home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Retrómánia
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2017.11.06.
LXXII. évf. 45. szám
Retrómánia

A retró stílus újra közkedveltté vált a lakberendezésben.

Sokan szeretik visszahozni az ’50-es, ’60-as évek szín- és formavilágát. Nemcsak múltidézés céljából, hanem azért is, mert ebből a stílusból árad valami játékosság, humor és derű. Ennek a divathullámnak köszönhetően a gyártók pontosan érzik, hogy le kell tenniük az asztalra valami újat, és általában sikerül is nekik: számos nagynevű bútorgyártó cég foglalkozik ezzel a témával, régi darabokat éleszt fel, melyeket viszonylag olcsón be tudunk szerezni. De nem feltétlenül kell új bútorokra költenünk, hiszen használtan is beszerezhetőek, illetve némi átalakítással formába hozhatóak.

 

RETRÓ MINT ÉLETÖRÖM

Ez a stílus a II. világháború után alakult ki. A hosszú, szegényes évek után az emberek a színekre vágytak mind a ruházkodás, mind a lakberendezés terén. Ezekben az években még minden ház, lakás egy kaptafára épült, és nagyon gyakorinak számított az egyforma, színtelen bútorzat is. Csodának tűnt, ha valamelyik lakásban volt rádió, televízió. Ki gondolta volna, hogy évtizedekkel később már akár a házimozi-rendszer is hozzátartozhat egy-egy gyerekszobához?

 

APRÓ HELYISÉGEK

A kicsi helyiségek kerültek divatba, mert a kis lakásokat úgy kellett felosztani, hogy mindenkinek legyen saját élettere, ezt pedig csak úgy tudták megvalósítani, ha eleve pici helyiségeket terveztek a lakáson belül. A bútorzatot is építészek álmodták meg, a berendezési tárgyak gazdaságosak és áramvonalasak voltak. Mondhatni, leleményes módon ötvözték a minimál stílust az eleganciával. Így fejlődött egymás mellett az építészet és a lakásbelső-tervezés.

 

AZ UNIVERZUM GYARMATOSÍTÁSA

Ezekben az években kezdődött meg az űrkorszak, ez pedig nagyon rányomta a bélyegét erre a stílusra: egyfajta sci-fis hatás volt jellemző. Új anyagok jelentek meg — például üvegszálas műanyag, rétegelt lemez, bőr, műbőr —, melyek a könnyen formálhatóságuk miatt teret engedtek a tervezők fantáziájának. És a lakkozott felület is elmaradhatatlan volt. A jövőbe és a technikai haladásba vetett hit jegyében a berendezések egyszerre lettek gömbölyűek, derűsek és áramvonalasak. A stílus elsősorban a mostani fiatalok, a forrongó szelleműek kedvence — az élénk színek, a geometrikus formák és a merész elrendezések miatt is. A dekorációs elemeken gyakran a pöttyös minta is visszaköszön, illetve négyzetek, gömbölyített idomok, virágminták, karikák, hullámok. Az egész lakásból eltűnt a korábban még oly jellemző puritánság.

 

SZIVÁRVÁNYBAN

A színek tekintetében is hamar megszűnt a letisztultság. A komor, halvány színeket felváltották a boldogságra, jókedvre asszociáló, vadnak is nevezhető kombinációk, melyek, ha jól voltak összepárosítva, tökéletes harmóniát alkottak. Az akkori közkedvelt színek a zöld, a babarózsaszín, a narancssárga, a kék, az égőpiros, a ciklámen és a mustársárga. Ezenkívül a fekete-fehér és az ezüst kombinációja is népszerűnek számított.

Az ülőbútorokat — melyek között ugyancsak a nagyon lekerekített forma és a szögletes vonalvezetés dominált — a legtöbbször élénk szövettel vagy bőrrel borították. A székek általában műanyagból készültek, fémlábakkal párosítva, háttámlájuk pedig gyakran harsány, színes vagy átlátszó volt.

Elsősorban a lakásokra jellemző helyszűke miatt terveztek két-, illetve többfunkciós tárgyakat, bútorokat. Ekkor jelentek meg például a titkos tárolóhelyek is a puffokon és a foteleken, fiókok formájában a dohányzóasztalt szintén ebben az időben ruházták fel tároló funkcióval, valamint a konyhában is megalkottak egy munkapultot, mely étkezőhelyként is használatos volt.

A falakat élénk, nagy mintás hengerrel festették vagy ugyancsak mintás tapétával burkolták. És a tapétán is virágok, körök vagy hullámok voltak láthatóak. Ezek a minták a kiegészítőkön, például a párnákon, a függönyökön és a szőnyegek is visszaköszöntek. Az anyagok közül a pamutot, a plüsst, a bőrt és szőrt részesítették előnyben.

A retró otthonokban nem dominált a természetes fény, viszont az emberek nem is igazán hiányolták. Ennek oka talán az, hogy a piros és a narancssárga eleve vidámságot csempészett be a lakásba. Ezekre a színekre egyébként most, az őszbe hajló napokon is különösen nagy szükségünk van, hiszen ilyenkor sokkal kevesebb napfény jut be otthonunkba.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..