home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Sakkozni akarok!
Tóth Tibor
2013.04.30.
LXVIII. évf. 18. szám
Sakkozni akarok!

Május 17-én és 18-án Csantavéren két nagyszabású eseményen vehetnek részt a sakkozni vágyók. Pénteken Chessmob néven kerül megrendezésre a világ első sakkos villámcsődülete, szombaton pedig a szabadkai Spartacus Sakk-klub, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács és a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola szervezésében a Sakkozni akarok! elnevezésű nemzetközi sakkversenyre kerül sor.

A csantavéri általános iskola keretében 2010 októberében Rózsa Zsombor tanár vezetésével alakult meg a sakkszakkör. Az orosz és a Polgár Judit-féle sakkiskola elemeit gyűjtötte össze és egy agresszív, támadó, mattra törő játékot szorgalmaz a gyerekekkel. Az érdeklődés óriási, hiszen a szakköri foglalkozásokra csaknem hetven gyermek jár, s ezzel a csantavéri a tartomány legnépesebb sakkszakköre. Az elmúlt három évben több figyelemreméltó eredményt is elértek a csantavéri sakkozók. Első versenyükön, 2010 novemberében, Kúlán ültek asztalhoz, ahol a Jó Pajtás tartományi szintű sakkversenyét tartották, majd a verbászi Vajdasági sakknapok elnevezésű emléktornán szerepeltek. Az első iskolaversenyt 2010 decemberében tartották Csantavéren, ezen Patócs Endre 8. osztályos tanuló diadalmaskodott. 

A csantavéri sakk 2011 áprilisában robbant be a köztudatba, amikor a Szabadka községi általános iskolák egyéni és csapatversenyén a Bozsik Árpád, Dér Szabrina, Földi Flórián, Tóth Bagi Szabolcs összetételű csapat ezüstérmet, Dér Szabrina egyéniben arany–, Dragana Sarić pedig ezüstérmet nyert. Ugyanezen év novemberében Horvát Dominik (6. osztály) bronzérmet szerzett a Verbászon megrendezett Vajdasági sakknapokon, a helyi rendezésű Karácsonyi Sakkversenyen pedig Tóth Bagi Szabolcs (8. osztály) diadalmaskodott. Tavaly májusban a csantavéri általános iskolában először került megrendezésre a Sakkozni akarok! elnevezésű tartományi szintű egyéni és csapatverseny. A több mint 120 sakkozó versengésében három csantavéri bronz a mérleg: Vituska Viktória egyéniben állhatott a dobogó harmadik fokára, a Mecserik Déjvid, Bózsity Martin, Cikaj Denis, Patócs Endre, Vituska Viktória összetételű csapat úgyszintén harmadik lett, akárcsak a legifjabb csantavéri együttes (Sinkovics Alex, Sinkovics Olivér, Vidakovity Alex, Polyakovity Lehel). Októbertől decemberig két csantavéri bronz a mérleg: előbb a leánycsapat végzett a harmadik helyen a Jó Pajtás versenyén, majd a verbászi emléktornán Tomity Szandra (7. osztály) szerzett bronzot. 2012 decemberében a Hunyadi János Általános Iskola Sakkszakköre megállapodást kötött a szabadkai Spartacus Sakk-klubbal, így a sakkszakkör a szabadkai klub kihelyezett részévé válik és kategorizált versenyeket rendezhet a tagok számára. 2012 decemberétől 2013 márciusáig 24 csantavéri sakkozó szerzett versenysakkozói minősítést. Jelenleg javában készülnek a május harmadik hetében megrendezésre kerülő eseményekre.

— Hallottunk már arról, hogy valahol egy téren megszólal a zene és arra az emberek táncolni kezdenek, vagy egy jelre mindenki esernyőt nyit. Május 17-én, pénteken 12 órától településünk főterén egy bizonyos jelre csaknem 140 gyermek sakktáblához ül. Az egész rendezvényt a helybeli Kozmix Táncklub és Zabos Regina csantavéri énekesnő fogja még ünnepélyesebbé tenni. Szintén ezen a napon 9.30-tól Kreatív sakkozó elnevezéssel gyermekmunkákból nyílik kiállítás, majd félórával később Balassa Teodóra tehetséges helybeli fotóművész alkotásaiból nyílik egy tárlat. Másnap 10 órai kezdettel a Hunyadi János Általános Iskolában magyarországi, romániai, horvátországi és Vajdaság összes iskolájának sakkozói részvételével megkezdődik a Sakkozni akarok! elnevezésű nemzetközi általános iskolai egyéni és csapat sakkverseny. A mintegy 250 versenyző részvételével megtartandó viadal hét fordulóból áll, a FIDE, illetve a szerbiai és a vajdasági sakkszövetség szabályai szerint tartandó játszmák időtartama 20 perc. A csapatversenyt két kategóriában, az alsósok (1—4. osztály) és a felsősök (5—8. osztály) körében szervezzük meg. Az öttagú csapatokat lány- és fiúversenyzők vegyesen is alkothatják, a végső rangsort pedig a csapatban szereplő négy legeredményesebb versenyző által elért pontszámok összege adja. A benevezett csapatok kötelesek a sakkverseny idejére három-három sakk-készletet és sakkórát a szervezők rendelkezésére bocsátani — tájékoztatott Rózsa Zsombor, az iskola sakkszakkörének vezetője, a verseny főszervezője.

Az iskolák kötelesek a benevezendő gyerekek névsorát s a nevek mellé a kategóriát (lányok 1—4. és 5—8 osztályosok, fiúk 1—4. és 5—8. osztályosok) május 10-éig eljuttatni a cantavir.sah@gmail.com címre. Bővebb felvilágosítás a 069/19-82-924-es számon Rózsa Zsombornál kapható.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..