home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Rekordot döntött a Colosseum látogatottsága
MTI
2016.01.06.
LXXI. évf. 1. szám
Rekordot döntött a Colosseum látogatottsága

A tavaly eladott több mint 6,6 millió belépőjeggyel a római Colosseum lett a világ második leglátogatottabb régészeti helyszíne. Csak a kínai Nagy Falat keresték fel többen, ott több mint tíz millió látogató volt.

Az olasz főváros központjában emelkedő Colosseum valójában a Forum Romanum és a Palatinus-dombon található császárpaloták alkotta közös régészeti park része. A 81-ben megnyitott ókori amfiteátrum olasz és külföldi látogatóinak többsége a másik két helyszínt is bejárta Rómában. 2014-ben több mint 5,7 millió turista kereste fel a Colosseum-Forum Romanum-Palatinus területét.

Francesco Prosperetti, a Colosseum régészeti felügyelője elmondta, a rendkívül magas látogatói létszám annál is inkább rekordnak számít, mivel a terrorizmustól való félelem, a fémdetektoros ellenőrzés miatt lassított bejutás, valamint a Colosseum dolgozóinak gyakori sztrájkjai sem rettentették el az érdeklődőket. Prosperetti szerint a Colosseum 2014-ben megkezdett restaurálása is jelentősen hozzájárult a látogatottság növeléséhez. A tervek szerint idén véget érő helyreállítást Diego Della Valle olasz vállalkozó finanszírozza 25 millió euróval. A Colosseum lett a 2024-es olimpiai játékokra pályázó Róma városának jelképe is.

Francesco Prosperetti ugyanakkor bejelentette, hogy korszerűbb jegyfoglalási rendszerrel és új útvonalakkal igyekeznek „jobban szétosztani” a Colosseumra kíváncsiak tömegét, mivel az ókori műemlék nem bír el ennyi látogatót. Éppen ezért minél előbb új régészeti látványosságok, többek között a 2000 óta zárva tartó Domus Aurea, Nero császár Aranypalotája megnyitására készülnek. A tervek között szerepel egy étterem megnyitása a Palatinus-dombon és egy kávéház a Forum Romanumon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..