home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Reszkessetek, szurkolók!
Fehér Márta
2018.11.19.
LXXIII. évf. 46. szám
Reszkessetek, szurkolók!

Megfékezik a futballhuligánokat? — Mínusz 10 helyett mínusz 5 — Mínusz 10 helyett mínusz 5 — Egy hónap múlva kellene megkezdeni a kárpótlás kifizetését

Megfékezik a futballhuligánokat?

Az elfogadott törvénymódosítással legalábbis ezt szeretné elérni a parlament. A kluboknak ezentúl le kell adniuk a rendőrségnek a meccsjegyet vásároló szurkolók adatait. Egy személy ezentúl legfeljebb négy jegyet vehet. A törvény kötelezi a szervezőket, hogy a veszélyesebb mérkőzések előtt legkésőbb két, a lazábbak előtt pedig egy órával kaput nyissanak. A szurkolói rendbontásokért járó 1-2 milliós büntetést pedig az a sportszövetség, egyesület vagy szervezet fizeti, amelyik nem gondoskodott a mérkőzés biztonságáról, vagy nem alkalmazott biztonsági embereket. Erőszaknak és sporteseményhez nem illő viselkedésnek számít, ha valaki megpróbál a stadionba bevinni mások nemzeti, faji, vallási érzelmeit sértő jelképeket, vagy ha más módon gyűlöletet szít, ami fizikai leszámoláshoz vezethet. Pirotechnikai eszközöket is tilos bevinni, és az arcot elfedni. Egy-két hónapos börtön, illetve 50—150 000 dináros büntetés vár azokra, akik verekednek, törnek-zúznak, pirotechnikai eszközöket, alkoholt visznek be a stadionba, sállal teszik magukat felismerhetetlenné, szurkolói ereklyéket égetnek... A sportlétesítményen belül tilos alkoholos italokat árulni és inni, sőt, Belgrádban, Kragujevacon, Újvidéken és Nišben a stadion 1 kilométeres körzetében, máshol pedig 300 méterre sem lehet inni a meccsek alatt. (Blic)

 

Mínusz 10 helyett mínusz 5

Törvényjavaslatot fogadott el a szerb kormány, hogy a büdzséből fizetett munkavállalók alapfizetését a korábban bevezetett 10 százalék helyett 5-tel csökkentsék. A Tanjug hírügynökségnek adott nyilatkozatok szerint nem a fizetések emeléséről döntöttek, csupán a közszférában dolgozók négy évvel ezelőtt bevezetett 10 százalékos fizetéscsökkentését felezték meg, amit a költségvetési konszolidációval magyaráztak. A mostani indoklás szerint a megszorítások eredménnyel jártak, stabilizálódott az ország anyagi helyzete, csökkent az államadósság, dinamikusan fejlődik a gazdaság, intenzív a beruházási tevékenység, alacsony és stabil az infláció, nő a lakossági fogyasztás, ezek pedig egészséges alapot nyújtanak a kedvező makrogazdasági folyamatok számára, ami pedig a munkanélküliség további csökkenéséhez és a jobb életszínvonal eléréséhez vezet. Az állami szektorban dolgozók fizetését várhatóan január 1-jétől csökkentik nem 10, hanem 5 százalékkal, merthogy a parlamentnek meg kell szavaznia a kormány javaslatát. (Szerbiai RTV)

 

Egy hónap múlva kellene megkezdeni a kárpótlás kifizetését

Az elkobzott vagyon utáni kárpótlás kifizetését december 15-én kellene elkezdeni a vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvény szerint, így a kormánynak egy hónapja maradt, hogy megállapítsa a szorzót. A kárpótlás összegét euróban kell meghatározni, úgy, hogy a kárpótlási alapot a már előirányzott 2 milliárd euró és a kárpótlásra való jogosultságról szóló határozattal megállapított kárpótlási alap teljes összege közötti arányból levezetett számmal kell beszorozni. Ha a kormány nem lép, módosítani kell a törvényt, vagyis el kell halasztani a kifizetést — taglalja a Dnevnik. A jogszabály szerint tizenkét év alatt kellene kifizetni az elkobzott vagyonért járó pénzt, halasztással azonban csökkenne a határidő, és az erre a célra előirányzott 2 milliárd eurót tíz vagy még kevesebb év alatt kellene utalnia az országnak, ami még nagyobb érvágást okozna a költségvetésen. Az adóhivatal szerint a nem visszaszármaztatható vagyon értéke eléri a 13,6 milliárd eurót. A törvény értelmében kártérítésre 2 milliárd eurót szán az ország, s egy tulajdonos legfeljebb félmillió eurót kaphat. Az egykori tulajdonosok vagy az örökösök kárpótlásához Szerbia Köztársaság állami kötvényeit és a kárpótlás előlegben való kifizetésére elkülönített pénzt használják fel. (Dnevnik)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..