home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Rekordhozam rendkívül alacsony felvásárlási árral
Tóth Tibor
2016.07.18.
LXXI. évf. 28. szám
Rekordhozam rendkívül alacsony felvásárlási árral

A búza betakarítása lassan a végéhez közeledik. A gabona az idén rekordhozamot termett, viszont a felvásárlási ár nagyon alacsony, még az önköltségi árat sem fedezi.

Zakatol az arató-cséplő a Topolya—Kishegyes közötti műút mentén lévő aranysárga búzamezőn. A rendek sorra dőlnek a piros óriás előtt, melyet a bajsai Lakatos Attila és kisfia, Miklós irányít a munka dandárját végezvén. Lakatosék csaknem 100 holdon termelnek búzát. Az idei termésmennyiséggel elégedett a gazda, hiszen a hozam majdnem megközelíti a tavalyi, holdankénti 4 tonnás átlagot. A tavaszi esőzések után megjelent ugyan néhány betegség, de a permetezésnek köszönhetően a búza teljesen helyrejött. A kalászok sűrű rendben sorakoznak egymás mellett, épek, egészségesek, a szár sincs bedőlve. Mintha mintaparcellát látnánk. A gazda örömmel néz végig az aranysárga tengeren, tekintete csak akkor komorodik el, amikor a felvásárlási árról kérdezem.

— Úgy hallottam, 15 dinár körül mozog, ami nagyon lesújtó. A tavalyi aratáskor 17,50 dinár volt a búza ára, az idén áprilisban felkúszott 19,50 dinárra, majd az aratás kezdetével zuhanni kezdett. Más kultúrára kell áttérni, a búzatermelés veszteséges. Jószágaimnak, valamint a vetésforgó és a földek gyomok elleni tisztítása miatt jövőre is kénytelen vagyok valamennyi búzát termelni, de a bevetett terület nagyságát a jelenleginek a felére csökkentem. Itt, a Telecskai-dombokon szóját nem tudunk termelni, a napraforgó, a búza, a kukorica élvez elsőbbséget, de egyre népszerűbb az olajrepce is. Mi is elgondolkodunk, áttérjünk-e erre a kultúrára, mivel ez az egyedüli haszonnövény, mely kifizetődő. A gazdák nehéz helyzetben vannak. A termelő a búzáért kapott pénzből nem luxusgépkocsit vásárol, hanem fejleszteni szeretne. Csak nincs neki miből. Ilyen árakkal nem lehet fejleszteni — állapította meg Lakatos Attila bajsai termelő.

Sokkoló felvásárlási ár

A ludasi Aladics Tibor, a Ludas Tim vállalat vezetője termeli és fel is vásárolja a búzát. Tapasztalata szerint az idén az emberek jobban odafigyeltek a vetésre, a növény betegségektől való megvédésére. A termelők 80%-a jelentős összeget fektetett bele, hogy jó minőségű terményt adhasson át.

— Termelőként és felvásárlóként is sokkolt a felvásárlási ár. Az óriásfelvásárlók átvételkor az idén először nem vették figyelembe a búza hektoliter-tartalmát. Eddig legalább a hektoliterre járt egy kis plusz, az idén azonban az emberek már nem részesültek jutalomban a minőség után. A termelőket jól átverték. Látták, hogy jó minőségű lesz a termés, és megijedtek tőle, hogy az emberektől nem levonni kell majd, hanem esetleg jutalmazni őket. Felvásárlóhelyünkön az átadott kilók alapján csak a nedvességet mértük, a törött szem mennyiségét is toleráltuk, így próbáltunk egy kis engedményt tenni a termelők felé. Emberbarát hozzáállást igyekeztünk kialakítani. Ennek részeként a felvásárlás kezdetén magasabb árat határoztunk meg. Mondhatom, hogy a saját hasznunkból adtunk a termelőknek valamennyit, hiszen mi jövőre is együtt szeretnénk dolgozni velük. Mindent megmozgattunk annak érdekében, hogy a termelőknek magasabb árat tudjunk fizetni — mondta Aladics, majd hozzátette, hogy a termelőknek felajánlották a raktározási lehetőséget, melyet csakis egy olyan megbízható céggel hajtanak végre, mint a csantavéri Gebi.

Rengeteg búza termett az országban, kivitel nincs. A külföldi tőzsdéken is nagy mennyiségű búza jelent meg, aminek hatására a hazai piac bedőlt, nincs kereslet ez iránt a gabonaféle iránt.

— A polgárok elszegényedtek, mindenkinek kell a pénz, csak a termés 10%-át adják át tárolásra. Termelőként és felvásárlóként sem lehetek elégedett az árral. A haszonkulcs ebben az évben a legkisebb, ha egyáltalán beszélhetünk haszonról. Az óriáscégek még az év elején azzal ijesztgettek bennünket, hogy hatalmasak a tartalékok, és baj lesz. A 2016. év arról marad emlékezetes, hogy mindenki jól dolgozott, sok pénzt fektetett be, a nyereség viszont az idén volt a legkisebb.

Minőségi búzára szükség van

Adorjánon a Kontakt vállalat 15,50 dinárért (8%-os forgalmi adóval együtt) fizeti ki a gazdáknak az átvett terményt. A búza minősége a malomipar szempontjából nem a legjobb, mivel a termés 20-25%-a nem minősül kenyérgabonának.

— A búzát felvásárláskor szétválogatjuk, és a takarmánybúzát azonnal értékesítjük. Az átvett mennyiség 20%-a minőségjavító, a fennmaradt rész pedig kenyérgabonának való. A búza hektoliter-tartalma napról napra csökken, rekordtermést az első napok hoztak. Az árral semmiképp sem lehetek elégedett. Sajnos ennél rosszabbal lehet számolni, hiszen Ukrajnában a korábbi 3-3,5 tonnás átlaghozam helyett az idén 5-6 tonna várható. Több holland és német gazda a korszerű technológiát „kiszállította” Ukrajnába, és ott hatalmas területeken gazdálkodva megduplázta az eddigi hozamot — tájékoztat Borsos Csaba adorjáni cégtulajdonos, termelő, felvásárló.

A vetésforgó miatt szinte elkerülhetetlennek tartja a búza további termesztését. De nem csak ezért tart ki a búza mellett. A vállalat tevékenysége malomiparral bővült, így a jó minőségű liszt előállításához minőségi búzára mindenképp szükség van.

A termelők évről évre hangoztatják, hogy jövőre már nem vetnek búzát. Jobban oda kellene figyelni a búzatermelőkre, mert ha egyszer betartják ígéretüket, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek az ország gazdaságára nézve.            


A nyitókép Szabó Attila felvétele


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..