home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Rendeznék Belgrád és Újvidék kapcsolatát
Talpai Lóránt
2012.10.03.
LXVII. évf. 40. szám

Dačić és Pajtić a tartományi és a köztársasági kormány kérdésében egyeztettek — 850 milliós euró értékű kínai hitel érkezhet — Vuk Drašković új regényt jelentetett meg Via Romana címmel — Nyomozás indult Nenad Čanak ügyében

Dačić és Pajtić a tartományi és a köztársasági kormány kérdésében egyeztettek
Ivica Dačić, Szerbia elnöke Pećinciben kijelentette, hogy megbeszélést fog folytatni Bojan Pajtićtyal a tartományi és a köztársasági kormány helyzetéről. Megjegyezte, hogy a megbeszélés nem a költségvetésről és a napi politikáról fog szólni, hanem a kölcsönös viszony rendezéséről. Valószínűleg a vajdasági parlament következő ülése előtt, azaz október 4-én fog összeülni a két vezető politikus. „Szeretném, ha nem a közelmúltbeli vagy az aktuális politikai harcokról szólna a megbeszélés, hanem inkább az ország érdekét szolgáló egységről. Jó volna megmutatni azt, hogy közös nevezőre tudunk jutni az országot érintő legfontosabb kérdésekben” — összegezett Ivica Dačić. (Tanjug)
850 milliós euró értékű kínai hitel érkezhet
Mlađan Dinkić gazdaságügyi miniszter 850 millió euró értékű hitelről tárgyalt a kínai Exim Bank képviselőjével Liu Lianggal. A hitelszerződést állítólag kedvező feltételekkel lehetne megkötni, és főként autópályák kiépítésére használná fel a pénzt a kormány. A gazdaságügyi minisztérium szerint a 11-es korridor Obrenovac és Ljig közötti szakaszát, illetve a Moravai korridor Pojate—Preljina szakaszát építenék ki belőle. Ha a két ország megállapodik a pénzügyi feltételekben, akkor még az év vége előtt aláírhatják a szerződést, és 2013-ban elkezdődhetnek a munkálatok. Mlađan Dinkić a megbeszélést követően kijelentette, hogy elégedett az eddigi munkálatokkal, például a zimonyi híd építésével, de folytatni kell az építkezést. Az említett autópálya-szakaszok kiépítése pedig ösztönözni fogja a külföldi befektetőket. Az Exim Bank képviselői kijelentették, hogy Szerbia számukra az egyetlen stratégiai partner Közép-Kelet-Európában, ezért bíznak a további sikeres gazdasági együttműködésben. (FoNet)
Vuk Drašković új regényt jelentetett meg Via Romana címmel
Bemutatták Vuk Drašković legújabb, Via Romana című könyvét Belgrádban, a Szerb Nemzeti Színházban. „A könyvet sokan fogják majd bírálni, de többségben lesznek azok, akik úgy mondanak bírálatot róla, hogy előtte ki sem nyitották. Ivo Andrić egykor azt mondta, hogy az a jó író, aki mindig meg tudja lepni olvasóit, még akkor is, ha közismert dolgokról ír” — jelentette ki a könyvbemutatón a szerző, Vuk Drašković. A regény két janicsárról szól, akik ugyanabban a faluban élnek. Az egyik Osman szultánt isteníti, a másik pedig egy fiktív, Tito Jugoszláviáját képviselő szultánnak hódol. „Drašković nagyszerűen bemutatja könyvében, hogy a különféle történelmi időszakokban élő emberek, különböznek ugyan az öltözködésükben, technológiai hátterükben, de viselkedésük, gondolkodásmódjuk, pszichológiájuk hasonló” — jelentette ki a regényről Ljiljana Šop kritikus, aki egyben Dosztojevszkij és Ivo Andrić műveihez hasonlította a könyvet.(Blic)
Nyomozás indult Nenad Čanak ügyében
Az újvidéki ügyészség garázdaság gyanújával nyomozást indított Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke és még két személy ügyében — jelentette a Beta hírügynökség. Pavle Lešanović belgrádi lakos azzal vádolta meg Nenad Čanakot, hogy egy hétvégén, éjszaka a Tako je suđeno (Így rendeltetett) nevű újvidéki vendéglőben bottal ütlegelte, és testőreinek is elrendelte, hogy verjék. Čanak először tagadta mindezt, és azt állította, hogy Lešanović „részeg volt és maga esett el”. Később viszont beismerte tettét, és lemondott képviselői mandátumáról. „Ha a gyerekeim könnyei és a népképviselői mandátum között kell választanom, akkor az számomra egyszerű” — nyilatkozta Čanak újságíróknak. Az Újvidéken történt incidens kapcsán mondta ezt, ami szavai szerint akkor történt, amikor egy részeg sértegette őt a testvére lánya előtt, a lányt pedig fogdosta. A kétes ügy után Újvidéken Nenad Čanakot sértegető és fenyegető falfirka jelent meg, a következő: „Nenad Čanak 2. 11. 1959. — 24. 09. 2012.”. Mellette pedig cirill betűkkel hozzáírva: „Büdös kövér” (Beta)
A szerb ateisták perrel fenyegetik Irinej pátriárkát
A Szerb Ateisták Szövetsége azzal vádolta meg a szerb egyházfőt, hogy a szarajevói látogatása során tett kijelentései mélységesen sértőek azok számára, akik nem hisznek istenben. Mint ismeretes, Irinej pátriárka Szarajevóban azt mondta, hogy azok számára nincs örök nyugalom, akik viszályban állnak istennel. Az istennel való kiegyensúlyozott viszony garantálja a másokkal való jó viszonyt is. Az ateisták szerint ezek a mondatok azt sugallják, hogy az elmúlt időszak háborúiért és vérengzéseiért azok az emberek a felelősek, akik nem hisznek istenben. A hírhez kapcsolódik az a fejlemény is, hogy a szerb pátriárkán kívül Újvidék polgármesterét, Miloš Vučevićet és további három parlamenti képviselőt is beperelt a Szerb Ateisták Szövetsége. Véleményük szerint a politikusok a pátriárka meglátogatásával diszkriminálták a nem vallásos embereket, és súlyosan megsértették a multikulturalizmus elveit, illetve a szekuláris társadalmi rendszert.(Blic)
13 év után az első szerb házasságkötés Prizrenben
A nemrég felújított Szent György-templomban kötött házasságot Sanja Krstić és Dušan Đaković. A házasságkötés különlegessége abban rejlik, hogy ez volt az első esküvő, amelyet 1999 óta tartottak a városban. A házaspár úgy döntött, hogy továbbra is Prizren városában fog élni. Ennek a fejleménynek nagyon örül a város mindössze 18 tagú szerb közössége. A szerb lakosság egyébként 1999-ben kezdett elmenekülni Prizrenből, 2004. március 17-én pedig a lakosság további, még ott élő része is elhagyta a várost.(Tanjug)

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..