home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Sakkal a tanulási nehézségek leküzdéséért
Tóth Tibor
2017.04.03.
LXXII. évf. 13. szám
Sakkal a tanulási nehézségek leküzdéséért

Az Aragóniai Beatrix Sakk-klub képességfejlesztő képzéssel igyekszik segítséget nyújtani a tanulási nehézségekkel küzdő kisiskolásoknak. A foglalkozás november végén indult, az első néhány hónap tapasztalatairól a vezetőkkel és a képzésben részt vevő gyerekekkel beszélgettem.

A képességfejlesztő képzés, melyet a belgrádi Trag Alapítvány támogatásával szerveznek, egyedülálló program, hiszen a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek a sakk által próbálnak segíteni. A fiatalok elsajátítják a sakk szabályrendszerét, és ezen belül alkotnak.


A foglalkozásvezetők: dr. Máté Emese, Rózsa Zsombor, Vörös Flóra

— A játékalkotási folyamat alatt óráról órára valamilyen sakkos elemet tanulnak meg, egyetlenegyet a sakk szabályai közül, és ezzel valami újat alkotnak. Kitalálják, majd kreatívan felépítik, illetve elkészítik az új szabályrendszert. Azáltal, hogy gyurmáznak, festenek, rajzolnak, vágnak, fejlődik a kézügyességük, és ezzel egyidejűleg egyéni hangtani, drámapedagógiai foglalkozáson is részt vesznek dr. Máté Emese vezetésével. Itt az íráskészségüket, a hangformálást és az ezekhez hasonló képességeket fejlesztik, amit az iskolában tudnak alkalmazni. Ezek a gyerekek az iskolában gyakran kudarcélménnyel küzdenek, nálunk viszont helyreáll az önbizalmuk, megtalálják azt a világot, amelyben úgy tudnak teljesíteni, ahogy önmaguktól elvárják — mondta Rózsa Zsombor, a program koordinátora.

A foglalkozások huszonnégy alsós tanuló részvételével négy csoportban folynak. Egy csoport Palicson, három pedig a Magyar Házban működik. Az egész Vajdaság területéről érkező gyerekeken egyértelműen észrevehetőek  a fejlődés jelei.

— Első foglalkozásunkon felmértük a gyerekek írás- és beszédkészségét, megnéztük, milyen szinten olvasnak, valamint logikai feladatokat is adtunk nekik. Tehát pontosan tudjuk, honnan indultak. Látjuk, hogy már mennyivel precízebbek, kifinomultabbak, a szabályrendszerek között észreveszik az ok-okozati összefüggéseket, úgy építenek fel egy játékrendszert, hogy nem ütköznek a szabályok. A foglalkozások május 13-áig, a Funchesstic sakkfesztiválig tartanak, amikor kiállításon mutatjuk be az elkészült játékokat, sőt az is előfordulhat, hogy a gyerekek saját maguk mutatják be őket a többi gyereknek — mondta a koordinátor.


Dr. Máté Emese személyre szabottan foglalkozik a gyerekekkel

Dr. Máté Emese filológus több hónapja foglalkozik személyre szabottan a gyerekekkel. Az effajta aktivitás megmutatja, hol van elakadás, melyet akár egy párbeszéddel vagy tőmondattal ki lehet javítani.

— Egy kisfiú keverte a B és a P betűt. Megkérdeztem tőle, mit lát a B betű mögött. Mivel nem volt képe a betű mögött, találtunk neki egyet: a baba szót, a P-hez pedig a parázs szót csatoltuk. Így olvasáskor már nem keverte a két betűt, hiszen mindig látta mögöttük a megfelelő képet. Tehát kulcsfontosságú, hogy a betűk mögött mindig legyen a gyerekeknek egy képrendszerük. Van olyan gyerek, akinek a bal keze ügyesebb, mint a jobb. A jobbal akadozva rajzolt, ezért megkértem, hogy cseréljen kezet. A gyerek azonnal felszabadult, örömmel rajzolt, már nem volt benne az a görcsösség, mint amikor a jobb kezét használta. Nem rossz, ha mindkét agyféltekét eddzük. Fontos, hogy a gyerekeknek legyen asszociációs képzetük a betűkről. Például a CS betűről ne csak egy szó, például a csillag jusson eszükbe, hanem több, ami a képi világukat is fejleszti — mondta dr. Máté Emese.


Folyik a foglalkozás

A 3. osztályos bácsfeketehegyi Szél Márton már a kezdetektől látogatja a képzéseket. Elmondta, hogy a foglalkozásokon sakkoznak, sakkal kapcsolatos játékokat készítenek, ismerkednek, barátkoznak.

— A sakk a kedvencem, emellett a különféle fejtörőket is szeretem. Amióta járok a képzésre, sokkal jobban haladok a tanulással, és az önbizalmam is megjött — mondta Márton.

Márton édesanyja, Ilona is megerősíti, hogy Marci egyre jobban halad az iskolában, a tanító nénitől is több pozitív visszajelzés érkezett.

— Már folyékonyabban olvas, és a ritmusérzéke is jelentősen javult. A foglalkozások sokat segítettek rajta, így továbbra is minden szombaton eljövünk a képzésre — mondta Szél Ilona.


Sakkal a tanulási nehézségek ellen

A nagycsoportos pacséri Kazinczy Nimród is élvezi a sakkal kapcsolatos játékokat, leginkább a saját sakkjáték készítését. Édesanyja, Kazinczy Paszterkó Diana elmondta, hogy Nimród egy kicsit szétszórt, és nagyon aggódott amiatt, hogy mi fog történni, ha fiának az iskolában egy tanítási órát végig kell ülnie, és figyelnie.

— A foglalkozás sokkal összeszedettebbé teszi, gondolatait sokkal figyelmesebben megformálja, megfogalmazza, sokkal inkább tudja azt a munkamenetet teljesíteni, amely egy ilyen korú gyerektől elvárható. Bízom benne, hogy a logikája is jobb lesz, hiszen a Polgár Judit-féle iskola több téren fejleszti a gyerekek képességeit — mondta Diana.

A május 13-áig tartó képességfejlesztő képzésbe még most is be lehet kapcsolódni, a foglalkozásokat szombat délelőttönként tartják a Magyar Házban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..