home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Roller felnőtteknek is!
Bíró Tímea
2018.06.26.
LXXIII. évf. 25. szám
Roller felnőtteknek is!

Sok ember gyerekkorának nagy kedvencei ismét divatba jöttek, hiszen praktikusak, fel lehet őket vinni a tömegközlekedési eszközökre, és gyorsabban haladunk velük, mint ha gyalogolnánk. Nem másról van szó, mint a rollerezésről.

Manapság egyre több felnőttet látunk rollerrel közlekedni. Sokan észrevették, hogy ez a tevékenység nem csupán gyerekjáték lehet, hanem olyan szabadidős sporteszköz is, amely épp a legkényesebb területek izmait mozgatja át, és ezáltal formálja az alakot. A futással összehasonlítva az az előnye, hogy nem terheli annyira a bokát és a térdet, mivel nem ütődik a talpunk a talajhoz, valamint hatékonyabban erősíti a láb- és a farizmokat. A kerékpározással szemben pedig az, hogy nem kell görnyedni rajta, tehát egészségesebb testtartást eredményez.

A rollerezés legnagyobb előnyei közé tartozik, hogy játékos módon erősíti az izomzatot. A teljes testet átmozgatja. Rendkívül egyszerű a használata, hiszen egyik lábunk enyhén behajlítva a lábtartón van, a másikkal pedig előre lökjük magunkat. Öt-tíz lökés után lábcsere következhet, ez azért is fontos, hogy ne csak az egyik lábunkat terheljük és eddzük. Mindeközben a felsőtestünk és a karjaink is mozognak, hogy minél jobban hasznosítsuk a lendület erejét. A roller kiválóan alkalmas az állóképesség fejlesztésére, igazi szív- és keringéstréning. Lehet lassan kerekezni sík terepen, vagy gyors edzőszakaszt keresni, melyen már kisebb-nagyobb emelkedők is vannak.

A törzsizmoknak, más néven core izmoknak egyrészt egyensúlyban kell tartaniuk a testünket a rolleren, másrészt folyamatosan dolgoznak, átmozgatják a gerincet, erősödnek. Ez nagyon fontos a későbbi gerincpanaszok, derékfájás, porckorongsérv megelőzésében.

A roller mint terápiás eszköz főképp térd- és csípőízületi sérülést szenvedett pácienseknél jön szóba. Az edzésnek persze előfeltétele a minimális testi stabilitás, és fontos kiegészítő a bukósisak is. A rollerezés ugyan sokkal szelídebb sport, mint a síelés, de a sérüléseket itt sem lehet kizárni, főleg gyorsabb tempó esetén. Nem ajánlható azoknak, akik csípőízületi protézist viselnek, illetve akik nem állnak eléggé stabilan a lábukon.

Az eszköz kiválasztásakor figyelembe kell venni a testmagasságunkat, mivel mindenképp olyan méretű rollert kell vásárolnunk, amelyen természetes mozgást végezhetünk.

A rollerrel való közlekedés nem csupán praktikus, környezettudatos és élvezetes, de biztonságos is, mert nem kell vele az úttestre, autók közé merészkedni, egyszerűen suhanhatunk vele a járdán is, anélkül, hogy a gyalogosok testi épségét veszélyeztetnénk. Nincs szükség üzemanyagra, drága karbantartásra vagy költséges kiegészítőkre, azaz megfizethető árú közlekedési eszközről beszélünk, melyet akár össze is hajtogathatunk, és magunkkal vihetünk az irodába, ahelyett, hogy az utcán lelakatolva sorsára hagynánk.

Azon túl, hogy a roller égeti a zsírt, fejleszti az egyensúlyérzéket és a mozgáskoordinációt, nagyszerű lehetőség is arra, hogy a családdal kimenjünk a szabadba.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..