Sokadalom

Sokadalom

Sok dal és még több tánc

Egy sikeres és jó hangulatú népi fesztiválnak lehettek részesei mindazok, akik múlt hét csütörtökön és pénteken ellátogattak a Palicsi Magyar Sokadalomra. A Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület rendezvényén Szerbia legrégebbi nyári színpadáról, az 1200 férőhelyes, impozáns létesítményről most bebizonyosodott: mégsem olyan nagy, hogy ne lehessen megtölteni.

Mintegy 700 néptáncos lépett fel az ötödször megtartott kétnapos eseményen. Érkeztek fellépők Szabadka testvértelepüléseiről — Székelyudvarhelyről és Dunaszerdahelyről —, továbbá bemutatkozott a magyarországi Deszk képviseletében a Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület tánccsoportja, valamint a környező települések gyermek- és ifjúsági táncegyesületei. Emellett több kísérőrendezvény, gasztronómiai finomságok és borok, illetve kézműves-kirakodóvásár is várta az érdeklődőket.

A rendezvény első napján fellépett a budapesti Bahorka Társulat. A Tündér Ilona című mesét adta elő a gyerekek legnagyobb örömére, hiszen ők is aktív szereplői lehettek a történetnek. A táncegyüttesek fellépése után a Juhász Zenekar lemezbemutató koncertet tartott.

A rendezvény második napján került sor a hivatalos nyitóceremóniára. A Talentum egyesület célja a magyar kulturális értékek, a néphagyomány és a népi kultúra megőrzése, a Palicsi Magyar Sokadalom pedig éppen ezeket a népművészeti értékeket hivatott bemutatni.

— Nagy kincs őrzői vagyunk, ezt a feladatot pedig komolyan kell venni. Táncainkat, dalainkat, viseleteinket, szőtteseinket, csipkéinket, receptjeinket úgy őrizhetjük meg legjobban, ha ismerjük, műveljük, szeretjük, becsüljük, használjuk, magunkhoz igazítjuk és továbbadjuk őket — nyilatkozta Brezovszki Tamara, a Talentum elnöke. Hozzátette: az idén Dunaszerdahelyről és Székelyudvarhelyről is érkeztek fellépők, ami újabb bizonyítéka annak, hogy a magyar népművészet és kultúra nem ismer határokat, hiszen a sok évszázados múltú népművészet nincs tekintettel a kényszerű történelmi változásokra.

— Nagyon fontosnak tartom identitásunk megőrzését, hagyományaink ápolását, dédapáink örökségének továbbadását — mondta köszöntőjében Bunford Tivadar, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke. — Tanítsunk gyermekeinknek népi játékokat, népmeséket, népdalokat. Írassuk őket magyar óvodába és iskolába. Érezzék az itthon illatát, azt, hogy érdemes, van miért és kiért itt maradni. Gyökereinkkel erősen kell ragaszkodnunk a szülőföldhöz, ez a rendezvény is ezt képviseli.

A Palicsi Magyar Sokadalom a FOLKcoolTOUR elnevezésű IPA Határon Átnyúló Program keretében valósult meg a deszki Száva Központ és a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület sikeres pályázatának köszönhetően, illetve Szabadka város önkormányzatának támogatásával.

Képgaléria

Cikkünk további képei

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Milliós szeméthegyek
Szabadkai Napló
Egy súlyos könyv
Szabadkai Napló
Facebook

Támogatóink