home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Sikeres éve volt a Szabadkai Gyermekszínháznak
Szerda Zsófi
2019.01.05.
LXXIII. évf. 52. szám
Sikeres éve volt a Szabadkai Gyermekszínháznak

A Szabadkai Gyermekszínház tele van tervekkel, ami a színházi évad második felét illeti, készülnek az új bemutatók, jön a fesztiválidény, s ahogyan az elmúlt években, a társulat a reményei szerint az idén is több fesztiválon vesz majd részt. Árokszállási Mártával, a Szabadkai Gyermekszínház igazgatónőjével beszélgettem.

A színház legfrissebb bemutatója a Tiritarka haragtár Lázár Helga rendezésében. Helga fiatal magyarországi rendező, aki egy hozzá hasonlóan fiatal alkotógárdával érkezett Szabadkára. A darab írója és dramaturgja Gábor Sára, a látványtervező Mihály-Geresdi Zsófia, a zenét pedig Szeder-Szabó Krisztina és Mihalik Ábel szerezte.


Tom Sawyer

— 2018-ban színházunk több fesztiválon is részt vett, és rengeteg díjjal gazdagodtunk. Ezek közül néhány fontosabb: az Orfeus című előadás kollektív színházi díjat kapott a Szerbiai Bábszínházi Fesztiválon (Lutkarski Festival Srbije), valamint a Banja Luka-i nemzetközi fesztiválon megnyertük a fődíjat. A Tom Sawyerrel a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiváljáról is hazahoztuk a grand prix-t, Stefan Ostojić pedig színészi díjat kapott. Podgoricán a Par cipela című előadásért Greguss Zalánt részesítették színészi díjban. A Karlsson kalandjai című előadást magyar és szerb nyelven is játsszuk, a magyar verziójában a Susret Profesionalnih Pozorišta Lutaka Srbije fesztiválon Szloboda Tibor kapott színészi díjat, valamint Hristina Nedeva Hraščeto a díszletért és a bábokért (a Szarajevói Nemzetközi Bábszínházi Fesztiválon is díjazták). Az Izvini mama című előadásért pedig Viktorija Palfi hozta haza a fiatal színésznőknek járó díjat a Szerbiai Hivatásos Bábszínházak Fesztiváljáról (Festival Profesionalnih Lutkarskih Pozorišta Srbije). 


Piroska és a farkas

* Évente hányszor játszanak?

— Több mint háromszáz előadásunk van évente. Sokat szerepel a társulat iskolákban, óvodákban Vajdaság-szerte. Vörös Imelda a Rút kiskacsa című monodrámájával Berlinben, a FEZ fesztiválon vendégszerepelt. Rendszeresen játszunk Bulgáriában, Magyarországon, és Bécs felé is sikerült megnyitni a kapukat. Igyekszünk vendégül látni azokat a színházakat, ahol mi is vendégszerepeltünk. Sajnos két racionalizációs intézkedést is megéltünk, úgyhogy nagyon kevesen vagyunk, de nem akarok panaszkodni, azt gondolom, hogy másféle időkre kell felkészülnünk, a mostani helyzethez alkalmazkodnunk. Manapság már több dologhoz kell érteni.

* Tervek?

— A város a fő fenntartónk, évi négy bemutatót kell elkészítenünk, ezt mi minden évben túlteljesítjük. Negyven előadásunk van repertoáron, szerbül és magyarul is játszunk. Amit még fontos megemlíteni, hogy igyekszünk visszahozni a bábozást, mely az egyik legkomplexebb művészeti ág, viszont egy bábot elkészíteni nem olcsó mulatság. Óriási igény van egy bábos egyetem megnyitására Szerbiában, akár itt, Szabadkán, hiszen itt rendezzük meg a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivált immár 25 éve, de ez még mindig várat magára. Aki bábművészetet szeretne tanulni, annak Bulgáriába vagy Eszékre kell mennie, de hál’ istennek már Budapesten is van ilyen szak. Ennek hatását mi is nagyon érezzük, hiszen kiváló tehetségű bábművészeket bocsátanak útjukra. A Gyermekszínház missziója, hogy megörvendeztesse a kicsiket, akik a színházban elfelejthetik az otthoni gondokat. Nem csak előadásokat játszunk, hiszen különféle kreatív műhelymunkákkal be is vonjuk a gyerekeket a munkába. Immár nyolc éve létezik nálunk a „pelenkás” színház, évi egy bemutatóval. Terveink között egy olyan előadás létrehozása is szerepel, amelyben gyerekek is részt vesznek. Márciusban bemutatjuk A szépség és a szörnyeteg című darabot, melyet Csató Kata rendez. Kuthy Ágnesre már négy éve várunk, az idén végre ő is el tud jönni hozzánk. Mindig is célom volt a fiatal magyarországi rendezők foglalkoztatása, sokuk előbb kapott lehetőséget nálunk, mint otthon. Jövőre ünnepeljük fennállásunk 85. évfordulóját, és mi leszünk a házigazdái az 50. Hivatásos Szerbiai Bábszínházak Találkozójának. Minden gyereknek szüksége van legalább egy gyerekszínházi előadásra, mert ez egy egész életre meghatározó élmény lehet.


Még több kép:▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..