home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Sakk-matt a diszlexiának
Tóth Tibor
2016.12.05.
LXXI. évf. 49. szám
Sakk-matt a diszlexiának

Az Aragóniai Beatrix Sakk-klub féléves képességfejlesztő képzéssel igyekszik segítséget nyújtani a tanulási nehézségekkel küzdő kisiskolás gyerekeknek. A foglalkozásokra szombatonként a Magyar Házban kerül sor, az első összejövetelt november 26-án már meg is tartották.

Rózsa Zsombor, a program koordinátora elmondta, a tanulási nehézségek általában az olvasás, írás, számolás területén mutatkoznak meg.

— Ezek a gondok rendkívül hatékonyan kezelhetőek. A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek folytonos kudarcélménynek vannak kitéve az iskolában, mivel a jelenlegi iskolarendszer a lexikális tudásra épül. Nagy kihívás nekik az úgynevezett száraz anyag folyamatos elsajátítása. Olvasási és szövegértési gondjaik vannak, helytelen és hibás a kézírásuk, a számokkal kapcsolatban pedig hibáznak, eltévesztik a dátumokat. Ezek a gyerekek nagyon tehetségesek, csak a tehetségük ebben az iskolarendszerben nem tud kibontakozni. Az iskola meghatározott módon kéri tőlük számon a megtanult anyagot, ők viszont ebben a rendszerben nem találják fel magukat. A tanító nénik és a szülők gyakran további számolásra, írásra, olvasásra ösztönzik őket, ami újabb szorongással, kudarcélménnyel jár. A diszlexiás gyerekeknek nagyon is gazdag a képzeletviláguk, látják a struktúrák mögötti összefüggéseket, kimagaslóan intuitívak és kreatívak. Úgy gondoltuk, hogy a sakk és az integrált agyféltekével való befogadás ötvözete még hatékonyabban segítheti majd a gyerekeket — mondta a koordinátor.

A sakktáblán 13 000 játék játszható, csaknem 60 fajta képesség fejlesztésére is alkalmas. A gyerekek a képzésen elsajátítják a sakk és más játékok alapszabályait. A kézműves-foglalkozásokon pedig játékkészítő műhelymunkán saját ötleteiket felhasználva új játékokat készítenek. Az Aragóniai Beatrix Sakk-klub a Polgár Judit által kidolgozott sakkpalota módszerből is felhasznál elemeket a tanulási nehézségekkel küzdő tanulókat segítő képzéshez.

— A gyerekek önbizalma visszatér a képzés alatt. Az összes képességük teljesen más megközelítésből fog fejlődni. Az alkotáson kívül folyamatosan írás-olvasás, valamint hangtani-mozgási gyakorlatokat végeznek, melyek segítségével a diszlexia okozta akadályok jelentősen módosulnak — mondta Rózsa Zsombor.

A gyerekek személyiségfejlesztő játékokat és készségeket ismernek meg a műhelymunka során.

— Mindig teljes személyiségben gondolkodom. A tanulás nemcsak intézményes formákhoz kötődik, hanem főleg önmagunk megismerésének és felfedezésének a nagy kalandja. A játékok segítségével szeretnénk rátalálni arra, hogy kiben milyen adottságok rejtőznek, ki milyen készségekkel született elsődlegesen, melyek által a világot megtapasztalhatja, felfedezheti. A későbbiekben ehhez lehet a többi készséget igazítani. A személyiség ismeretéhez fűződő játékok, formák tehát a legfontosabbak. Ha a szülő észreveszi, hogy a gyerek akadozva, szótagolva olvas, visszatér a mondat vagy a szó elejére, összekever bizonyos betűket, számokat, akkor nyugodtan hozza el a foglalkozásra. A tanulási alapkészségekben és önismeretben szeretnénk megerősíteni a jelentkezőket — mondta dr. Máté Emese filológus.

A foglalkozásra huszonnégy gyermek jelentkezését várják, akikkel hatfős csoportokban dolgoznak. Tizenkét, diszlexiával küzdő gyerekre számítanak és tizenkét olyanra, akinek nincsenek ilyen gondjai. A diákok a folyamat elején és végén is felmérésen vesznek részt Valent Etelka fejlesztési tanácsadó vezetésével, így követhetővé válik, honnan hova jutottak el hat hónap alatt. Ebben a fél évben a többi közt rajzolnak is, az alkotásokat pedig a májusi Funchesstic fesztiválon ki is állítják.

— A diszlexia jelentősen korrigálható. A híres emberek közül például Albert Einstein és Agatha Christie is diszlexiával élt, mégis mindkettő zseni volt. Mi ennek a zsenialitásnak a kibontakozásában tudunk segíteni. A szülők sokszor azt gondolják, hogy az iskolában kell nagyot alkotni, jól teljesíteni, vagyis csak az a fontos, ami ott történik. Nagyon sok minden viszont nem tud kibontakozni az iskolában, és mi ebben szeretnénk segíteni — mondta Rózsa.

Tapasztalatok szerint a gyerekek már az óvodában nagyon érettek, hiszen már tanulják a betűket, készülnek az iskolakezdésre.

— Ez a képzés egy kapcsolat, egy híd lehet az óvoda és az iskola között, ezért nagycsoportos óvodásokat is várunk. A felső korhatár az általános iskola negyedik osztálya. A foglalkozás végén a megfigyelés alapján összesítjük a gyerekek készségeit, mindebből pedig egy személyiségrajz jön létre. Kiderül, milyen erősségek rejlenek a személyben, mi az, ami még fejlesztést kíván — tette hozzá dr. Máté Emese.

A foglalkozásokat Rózsa Zsombor, dr. Máté Emese és Vörös Flóra tartják. A szervezők a jelentkezéseket az aragoniaibeatrix@hotmail.com e-mail-címre várják, bővebb információ pedig Rózsa Zsombornál a 069/198-29-24-es telefonszámon kapható.


A nyitóképen az oktatók (balról jobbra): Vörös Flóra, Rózsa Zsombor, dr. Máté Emese


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..