home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Sok jó kis helyen is elfér
(m. k. o.)
2016.05.30.
LXXI. évf. 21. szám
Sok jó kis helyen is elfér

A kishegyesi színházterem adott otthont a Vajdasági Magyar Óvodások XXI. Színjátszó Találkozójának, melyet május 18-án rendezett meg a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete

A Gombamese — melyet a topolyai Bambi Iskoláskor Előtti Intézményhez tartozó Zentai úti óvoda pajtásai mutattak be — nagyon tanulságos történet volt gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Nem csak azért, mert ezekben a napokban sűrűn esett az eső, és a fűből nap mint nap „gombaerdők” nőttek ki szinte a szemünk láttára… Szóval, mondom, nemcsak időszerűsége miatt keltette fel az érdeklődésemet a mese, hanem tanulságos, emberséges üzenete miatt is. Arról szólt ugyanis, hogy egy zápor után kinőtt egy gomba, melynek egyre növekvő kalapja/kalpagja alatt menedéket találtak az egyébként összeférhetetlen erdei állatok, és így elkerülték a bőrig ázást és a tüsszögést, a náthát. Ez a dramatizált, egyszerű történet akár jelképes mondandója is lehetett volna a színjátszó találkozónak. Nemcsak azért, mint említettem már, mert mi is az eső alól bújtunk tető alá, hanem azért is, mert sok jó kis helyen is elfért. Sokfelől érkezett kis és nagy emberkék gyűltek össze ezen a napon ebből az alkalomból, és mégis mindenki megtalálta azt a „barátságfonalat” vagy barátkozási módot, amely révén öröme telt egymás közelségében. Hát nem csodálatra méltó dolog ez?

A huszonegyedik ovis színjátszó találkozón ezúttal mintegy 200 kisgyermek mutatkozott be, aki óvónőjével Szenttamásról, Óbecséről, Csókáról, Tiszaszentmiklósról, Tóthfaluról, Csantavérről, Zentáról és Topolyáról érkezett. Örömmel köszönthettük a határainkon túlról jött vendégeket: az újszentiváni (Magyarország) óvónőket és vezetőjüket, Gulyásné Gál Évát, Arad megye (Románia) szakfelügyelőjét, Tripon Ildikót és Ujj Éva békéscsabai népművelőt. A találkozón természetesen jelenésük volt a házigazda szerepét betöltő kishegyesi Pán Péter-óvoda növendékeinek is, akik ezúttal a furfangos Lúdas Matyi elévülhetetlen történetét mutatták be. Láthattunk hagyományőrző népi játékokat is: pünkösdi királyválasztást, Luca-köszöntőt, Márton-napi libás mondókákat és szokásokat. Tiszaszentmiklósról két versmondó, Csantavérről pedig két mesemondó is színre lépett. A már közismert és népszerű mesefeldolgozásokon kívül újszerű és bátor próbálkozásnak tűnt Janikovszky Éva Ha én felnőtt volnék című művének interpretálása a zentai óvodások előadásában.

Összességében egy nagyon tartalmas délelőtt műsorszámait értékelhette ki a háromtagú bírálóbizottság: dr. Szőke Anna néprajzkutató, az óvodapedagógusok egyesületének elnöke, a találkozó ötletgazdája, valamint Sóti Éva, az adai Aranykapu ME elnöke és Molnár Krekity Olga előadóművész.

A Vajdasági Magyar Óvodások XXI. Színjátszó Találkozóját megtisztelte jelenlétével Mohácsi Zoltán kishegyesi alpolgármester, Szügyi István és Sípos Tibor, a helyi közösség tanácselnöke és titkára.

A találkozó kísérőrendezvényeként egy szemet gyönyörködtető babakiállítást láthattunk az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola galériájában, továbbá a helybéli óvónők közreműködésével egész délelőtt működött a játszóház és a kreatív alkotóműhely, ahol a gyerekek a szereplések után lazíthattak, szórakozhattak.


Kihajtom a libám a rétre — a topolyai Gorica tagozat Márton-napi szokásokat mutatott be


Gombamese — a topolyai Zentai úti óvodások játéka


A rátarti egérkisasszony — a zentaiak mesejátéka


A kreatív alkotóműhelyben is izgalmas volt múlatni az időt


Mit szeretek? Játszani! — mondták a csantavéri óvodások


Lúdas Matyi kishegyesi ludacskái


A rendkívül látványos és élvezetes babakiállítás (Talpai Zsanett felvételei)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..