home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Robbie Williams, a rosszcsont
Zvekán Péter
2014.01.08.
LXIX. évf. 2. szám
Robbie Williams, a rosszcsont

A 39 éves Robbie Williams egy igazi rosszcsont, aki a kezdeti sikereket a Take That nevű csapattal érte el. Mindössze 16 éves volt, amikor belekeveredett a zeneipar darálójába, és ezt elég rosszul kezelte. A Take That után szólókarrierbe kezdett, és sikeres énekessé vált. Az idáig vezető út azonban rögösebb volt, mint gondolnánk.

A kilencvenes évek a fiúcsapatok évtizede volt. Ezeket az együtteseket a zenei szakemberek kreálták, konkrét elképzelésekkel. Srácokat a meghallgatásokon találtak, a cél pedig kizárólag a profit volt. Robbie Williams az édesanyjának köszönheti, hogy a zenéből él meg, ráadásul nem is rosszul. Egy alkalommal az anyukája az újságot olvasva figyelt fel arra, hogy meghallgatást tartanak egy új csapat létrehozásához. Az akkor 16 éves suhanc el is ment rá, és ahogy az már ismeretes, bekerült. A fiú-csapatoknál azonban nincs egyenrangúság. A hozzáértők mindig kiválasztanak közülük egyet — maximum kettőt —, aki a fő szólamokat énekli, a többiek csupán kiegészítői a bandának. A Take That esetében a főkolompos Gary Barlow volt. Annyira egyenlőtlenek voltak a viszonyok, hogy Robbie ötleteit szinte sosem hallgatták meg. A sok visszautasításnak az lett a vége, hogy Robbie-nak elege lett, és azt csinálta, amit a „főnökök” mondtak. A belső feszültséget azonban úgy oldotta meg, hogy elkezdett keményen inni és drogozni. Ennek következtében a viselkedése is megváltozott, és a többiek egyre nehezebben tudták eltűrni. Ez odáig fajult, hogy a csapat az utolsó turnéját, a Nobody Else Tourt, már nélküle fejezte be. Robbie nem idegeskedett a dolgon, belevetette magát az éjszakai életbe. Az újságok arról kezdtek el írni, hogy az énekes a hírhedten züllött Oasis-tagokkal bulizik, valamint hogy elég keményen kortyolgat George Michaellel. Azonban a Take That sem volt már az igazi, és Robbie kilépése után körülbelül egy évvel feloszlottak.

Közben elterjedt a hír, hogy Williams szólókarrierbe akar kezdeni. Igen ám, de még korlátozta a BMG-vel kötött szerződése, miszerint nem adhat ki saját albumot. Per lett belőle, mely nem volt se rövid, sem olcsó. Végül Robbie nyert, és belevághatott álmai megvalósításába. 1996-ban jelent meg az első kislemeze, amely George Michael Freedom című slágerének volt a feldogozása, és a UK Charton felkúszott egészen a második helyig. Ezt egy nagylemez követte egy évvel később Life Thru a Lens címmel. Azóta Robbie a világ egyik legsikeresebb énekese olyan slágerekkel, mint a Feel, a Supreme, a Radio, a Let Me Entertain You vagy a Kylie Minogue-al közösen felvett Kids. Karrierívének pikantériája az, hogy 2009-ben visszatért az akkor már újraalakult Take Thatbe. Ez marketing szempontból is jó volt: először azért foglalkozott vele a média, hogy kiderítsék, egyáltalán igaz-e a hír, aztán pedig azért, mert beigazolódott. Az első kiadott stúdióalbumuk, amelyet már az új Take Thattel vettek fel, a Progress nevet kapta. A hatalmas hírverésnek köszönhetően, az Egyesült Királyság történelmének második leggyorsabban eladott lemeze lett. Ezután bejelentették, hogy egy nagyszabású, nyolc helyszínes turnéra indulnak, amelyre hatalmas volt az érdeklődés. A szigetországban még soha senki koncertjére nem keltek el olyan gyorsan a jegyek, mint a Take Thatére.

Be kell látni, hogy rafinált gyerek ez a Robbie, hiszen extrovertált egyéniségével, időnkénti botrányaival hatalmas sikereket ért el. Mindent összevetve elmondhatjuk, hogy most már magáénak tudhat egy igen menő szólókarriert, emellett pedig már készülődik az új Take That-album is, amely várhatóan jövőre kerül a boltokba. Robbie kilométerekben legközelebbi koncertje az idén lesz: 2014. április 25-én Budapesten lép fel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..