home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Segítség a bérceken
Csermák Zoltán
2017.09.13.
LXXII. évf. 37. szám
Segítség a bérceken

Gyergyói hegyimentők a Térképben

A közmédia külhoni tematikájú műsora ezúttal a hegyimentők világába kalauzolja a nézőket. A Dancurás Hegyimentő Egyesület áldozatkész tagjainak sok ember köszönheti életét.

Izgalmas adást sugároz szombaton a Térkép. Hősei, negyven éve járják a hegyeket, télben, nyárban, fagyban, hóban, hétköznap és ünnepnapokon, bármikor, amikor segítségre szorul valaki. Röviden így jellemezhető a gyergyószentmiklósi Dancurás Hegyimentő Egyesület elmúlt közel fél évszázada. A mára profi felszereléssel működő csapat több száz hegyet mászó turista és amatőr sportoló, síelő, szánkózó életét mentette meg az elmúlt években.

A néző szemtanúja lehet egy vészhelyzetnek is. A telefonos bejelentést követően a csapattagok értesítik egymást. Ilyenkor nincs idő meditálni, a hegyimentő és az önkéntes félbehagyja tevékenységét és a feladatára koncentrál: indul menteni.

A felelőtlenséggel is szembe kell nézniük. A vészjelzést leadó fiatalok a figyelmeztető előrejelzések ellenére indultak el hegyet mászni, a korai sötétedéssel sem számoltak, s végül egy menedékházban húzódtak meg. Nagy a hó, a vihar miatt az út utolsó részét a segítőknek is gyalogosan kell megtennie a hegyen.

Hasonló mentést gyakran végez a csapat a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park területén és a Nagyhagymáson. Van, hogy turisták felszerelés nélkül indulnak hegyet mászni, előfordul, hogy sérülést szenved valaki, vagy éppen eltéved a rengetegben. A gyergyószentmiklósi csapat jelenleg huszonnégy tagból áll, közülük tizenöten önkéntesek. Ahhoz, hogy hegyet másszanak, hosszú túrákat tegyenek meg, folyamatosan jó testi kondícióban kell lenniük.

A természet iránti tisztelet, ez az első lépés — avat be a hegyimentők életébe Kiss Tivadar, az Egyesület technikai vezetője. — Fontos, hogy amit csinálsz, szeresd! A lépcsőfokokat be kell tartani, ha ezzel számolsz, akkor elérsz egy szintre és elmondhatod, hogy hegyimentő vagy”.

A dancurások igyekeznek minél több emberrel megszerettetni a természetet is. Ennek érdekében nyílt napokat szerveznek, ahol a tiroli pályákkal, kisebb falak mászásával „csábítják” a fiatalokat a szakmába. Van, aki annyira megszereti az önfeláldozó munkát, hogy jelöltté, később önkéntessé válik.



Adás: 2017. szeptember 16., szombat (Duna 6.45)
Ismétlés: másnap (Duna World 10.20).
Készítette: Bíró Levente
Műsorvezető: Gál Emese
Felelős szerkesztő: Merkl László
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..