home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Rózsaföldek szívdobogása
Bíró Tímea
2018.09.01.
LXXIII. évf. 34. szám
Rózsaföldek szívdobogása

„Nagy gonddal válogatta meg a színeit. Lassan öltözködött, egyenként igazította magára a szirmait. Nyilván nem akart olyan gyűrötten napvilágra lépni, mint a pipacsok. Nem akart megmutatkozni, csak szépsége teljes sugárzásában.”

Antoine de Saint-Exupéry leghíresebb művében, A kis hercegben olvashatjuk a fenti sorokat. A zentai rózsaföldek előtt állva elképzelem, ahogy a virágok már hajnalban elkezdtek nyújtózkodni, fésülködni, áttörölgették a leveleiket, és helyükre simogatták a szirmaikat, hogy amikor meglátogatjuk őket, a legjobb formájukban díszeleghessenek a napsugarak melegében.

Danyiék negyven éve foglalkoznak rózsatermesztéssel. 1972-ben ültették el az első 2000 palántát, azóta pedig évente körülbelül 60 000 tő születik meg a földjeiken. István, a családfő teljesen más irányból fordult ezek felé a virágok felé.


Danyi István az egyik rózsaföld előtt (a szerző felvételei)

— 1972-ben jött világra Zoltán fiunk. Amióta ő él, azóta mi rózsát termelünk. Az egyik rokonom alkalmazott volt egy kertészettel foglalkozó üzemben, a Floragenetben, és ő beszélt rá a rózsatermesztésre. Egyébként szakképesített villanyszerelőként diplomáztam, és ezután huszonöt évig dolgoztam a cukorgyárban, majd végül felmondtam, mert nem győztem a munkát a virágokkal való foglalkozás mellett. A rózsa szép lassan megszerettette magát. Nem volt könnyű, de kerestem a kapcsolatokat, sok kertészetet megnéztem, elfogadtam a jótanácsokat, és idővel belejöttem. Nagyon szép töveket tudtam beszerezni, régebben nagy mennyiségben termesztették a térségünkben a rózsát. A gond akkor kezdődött, amikor a köztársaságok kezdtek egymástól elszakadni, és elvesztek a piacok.

István elmondása szerint a növénytermesztésben a precizitás és a türelem a legfontosabb.

— A rózsatő termelése, fejlesztése külön mezőgazdasági és kertészeti képesítést követel meg, mivel nagy munkáról van szó. A szemzés például egy olyan sebészeti beavatkozás a növény életében, amelyet csak tiszta szerszámmal, tiszta kézzel és tiszta fejjel szabad végezni. A kötő el tudja rontani a szemző munkáját, ezért nem mindegy, hogy mekkora a tapasztalata és a szakértelme. Rendkívül igényes növényről beszélünk, melynek kitűnő előnövénye a búza, hiszen szépen növekszik abban a földben, amelyikben korábban búza volt. Ősszel el kell simítani a földet, majd jöhet a trágyázás. Nagyon fontos, hogy szerves trágyát is használjunk, és magas humusztartalma legyen a földnek. Egyhektárnyi földre három vagon jó minőségű istállótrágyára van szükség, ami nem kevés. A rózsa nem szereti a homokos és az agyagos földet, mert az előbbi átengedi, az utóbbi pedig nem engedi be a vizet. Kiemelkedően fontos az öntözés megszervezése, hiszen a virágnak nagy szüksége van a vízre. Az is gond még, hogy nehéz munkást találni, mert sokan kimentek külföldre dolgozni. Aki mezőgazdasággal foglalkozik, az tudja, hogy a termés mennyire függ az időjárástól, mellyel szemben a gazda ki van szolgáltatva. Ha az eső és a nap az arany középúton nevelgeti a virágot, ha ellenálló a betegségekkel szemben, akkor minőségi rózsa kerülhet a piacra.

— Külön gond az értékesítés és a megfizettetés. A töveink Magyarországra, Szlovéniába, Horvátországba, Boszniába, Macedóniába és Olaszországba kerülnek, ahol meg kell felelniük az előírt ág- és gyökérhosszúságnak, hogy első osztályba sorolhassák őket.


Danyi Mária

Danyi Mária Magyarországról költözött Zentára. Már korábban is növényekkel foglalkozott, viszont a rózsa számára is újdonság volt. Ahhoz, hogy ma mintegy ötven fajta megtalálható legyen a kínálatban, a családnak nagyon sok időt kellett eltöltenie a földeken. Mária elmondta, hogy a rózsákkal való munka egész évben tart, tavasszal ugyanis megkezdik a vadrózsa-palántálást, mely növényt gondozni kell, illetve a betegségek ellen kezelni, majd fél év elteltével kezdik el szemezni, és a következő esztendőben érik be. A második év őszén leszedik a leveleket, 30-40 centiméteresre vágják az ágakat, majd a kiszántóeke kiveszi a földből a rózsatövet, melyet tízes kötegekbe raknak, megcímkéznek, majd ötvenes kötegekben elszállítanak. A rózsa megóvása és védelmezése nagyon nehéz ebben a szeszélyes időjárásban. Csak sok munkával lehet valami szépet elérni.

— Szívesen járunk kiállításokra, melyeken megfigyelhetjük, hogy jelenleg éppen melyik szín dominál, melyik fajtát keresik a legtöbben. Néhány évvel ezelőtt elvittem a piacra a franciák által nemesített Tito Marsall-rózsánkat, és szétkapkodták. Mindig más van divatban. A rózsákat híres személyekről nevezik el, a mi kertészetünkben megtalálható például a John F. Kennedy, a Queen Elisabeth, az Ingrid Bergman, a Josephine Baker és még jó néhány a nemesebb fajták közül.

A Danyi Rózsakertészet nem csak külföldre szállítja a termést, hiszen a vágott virágok megtalálhatóak néhány zentai virágüzletben, továbbá ünnepi alkalmak során teremdíszítésre is felvásárolják őket, illetve menyasszonyi csokor is készült már belőlük.

Mária elmondta, hogy minden erejüket és idejüket a rózsatermesztésbe fektették, mert ez a növény sok törődést, illetve figyelmet igényel.

— Nagyon szép munka, és öröm látni az elpalántálás után, ahogy kezd kihajtani a növény, ahogy megszületik valami. Megszerettük a rózsát és a vele való munkát.

Az illatos csokorral a kezemben végigfuttatom a szemem a feszes sorokban pompázó rózsabokrokon, és elindulva magam mögött hagyom a virágokat, hogy a Danyi házaspár nevelje őket egy újabb napnyugtáig.

“— Azt hiszem, épp most van a reggeli ideje — tette hozzá a virág kisvártatva. — Volnál szíves gondoskodni rólam? 

A kis herceg pedig, mélységes zavarban, sietve kerített egy öntözőkannát, és kiszolgálta a virágot.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..