home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Sastin aranyérmes
Tóth Tibor
2013.09.25.
LXVIII. évf. 39. szám
Sastin aranyérmes

Egy arany- és öt bronzéremmel zárta a magyar birkózóválogatott a Budapesten megtartott világbajnokságot. A legfényesebb érem Sastin Marianna nevéhez fűződik: az 59 kg-osok mezőnyében végzett az élen, s ezzel Magyarország első aranyérmes női birkózója lett.

Barka Emese révén (55 kg) még egy bronzzal gazdagodott a női válogatott, a további négy bronzot pedig a férfiak szerezték meg: egyet a szabadfogásúak (Veréb István, 84 kg), hármat pedig a kötöttfogásúak (Módos Péter, 55 kg; Lőrincz Viktor, 84 kg; Kiss Balázs, 96 kg). A szerbiai válogatott érem nélkül fejezte be a versenyt: Nemes Viktor, Dejan Franjković és Frísz Krisztián nem került olyan helyzetbe, hogy éremért birkózzon, Aleksandar Maksimović azonban szőnyegre léphetett a dobogó harmadik helyéért, de kikapott az indiai Sandeeptől, így még várat magára a vb-bronz a két Eb-bronz után.

Francia siker a palánkok alatt
Francia győzelemmel ért véget Szlovéniában a férfi kosárlabda Európa-bajnokság, miután a döntőben a gallok 80 : 66 arányban legyőzték Litvániát. Pedig az Eb nem kezdődött túl jól a franciák számára: rögtön az első fordulóban vereséget szenvedtek a német csapattól, pedig az később tovább sem jutott a csoportból. Nagy-Britannia, Izrael, Ukrajna és Belgium legyőzése után azonban megszerezték a csoportelsőséget a franciák. A középdöntős csoportban egy győzelem és két vereség volt a mérlegük: a letteket verték meg, valamint a litvánoktól és a szerbektől kaptak ki. A negyeddöntőben a házigazda, azaz a szlovén válogatott nem tudta feltartóztatni az egészen új játékstílussal pályára lépő francia csapatot. A franciák az elődöntőben a címvédő spanyoloktól kétszeri hosszabbítás után vették el a címvédés lehetőségét, a döntőben pedig a litvánoknak vágtak vissza a középdöntős csoportban elszenvedett vereségért. A szerb válogatott a 7. helyen végzett, és ez felemás érzéseket kelt a kosárlabda kedvelőiben. Ha azt nézzük, hogy Dušan Ivković tartalékos válogatottal vett részt a kontinenstornán a számos sérülés és lemondás miatt, akkor a 7. hely, amely a világbajnokságra való kijutás eredményezte, nem is rossz. Ha viszont azt vesszük figyelembe, hogy a fiatal titánokból álló gárda a csoportmeccsek során mindkét döntőst, a litvánokat és a franciákat is megverte, akkor más a helyzet. A csoportban a litvánok, a lettek és a boszniaiak elleni győzelem után a macedónok és a montenegróiak elleni vereség következett, egyiknek sem volt azonban súlyosabb következménye, hiszen az említett két válogatott nem került tovább a csoportból. A középdöntős csoportban a franciákon kívül a belgák is fejet hajtottak a szerb válogatott előtt, az Eb kellemes meglepetése, Ukrajna válogatottja viszont legyőzte Ivković csapatát. A csoportelsőség ettől függetlenül meglett, és jöhetett a spanyolok elleni negyeddöntő, melyen a gyengén játszó szerb csapat harmincpontos vereséget szenvedett. A helyosztón a szlovének is győztek a szerbek ellen, de a 7. helyért vívott mérkőzésen már újra magukra találtak a kékek, és 76 : 64-es arányú győzelemmel kivívták a spanyolországi vb-n való részvételt. A címvédő a dobogó harmadik fokára állhatott, majd a horvátok, a szlovénok, ukránok, szerbek és az olaszok következtek a sorban. A legkellemesebb meglepetést az ukránok okozták, a legkellemetlenebbet pedig a görögök, oroszok, törökök és a németek, hiszen az utóbbi három még a csoportból sem jutott tovább.

A tű fokán át
Befejeződtek a csoportküzdelmek a lengyel—dán közös rendezésű férfi röplabda Európa-bajnokságon. Szerbia az aranyérmet védi majd. Amikor az első fordulóban Igor Kolaković választottjai kikaptak a szlovénoktól, majd a másodikban az első két játszma után kétszettes hátrányban voltak a hollandokkal szemben, nem sokan hittek benne, hogy a nyolcaddöntő elérhetővé válik. A tulipánok elleni mérkőzésen azonban hihetetlen fordulat állt be, és sikerült fordítaniuk a szerbeknek az eredményen, majd a finnek ellen már hozták a „kötelező” formájukat. A negyeddöntőbe való jutásért az egyik házigazda, a dán válogatott vár a szerbekre. Nagyobb meglepetés egyelőre nem történt, a végső győzelemre esélyes csapatok (Oroszország, Lengyelország, Olaszország, Bulgária) továbbjutottak a csoportból, s ezt a listát a szerbeken kívül talán még a németekkel is ki lehet bővíteni, akik az oroszokat, a bolgárokat és a cseheket is legyőzték.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..