home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Semmi sem az, aminek látszik?
Tóth Péter
2017.06.19.
LXXII. évf. 24. szám
Semmi sem az, aminek látszik?

„Az Amerikai Egyesült Államok önző lépése nemcsak a környezet védelmére irányuló nemzetközi törekvéseket sodorja veszélybe, hanem más területeket is” — olvasható az észak-koreai központi hírügynökség honlapján. „Az USA a bolygó kárára kívánja fenntartani saját jólétét” — áll ugyanebben a közleményben.

Az USA felmondta a párizsi klímaegyezményt, ezzel pedig Szíriához és Nicaraguához csatlakozott. Szíria a polgárháború miatt, mondjuk úgy, igazoltan maradt távol, Nicaragua pedig „rálicitálásképpen” nem írta alá a dokumentumot, mert nem tartotta eléggé szigorúnak. 195 állam viszont csatlakozott az egyezményhez, 145 már ratifikálta is. Nagyon érdekes világpolitikai fejleménynek tekinthető, hogy miközben Észak-Korea élesen bírálta, addig Putyin védelmébe vette Trumpot.

Az USA kiléptetése a 2015. évi párizsi klímaegyezményből valóban meglepő fordulatnak tekinthető, még akkor is, ha tudjuk, hogy a hivatalban lévő elnök a kampányában pontosan ezt ígérte. A klímaváltozás veszélyeiről számos szakember fejtette már ki véleményét és ellenvéleményét, a fősodratú média pedig arról cikkezik, hogy a klímaváltozással kapcsolatos tudományos feltételezések elutasítása nemcsak a technológiai fejlődést, de konkrétan az emberiség jövőjét is kockáztatja.

A kilépés tehát a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bolygó lakossága már nem számíthat az USA-ra a klímaváltozás hatásainak enyhítéséért folytatott harcban. Ezzel szemben Európa és Kína, úgy tűnik, már elkötelezte magát a „zöld” jövő mellett. Olyan véleményeket is hallhatunk — egy tudományosan nem kellően megalapozott teória alapján —, hogy Európa és Ázsia csupán a profitot látja a zöldtechnológia terjedésében. És az is felmerült már, hogy a világ országainak úgynevezett szénkiigazítási adót kellene kivetniük az amerikai exportra.

Egyre inkább bebizonyosodik, hogy semmi sem az, aminek látszik. Ha hinni lehet a statisztikának, akkor Kína után és Európát némileg megelőzve jelenleg az USA a világ legjelentősebb széndioxid-kibocsátója. Az amerikai kormányzat pedig a most felrúgott klímaegyezménynek nem csupán az egyik fontos kezdeményezője volt, de hatalmi befolyása által az egyik legfontosabb garanciája is lehetett volna.

Sokak szerint Trump döntésének hátterében a nagy amerikai szén- és olajkitermelő társaságok üzleti érdeke áll. A kilépés támogatói mindenesetre azzal érvelnek, hogy a világ államainak széndioxid-kibocsátása 1989 és 2012 között drasztikus mértékben emelkedett ugyan, de ezt a meredek ívelést nem követte az átlaghőmérséklet ugyanilyen mértékű növekedése. Ezzel tehát azt látják bizonyítottnak, hogy a klímaváltozás természetes folyamat, nem pedig az emberi tevékenység következménye. Csakhogy sem ezt, sem az ellenkezőjét nem lehet olyan megbízható tudományos módszerrel alátámasztani, amelyet esetleg a jövőben ne lehetne cáfolni, megdönteni, vagy amelyről ne derülne ki például az, hogy pontatlan számításokon alapult.

Az amerikai elnöki döntés első látszatra sokkoló, hiszen úgy is értelmezhető, mint a környezetszennyezés legalizálása. Ilyenkor döbbenünk rá, hogy a tudományos magyarázatok között sem könnyű eligazodni, illetve hogy ismét Virág elvtársat kell idéznünk, aki szerint „a nemzetközi helyzet egyre fokozódik”. De még ezen is lehetne — tudományos érveket felhozva —vitatkozni. Biztosnak csak az látszik, hogy mint mindig, ezúttal is a természeti erőforrásokért folyó küzdelem húzódik meg a hátterében. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..