home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Rocky és Bob Marley Bánátban
Tóth Lívia
2009.10.14.
LXIV. évf. 41. szám
Rocky és Bob Marley Bánátban

Bizonyára sokan tudják, hogy 2005-ben szobrot kapott Mostarban Bruce Lee. Az emlékművet szorgalmazó fiatalok azzal indokolták meg kezdeményezésüket, hogy a híresség testesíti meg a kultúrák közötti barátságot, amely a városban még mindig hiányzik. Nekünk azonban nem kell Boszniába utaznunk,...

Bizonyára sokan tudják, hogy 2005-ben szobrot kapott Mostarban Bruce Lee. Az emlékművet szorgalmazó fiatalok azzal indokolták meg kezdeményezésüket, hogy a híresség testesíti meg a kultúrák közötti barátságot, amely a városban még mindig hiányzik. Nekünk azonban nem kell Boszniába utaznunk, ha hollywoodi hőst szeretnénk látni a főtéren. Elegendő a bánsági Begaszentgyörgyre zarándokolni, ahol 2007 augusztusában nem egy helybeli ''fenegyereket”, politikust vagy történelmi személyiséget öntöttek bronzba, hanem az ökölvívó Rocky Balboát. A település ezzel nemcsak a hazai, hanem a külföldi sajtóban is a címoldalra került.
Természetesen nem ez az első szobor, amely a Sylvester Stallone által megformált alakot ábrázolja, hiszen a film helyszínéül szolgáló Philadelphiában is állítottak már szobrot az öklözőnek. A bánátiak először - állítólag - csak poénnak szánták az ötletet, aztán rájöttek, nem is lesz ez olyan rossz reklám a községnek. Az elöljáróknak sikerült is magukra irányítaniuk a figyelmet, az avatóünnepségről még a New York Times is beszámolt.
A talapzattal együtt csaknem öt méter magas alkotás annak a philadelphiai szobornak a mása, amelyet Thomas Schomberg formázott meg hárommillió dollárért. A begaszentgyörgyiek büszkeségét a horvát származású Boris Staparac három hónap alatt készítette el. Az elcsigázott, verejtékben úszó, lehajtott fejű Rocky diadalmasan emeli a magasba mindkét kezét.
Álmos, nagyon meleg kora délután volt, amikor Begaszentgyörgyön jártunk. A kisváros szinte teljesen kihaltnak tűnt, így a fotózásunkkal nem is keltettünk túl nagy feltűnést. Csak egy-két járókelő haladt el mellettünk, akik megnézték ugyan az idegeneket, de kíváncsiskodásuk nem volt sem tolakodó, sem csodálkozó. Sokkal jobban megbámultak minket Biószegen - a Magyar Nemzeti Tanács által elfogadott lista alapján ez Banatski Sokolac magyar elnevezése -, vagy más források szerint Diószegpusztán, ahova Bob Marley-nézőbe érkeztünk. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy gyanús nekem ez a Biószeg, habár a helyi közösség falán levő többnyelvű (szerb, román, magyar) táblán is így van feltüntetve. A Diószegnek sokkal nagyobb értelme lenne. Tréfásan még azt a feltételezést is megkockáztattuk, hogy valaki elgépelhette a kezdőbetűt, és úgy került be a hivatalos jegyzékbe... De minek foglalkozunk ennyit a névvel, amikor sokkal érdekesebb, hogy a falucskában áll Európa első Bob Marley-szobra. Egészen pontosan a helybeli általános iskola udvarán.
A Zichyfalva községhez tartozó település azon a pusztán létesült a múlt század húszas éveiben, amely Karácsonyi Karolina budapesti grófnő tulajdona volt. A finom hölgy nyári laknak használta azt az épületet, amelyben most az iskola székel. Manapság azonban a Rock Village elnevezésű fesztivál - az idén tartották az ötödik nagyszabású rendezvényt -, illetve a reggae istenének szobra kapcsán emlegetik a legtöbbet. Az 1981-ben elhunyt jamaicai származású zenész - Davor Dukić szobrász gitárral a kezében ábrázolta - egy évvel Rocky Balboa után, 2008 augusztusában került a rajongók elé. Mirko Miljuš, a fesztivál és a szoborállítás értelmi atyja az újságírók kérdéseire azt válaszolta, Marley muzsikája a szeretetet, a békét és a toleranciát hirdeti.
Mindehhez még hozzátehetjük, hogy a szerb-román határ közeli Párdányban (Međa)
Johnny Weismüller amerikai színész emlékére kívánnak szobrot emelni. Habár a helybeliek azt állítják, hogy Tarzan leghíresebb megformálója a falu szülötte, a dokumentumok mást bizonyítanak: a kis Jonas ugyanis a szomszédban, vagyis Romániában látta meg a napvilágot, ahonnan a szülei néhány hónapos korában Amerikába vándoroltak. å azért lenne jó példa, mert ''semmije sem volt, mégis sikerült életben maradnia a dzsungelben”. És mivel a mozihős ''mindenkié”, a szerbeknek, magyaroknak és németeknek otthont adó településen az etnikai összetartozást is jelképezi. Egy időben felröppent az a hír is, hogy Čačakon viszont Samantha Fox bronzmásának az elkészítését fontolgatják.
Az eseményeket kísérő nyilatkozatokból kiderült, hogy nem mindenki örül ennek az újabb kori balkáni hóbortnak. Egyesek veszélyes viccnek tartják a jelenséget, mások szerint az erre fordított pénzt értelmesebb dolgokra is lehetett volna költeni. Ezzel szemben a tinédzserek többsége jó ötletnek tartja a hollywoodi hírességeket ábrázoló szobrokat, mert ''a balkáni történelemben szinte senki nincs, akit érdemes lenne bronzba önteni. A sztárok azonban jó példát állíthatnak a mai fiatalok elé”. Nos, az utóbbit sem állíthatjuk minden sztárról, de ha józanul belegondolunk abba, hogy a kilencvenes évek kezdete óta milyen történéseket zúdított ránk az ország rossz politikája, akkor még érhető is, hogy sokan szívesebben pózolnak Rocky impozáns vagy Bob Marley színesre festett mása, mint a háborús hősök szobrai mellett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..