home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Sikertörténet a javából
Tomek Viktor
2007.06.28.
LXII. évf. 26. szám
Sikertörténet a javából

Az amerikai Jefferson Intézet munkatársai és Kiss Dezső, a díjjalA történet valamikor két évvel ezelőtt kezdődött. 2005. július 22-én a Klub 21 - Pozitív Kommunikációért nevű civil szervezet elnökségi ülésén alakult meg a Fiatalok éjszakai sporttagozata, és ezzel kezdetét vette Szabadkán a...

Az amerikai Jefferson Intézet munkatársai és Kiss Dezső, a díjjal

A történet valamikor két évvel ezelőtt kezdődött. 2005. július 22-én a Klub 21 - Pozitív Kommunikációért nevű civil szervezet elnökségi ülésén alakult meg a Fiatalok éjszakai sporttagozata, és ezzel kezdetét vette Szabadkán a Holdsugár Program. Kiss Dezső nyugalmazott pedagógus, a projekt koordinátora fáradságot nem kímélve vetette be magát a munkába, és szervezte a klubot, pontosabban most már klubokat, hiszen már 5 helyiségben várják minden hétvégén a fiatalokat. Mint lapunkban már beszámoltunk róla, a program lényege, hogy a fiatalok ne a város utcáin csoportokba verődve vagy magányosan csellengjenek, hanem szabadidős éjszakai sporttevékenységet folytassanak. A klubok hétvégén, pénteken, illetve szombaton vannak nyitva 20-tól 24 óráig. A fiatalokkal önkéntes felnőttek foglalkoznak, akik szabad idejük egy részét ezekkel a fiatalokkal töltik el, azért, hogy megvédjék őket az utca káros hatásaitól. A Holdsugár Program igazi sikertörténet, hiszen rövid idő alatt sokat fejlődött, nagy népszerűségre tett szert, több mint 100-an vesznek részt a klubok szervezésében, a résztvevő fiatalok száma pedig több százra tehető.
A programra többen is felfigyeltek: az amerikai Jefferson Intézet szerbiai pályázatán a 2006. év legsikeresebb civil kezdeményezésének járó díjat nyerte el. Az eminens szakemberekből álló tíztagú szakbizottság 20 szerbiai civil kezdeményezés közül a szabadkai Holdsugár Programot mint a fiatalok társadalmi felzárkóztatását segítő tevékenységet a legjelentősebb projektumnak ítélte meg Szerbiában.
A Szívem Mindenkiért (Mesto u srcu) elnevezésű díjat az amerikai Jefferson Alapítvány már két éve ítéli oda Szerbiában. A non profit szektor és az állam egymás közötti partneri kapcsolatának szimbóluma a díj. A 10 tagú szakbizottság egyenként elemzi a szerbiai non profit szervezetek projektumait, ezekből először 40-et választanak ki, amelyeket utána alaposan tanulmányoznak, és a képviselők a terepen is megismerkednek a programokkal. Szabadkán például három ízben jártak az alapítvány munkatársai. Ezután a kört 20 szervezetre szűkítik, és e 20 közül választják ki titkos szavazás útján a legjobbat, vagyis azt, amelyet a leghumánusabbnak és a legeredményesebbnek tartanak. De ennél jóval több szempontot is figyelembe vesznek az értékeléskor. Először a projekt minőségét vizsgálják, majd azt, hogy a gyakorlatban hogyan valósul meg mindaz, amit a program elsődleges célként jelölt meg. Fontos szempont az is, hogy a projektben megjelölt célcsoportot mennyire tudják bevonni a munkába. Mindez mellett figyelembe vették még a partnerszervezetek számát, az évi költségvetést, a program megvalósításában közvetlenül részt vevők számát, és azt, hogy hosszú távon fejlődőképes-e. Külön értékelték a civil szervezetnek a korporatív filantrópia területén kifejtett tevékenységét, vagyis azt, hogy az egyénekben, illetve a magán- vagy állami szektorban működő cégekben mennyire tudták felkelteni az érdeklődést, vagyis a segítőkészséget.
A szabadkai Holdsugár Program mindezeknek a feltételeknek magas szinten eleget tett. A Szívem Mindenkié elnevezésű elismerést Kiss Dezső koordinátor és Laloš Vesela, a Klub 21 - Pozitív Kommunikációért nevű civil szervezet elnöke vehette át Belgrádban, a Stari Dvor dísztermében.
A Holdsugár program eddig két pályázaton szerepelt sikeresen. Kiss Dezső koordinátor elmondta, hogy a Jefferson Alapítvány minden bizonnyal így szerzett tudomást a szabadkai kezdeményezésről, és így kerülhettek bele abba a körbe, amelyből azután kiválasztották a legjobbat.
- Kaptunk az alapítványtól egy meghívót a díjátadásra, amely július 7-ére szólt. Akkor még nem tudtuk, hogy mi vár majd ott ránk. A díszterem előcsarnokában a jelölt 40 projektumnak a promóciós anyagából rendeztek alkalmi kiállítást, meglepetésünkre az a mi anyagunk mindjárt a főbejáratnál volt megtekinthető, akkor már kezdtünk valamit sejteni a meglepetésből. Felemelő érzés volt átvenni a díjat, hiszen ez egyben a munka mintegy 100 részvevője kétéves kitartó igyekezetének az elismerése is volt - emlékezik vissza Kiss Dezső. - Az elismerés mindenféleképpen ösztönzőleg hat, amiből az ember mentális és fizikai energiát tud meríteni.
A program valóban sikertörténet, az első klubot a Műszaki Középiskolában nyitották meg, majd a Vöröskereszt helyiségeiben a másodikat, s a Kízúr István, a Jovan Mikić általános iskolákban és a bajsai helyi közösségben is működnek ilyen klubok.
- Köszönet jár a BCIF alapítványnak, Szabadkának, hogy az elmúlt két esztendőben mellettünk állt, és köszönet mindazoknak, akik bárhol és bármilyen módon támogatták ezt a nemes kezdeményezést - fejezte be a beszélgetést Kiss Dezső.
Azt gondolom, hogy cserébe mindazért, amit a Holdsugár Program mind ez ideig megvalósított, de főként azért, hogy fiataljainknak jó példát mutat, és lehetőséget biztosít egy normálisabb világ megéléséhez, Szabadka is méltán lehet büszke a programra és az elismerésre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..