home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Remete Szent Antal
Balázs Szilvia
2018.01.26.
LXXIII. évf. 3. szám
Remete Szent Antal

Pontosan nem tudni, mikor született, valószínűleg 251 körül Herakleopolisz környékén.

„Aki rászánja magát, hogy annak a Szent Antalnak az életét kutassa, akinek a kereszténység a legrégibb időtől fogva a Nagy megtisztelő jelzőt adta, készüljön föl jó néhány meglepetésre. Még ha elutasítja is az egész csodás színjátékot, mely körülfonja az Antal-legendát, kénytelen lesz számos dolgot csodálkozással tudomásul venni” — ez a bevezető szerepel a Katolikus.hu weboldalon. De mitől volt olyan különleges ez a szent?

Pontosan nem tudni, mikor született, valószínűleg 251 körül Herakleopolisz környékén. Jómódú családba érkezett, húszéves korában ráhagyták a vagyont azzal a kitétellel, hogy gondoskodnia kell a húgáról. Ezt meg is tette, viszont a vagyonnak nemsokára búcsút intett.

Egy alkalommal, amikor részt vett a szentmisén, és figyelemmel hallgatta a tanítást, úgy érezte, Isten megszólította. Azt gondolta, neki szól a következő idézet Máté evangéliumából: „Ha tökéletes akarsz lenni, add el, amid van, az árát oszd szét a szegények között... Aztán gyere, és kövess engem!” Hazatérve pontosan ezt tette: eladta a teljes családi birtokot, és a vagyont szétosztotta a szegények között. Arra azonban ügyelt, hogy betartsa az ígéretet: meghagyott annyit, amennyi a húgáról való gondoskodáshoz kell.

Nem tudta pontosan, mi is az a lelki élet, illetve a remeteség. Utánozni kezdte az aszkétákat, visszavonult a hétköznapi élettől, és teljesen átadta magát a vallásos gyakorlatoknak, éjjel-nappal zsoltárokat imádkozott. Az első időkben nem távolodott el a falutól, később azonban talált egy sziklasírt a líbiai sivatagban, és oda „költözött be”, majd egy romos kastély maradványai közé. Egy barátja hordta neki az eledelt, ő viszont csak keveset vett magához. Ettől eltekintve minden összeköttetést megszakított a külvilággal.

Húsz évig élt ilyen körülmények között, életét az imádságnak szentelve. Amikor végül ismét az emberek közé ment, úgy jelent meg előttük, mint egy bölcs. Az emberek özönlöttek hozzá, a remeteségek pedig a világ minden táján elkezdtek kialakulni.

Kilencvenéves elmúlt már, amikor arra érzett késztetést, hogy útra keljen. A legenda szerint égi szózatot hallott, mely figyelmeztette: nem ő a legidősebb, legszentebb remete, ezért felkerekedett, és hajlott kora ellenére útnak indult, hogy találkozhasson Pállal. Erről Szent Jeromos írt részletesen.

Antal 356-ban, valószínűleg százöt éves korában halt meg. Azt akarta, hogy titokban temessék el, így sírjára csak kétszáz évvel később találtak rá, ereklyéit Arles-ban őrzik. Emléknapja január 17-e.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..