home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Snapli, hetes, filkó
(T. T.)
2017.01.30.
LXXII. évf. 4. szám
Snapli, hetes, filkó

A modern világ térhódításával valamelyest csökkent ugyan a kártyajátékok népszerűsége, ám vannak települések, ahol még mindig közkedveltek. Az egyik ilyen helyszín Ludas...

A kártyázás az emberek legrégebbi szórakozási formájának egyike. Hajdanán a hosszú téli esték kötelező eleme volt, és a jó meleg kemence mellett gyakran a hajnali órákig folytak az izgalmas csaták. Környékünkön a magyar kártyával játszott játékok a legnépszerűbbek, mint amilyen a csapd le csacsi, a huszonegy, a filkó, a lórum, a makaó, a preferansz, a svindli vagy a durák. A modern világ térhódításával valamelyest csökkent ugyan a kártyajátékok népszerűsége, ám vannak települések, ahol még mindig közkedveltek. Az egyik ilyen helyszín Ludas, ahol a helyi közösség immár tizenharmadik alkalommal tartotta meg a hagyományos kártyaversenyt, mely során snapliban, filkóban és hetesezésben mérték össze ügyességüket a játékosok. A snapliban 11-en vettek részt, a végső győzelmet a ludasi ifjú Gulyás Zoltán szerezte meg. Hetesezésben 14 pár, azaz 28-an ültek asztalhoz, itt a végén a szintén ludasi Takács Gábor és Kovács Szilárd vitte el a pálmát, filkózásban pedig 19 csapat, azaz 38 játékos mérettette meg magát, és az első helyet az ifj. Gulyás Zoltán—Gulyás Vince-kettős szerezte meg.

Az első helyezetteknek éremmel és serleggel, a többieknek pedig éremmel kedveskedtek a szervezők. Az eredményhirdetés után, szintén a hagyományoknak megfelelően, a Hajdújárásról, Palicsról, Királyhalomról, Kelebiáról és Ludasról érkezett részvevők birkapaprikás és csevap mellett egészen a késői órákig beszélgettek, barátkoztak egymással.

— Örömmel tölt el, hogy hetesezésben fiatalok foglalták el az első három helyet. Ez arra utal, hogy körükben is népszerűek a kártyajátékok, ami azért jó, mert a fiatalok által megújul a társaság, színesebbé válik a rendezvény. Ez a fajta kártyajáték egyébként egyre népszerűbb, hiszen nyolc éve, amikor a hetesezés először szerepelt a kínálatban, még csak 5 csapat szállt harcba az első helyért, mostanra viszont 14-re duzzadt ez a szám. Filkózásban is sok versenyző jött össze, így az előzetesen tervezett kettő helyett három napig tartott ez a játék. Az összefogás erősítése mellett a régi magyar kártyajátékok köztudatban tartása a célunk, vagyis annak elkerülése, hogy a feledés homályába vesszenek. Az emberek játszanak, beszélgetnek egymással, és jó hangulatban töltik az estéjüket. Reméljük, hogy a csapat a következő évben tovább bővül, a játékosok lelkesedése nem hagy alább, és 2018-ban is hasonlóan szép számban gyűlünk össze itt, a ludasi helyi közösség nagytermében — mondta Kovács Gábor, a ludasi helyi közösség tanácselnöke, a verseny fő szervezője.

A felvételek a kártyaverseny zárónapján készültek.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..