home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Sajtóapostolok Veszprémben
Szilágyi Edit
2013.10.16.
LXVIII. évf. 42. szám
Sajtóapostolok Veszprémben

Bemutattuk a Hét Napot — A Veszprémi Főegyházmegye meghívására az egyházközségi lapok és honlapok szerkesztőinek 12. országos találkozóját Veszprémben, a Szalézi Szent Ferencről elnevezett Szaléziánum Kommunikációs Központban tartották meg. A találkozó a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKUSZ) támogatásával jött létre.

A hatvanötezres lélekszámú Veszprém dombjaival, sajátos szűk utcáival és tágas tereivel, boltíveivel és tornyaival olyan, akár egy felfedezésre váró ékszerdoboz. Északról a Bakony őrzi, délről a Balaton-felvidék öleli át. A szeptember végi találkozót ebben a festői környezetben szervezték meg a magyarországi és vajdasági sajtóapostolok részére.

Ahogyan Szikora József, a szövetség elnöke a rendezvény kapcsán az írott sajtó helyzetét érintve fogalmazott: a digitális forradalom világában könnyedebb stílusban kell írni, és fontos, hogy az egyházi sajtó erőteljesen jelen legyen a médiában. A dolgok mélyére kell nézni azok továbbadása előtt, azaz a sajtóapostol munkája legyen megalapozott, hatékony — tanácsolta.

Az esemény házigazdája dr. Márfi Gyula érsek és Pálfalviné Ősze Judit egyházmegyei sajtóreferens, a központ igazgatója volt. A találkozóra érkező tudósítókat, szerkesztőket Gróf Lajos, a MAKUSZ egyházközségi lapok szakosztályának elnöke is köszöntötte. Bemutatásra került a Regina Mundi plébániai honlap, majd dr. Márfi Gyula érsek és Udvarhelyi Erzsébet igazgatónő vezetésével az újságírók megtekintették az érseki palotát, valamint az Erzsébet és Zita királyné emlékezete című kiállítást.

A szombati nap szentmisével és a Szent Mihály-bazilika megtekintésével kezdődött, majd Nagy Károly apát, kanonok, plébános Szent Mihály, Szent Anna és Boldog Gizella helyi kultuszáról tartott igen tartalmas előadást. A továbbiakban szó esett a honlapokról, majd a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, illetve a Veszprémi Érseki Könyvtár megtekintése volt soron. Lengyel Erzsébet, a Szalézi Médiaközpont sajtóreferense Sándor István boldoggá avatásáról tartott előadást. Nemcsak hír — üzenet mindenkinek címmel Toldi Éva tanár, újságíró tolmácsolta gondolatait a hallgatóságnak. Véleménye szerint minden írás orientál, ha akarjuk, ha nem — jó vagy rossz irányba tereli az olvasót. A Duna Televízió és a Veszprémi Televízió főszerkesztői is megosztották tapasztalataikat az egybegyűltekkel.

Természetesen a műhelymunka és a kerekasztal-beszélgetés sem maradt el. A kisközösségi rádiózásról dr. Szabó Tamás, a Mária Rádió elnöke számolt be, és tőle tudtuk meg: hallgatóik összefogásának hála a délvidéki Mária Rádió nem marad anyagi segítség nélkül.

A sajtósok ottléte egybeesett a Szent Mihály-székesegyház búcsújával, amelyre a város háromnapos kulturális és szakrális eseménysorozattal készült. A várba vezető út mentén népművészeti és kézművesvásár fogadta a vendégeket, a Szentháromság téren népitánc-együttesek, vásári játékok és bábjáték szórakoztatta az érdeklődőket. A vasárnapi Szent Mihály-székesegyházban megtartott szentmise megkoronázta a Veszprémben töltött hétvégét. Az ünnepi szentmisét dr. Márfi Gyula érsek Nagy Károly apát-kanonokkal, a bazilika plébánosával közösen celebrálta.

Természetesen a sajtóapostolok bemutatták azokat a sajtótermékeket is, amelyekben publikálnak. Az előadóktól, illetve társaiktól építőjellegű bírálatot és útmutatást kaptak, és nem utolsósorban tapasztalataikat is megosztották egymással. Öröm és büszkeség volt bemutatni a megújult, tartalmas Hét Napot is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..