelőssége van abban, hogy a fiúgyermekét hogyan neveli. Mi az ő feladata?

— Elsősorban a nők tiszteletére kell nevelni őket, arra, hogy nincs két kategória: hogy az anyám szent, a többi nőre pedig bármit mondhatok, velük bárhogyan viselkedhetek. Bármilyen furcsán hangzik is, az erőszak valahol a csúfolódásban, viccekben gyökerezik.

* Hogyan állja meg ma a helyét egy nő a rászabott szerepekben, a gyereknevelés, háztartás, családfenntartás háromszögében?

— Először is biztos, hogy minden nőnek vannak álmai — de legalábbis egy —, azok mentén kell elindulni. Az embernek legelőször el kell fogadnia saját magát, mert megbékélni, szót érteni önmagunkkal a legnehezebb. De ha elfogadom, hogy ez vagyok, ilyen vagyok, és elhatározom, hogy építem magam, akkor igyekezni fogok mindennap valami újat tanulni, élményt szerezni. Az életünket többé-kevésbé mi alakítjuk olyanra, amilyenre szeretnénk. Partnerrel vagy partner nélkül, mert ez a „boldogan élünk” sztori általában sajnos nem szokott működni. Az alapprobléma ott van, hogy sztereotípiákban növünk fel, és utána hajlamosak vagyunk ezt továbbragozni. De ha legalább egyéni szinten le tudjuk vetkőzni ezeket a berögződéseket, akkor ehhez utána egy jó energia is párosulhat, mert jóban vagyunk önmagunkkal. Önbizalmunk erősítésével kell elkezdeni magunkat építeni. A nők nagyon sok mindenre képesek, és ha az önbizalom megvan, akkor minden működik.


Kattints az alábbi képre, és tekintsd meg a szerző adatlapját is:
Gyurkovics Virág

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..