home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Segélykiáltás
Tóth Tibor
2016.04.19.
LXXI. évf. 15. szám
Segélykiáltás

A Szabadkai Körzeti Ligában szereplő hajdújárási Vinogradar Labdarúgóklub gazdag múltra tekint vissza.

A fennállásának 70. évét jövőre ünneplő egyesület több alkalommal megnyerte a szabadkai városi és körzeti ligát, legnagyobb sikerét azonban a ’90-es évek második felében érte el, amikor a csapat az akkori I. Vajdasági Liga legjobbjának bizonyult, végül azonban az akkori országunkban uralkodó viszonyok miatt nem végezhetett a tabella első helyén, így másodikként zárta a pontvadászatot. A kétezer lélekszámú település csapata olyan együtteseket utasított maga mögé, mint a zombori Radnički, a kátyi Jugović, a begaszentgyörgyi Begej... Több, később szép karriert befutó játékos is a Ludasi-tó mentén elterülő pályán kezdte rúgni a bőrt, elég, ha csak a magyar NB I-es Debrecen labdarúgóját, Takács Tamást vagy az NB III-as Dabasban focizó Takács Kornélt említjük.

A Vinogradarban pillanatnyilag a kezdőkkel, az úgynevezett kiskakasokkal, a serdülőkkel és a felnőttekkel folyik a munka. A felnőttek a 2014/2015-ös idényben megszerezték a Szabadkai Körzeti Liga bajnoki címét, jelenleg a tavaszi idény ötödik fordulója után (a Bajsa elleni mérkőzést lapzártánk után játszották) a csapat négy ponttal a törökkanizsai Obilić mögött a második helyen áll.

— A bajnokság végén elégedett lennék a második hellyel, hiszen célunk mindig az első öt hely egyikének megszerzése. Persze, a bajnoki címet szeretnénk megvédeni, hátrányunk behozható, ehhez viszont a csapatnak össze kell szednie magát, és egy kis szerencsére is szükségünk lenne. A serdülőink és a kiskakasok a középmezőnyben foglalnak helyet. Esetükben nem is a helyezés, hanem a folyamatos munka a lényeg. Büszke vagyok rá, hogy korosztályos csapatainkban több mint hetven gyerek rúgja a bőrt. Ezzel nálunk erősebb csapatok sem dicsekedhetnek — mondta Haskó István, a Vinogradar Labdarúgóklub elnöke.

A klub első embere elmondta, hogy az anyagiak hiánya miatt az utóbbi 11-12 évben folyamatosan kérdésessé válik a klub fennmaradása. A város, akárcsak tavaly, az idén is 400 000 dinárt folyósít a klubnak, ez az összeg pedig Haskó szerint reális ugyan, de csak körülbelül a költségek felének fedezésére elég. Nemrég a város
180 000 dinárt utalt át a Vino-gradarnak, ezt a pénzt főleg az egyesület tartozásainak törlesztésére költötték el.

— Két hónapja a Magyar Labdarúgó Szövetségben (MLSZ) jártam, ismét jelentkeztek a Szeged 2011-Grosics Akadémia vezetői is, hogy hajlandóak támogatni a klubot, de még semmi sem történt. Többször beszéltem már a VMSZ vezetőivel is, ők is támogatásukról biztosították a klubot, de még semmit sem kaptunk. A pártból az elmúlt tizenkét évben Maglai Jenő sietett mindig a segítségünkre — az idei évre megszavazott 400 000 dinár is neki, illetve Vjekoslav Ostrogonac sportmegbízottnak köszönhető —, de mint tudjuk, ő már nem a VMSZ tagja. Nemrégiben a helyi rádióban a VMSZ listáján szereplő egyik képviselő azt nyilatkozta, támogatni fogják a klubot, a gyerekeket, hiszen tisztában vannak vele, mennyi magyar fiatal jár hozzánk focizni. Nemcsak hajdújárásiakról, hanem királyhalmiakról, ludasiakról, szabadkaiakról is beszélhetünk. Nagyon örülnék, ha a VMSZ támogatna bennünket — bizakodik az egyesület elnöke.

A klub már régen bezárta volna kapuit, ha néhány „megszállott” nem segítette volna, mint amilyen többek között Nágel János, Bajht Ferenc, Berényi Miklós. Haskónak és a hajdújárási emberek nagy részének szívügye a Vinogradar, és megpróbálnak mindent megtenni, hogy kedvenc csapatuk fennmaradjon.

— A helyi közösség több alkalommal bálokat, retró bulikat szervezett a klub megsegítésére, de az utóbbiak iránt megcsappant az érdeklődés, így nem tudjuk miből pénzelni az egyesületet. A környéken több kisebb klub már megszűnt, mi viszont nem szeretnénk erre a sorsra jutni — mondta Haskó István.    

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..